Ο ΛΥΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ

0
1056

zaxarik

ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΑ Γράφει η Έλενα Αρτζανίδου /συγγραφέας-εκπαιδευτικός / ardjanidou.psichogios.gr

Πες ένα βιβλίο: «Ο λύκος Ζαχαρίας στη χώρα των παραμυθιών», Orianne Lallemand, Eleonore Thullier, μετάφραση: Σοφία Παλάκη, εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Γιατί!  Είναι μια καλογραμμένη, ανατρεπτική ιστορία που δανείζεται τα δυνατά στοιχεία του παλιού καλού κλασσικού παραμυθιού. Ο γνωστός ήρωας , ο λύκος Ζαχαρίας και σε αυτό το βιβλίο είναι –όχι ερωτευμένος όπως το προηγούμενο, ούτε θέλει να ταξιδέψει ή να αλλάξει χρώμα, όπως μας συστήθηκε καιρό πριν-ανατρεπτικός αφού καταφέρνει να τρυπώσει μέσα σε άλλα πολλά παραμύθια και να ζητήσει για να πάρει τη βοήθεια των άλλων ηρώων, όπως από τα τρία γουρουνάκια, την μαμά κατσίκα, την Κοκκινοσκουφίτσα αλλά και της Χιονάτης. Τελικά καταφέρνει να ξεφύγει από την κακιά μάγισσα και να πετύχει τη γλυκιά συνταγή, αυτής της μηλόπιτας, που θα τη μοιραστεί με όλους  στο δάσος. Με γρήγορες ατάκες και σκηνές η ιστορία μεγαλώνει, γεννά συναισθήματα, διαγράφει στερεότυπα, όπως  αυτό του κακού και ισορροπεί εν τέλει ανάμεσα στο καλό, στη μοιρασιά και στην ανοχή της συνύπαρξης,

Θέμα: Η αναζήτηση της συνταγής της μηλόπιτας και των υλικών της από τον λύκο Ζαχαρία που συμβαίνει μέσα στο δάσος. Ο Ζαχαρίας όμως απευθύνεται σε ζώα, αλλά και σε ανθρώπους που για χρόνια ήταν στην απέναντι όχθη από αυτόν ή αυτός ήταν απέναντί τους. Η ιστορία βάζει στο κέντρο το θέμα της συνύπαρξης και της ισορροπημένης σχέσης όλων των πλασμάτων και ειδικά σε στιγμές ανάγκης αναδεικνύει πως είναι εφικτή και απαραίτητη.

Οπισθόφυλλο: Ο λύκος Ζαχαρίας θέλει να ετοιμάσει κάτι κι αυτός για το πικ νικ με τους φίλους του. Μόνο που δεν ξέρει να μαγειρεύει! Έτσι, ξεκινάει να πάει στο δάσος, σίγουρος ότι όλο και κάποιος θα τον βοηθήσει. Εκεί όμως τον περιμένουν πολλές εκπλήξεις .Θα πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε πολύ γνωστά…πρόσωπα.

Ποιος το έγραψε: Η Orianne Lallemand καταφέρνει για μια ακόμη φορά να μας δώσει, στην αγαπημένη σειρά που με τόση επιτυχία δημιούργησε, ένα νέο βιβλίο με πρωταγωνιστή τον γλυκό, τρυφερό, ανατρεπτικό λύκο… Ζαχαρία! Ειδικά σε αυτό το βιβλίο της υπάρχουν, δεσμοί σύνδεσης του κειμένου της με πολλά άλλα παραμύθια, όπου το νέο-στην προκειμένη ο λύκος Ζαχαρίας στη χώρα των παραμυθιών- μοιάζει να έχει απορροφηθεί μέσα στα άλλα π.χ Τα τρία γουρουνάκια ή η Χιονάτη ή…και αντίστροφα και ταυτόχρονα να μετασχηματισθεί σε κάτι καινούργιο με απόλυτη επιτυχία.

Εικόνες: Οι όμορφες εικόνες της Eleonore Thuillier προκαλούν τον αναγνώστη να κρατήσει το βιβλίο για περισσότερο χρόνο στα χέρια του και να τρυπώσει νοερά στο δάσος και να γευτεί στο τέλος μαζί με τους ενοίκους  τη μηλόπιτα της ιστορίας.

Ωραία παράγραφος: «Καλημέρα, φίλε μου » τον χαιρέτησε η Χιονάτη. «Ποιος σε κυνηγάει;»

«Μια μάγισσα!» της απάντησε πανικόβλητος ο λύκος Ζαχαρίας. «Θέλει να με μεταμορφώσει σε κότα!»

«Μη φοβάσαι, δε θα σε βρει εδώ. Ξεκουράσου δίπλα στο τζάκι, δείχνεις εξαντλημένος».

Ευγνώμων, ο λύκος ο Ζαχαρίας κάθισε και σύντομα αποκοιμήθηκε!…σε.22

Απευθύνεται: Σε παιδιά και σε όσους αγαπούν να διαβάζουν λογοτεχνία.

Το προτείνεις; Αξίζει γιατί είναι αξιολάτρευτος ο ήρωας Ζαχαρίας. Το προτείνω για να διαβαστεί στο σπίτι, στις βιβλιοθήκες και στα σχολεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.