Παγκόσμιας κλάσης το TEDxThessaloniki 2012!

0
628

12 Ώρες, 700 Θεατές στην αίθουσα, 5.000 το είδαν ζωντανά στο διαδίκτυο σε 57 χώρες!

Πέρυσι έγινε θεσμός στη Θεσσαλονίκη και φέτος, στην τρίτη του χρονιά, οι ιδέες που ακούστηκαν ξεπέρασαν τα σύνορα της Ελλάδας και έφτασαν διαδικτυακά σε 57 χώρες! Η ανταπόκριση ξεπέρασε πραγματικά κάθε προσδοκία. 700 θεατές παρακολούθησαν τη διοργάνωση μέσα στην αίθουσα και συνολικά περίπου 5.000 θεατές ζωντανά από το διαδίκτυο. Η κοινότητα του TEDxThessaloniki εντός και εκτός Ελλάδας είναι ενθουσιασμένη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επίσημος φωτογράφος του TED Duncan Davidson που παραβρέθηκε στη διοργάνωση, τη χαρακτηρισε παγκόσμιας κλάσης για την ποιότητά της.

Μετά από πολλούς μήνες δουλειάς, το TEDxThessaloniki 2012 πέτυχε το σκοπό του. Μετέδωσε ένα μήνυμα πιο αναγκαίο από ποτέ, το Θάρρος να Δημιουργείς. Το Σάββατο επικράτησαν η αιδιοδοξία, οι καλές ιδέες, η έμπνευση και το πάθος που πλημμύρισαν την αίθουσα του ΟΛΥΜΠΙΟΝ και ανάγκασαν το κοινό να χειροκροτήσει πολλές φορές τους ομιλητές όρθιο. Μετά από 12 ολόληρες ώρες στο Ολύμπιον οι θεατές βγαίνοντας ήταν εκτός του κλίματος της απαισιοδοξίας, της κρίσης και της ανασφάλειας που επικρατεί τον τελευταίο καιρό. Έζησαν μια μέρα γεμάτη δύναμη αισιοδοξία, δημιουργικότητα, μια μέρα γεμάτη από τα «όπλα» που χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε σε μια εποχή που κλονίζονται όλα γύρω μας.

Οι ομιλητές του TEDxThessaloniki είναι το σημαντικότερο κομμάτι αυτής της επιτυχίας.

Ο Gazmend Kapllani, συγγραφέας από την Αλβανία που ζει στην Ελλάδα μοιράστηκε με τους θεατές το θάρρος να ξαναδημιουργήσεις τη ζωή σου. Η Keren Hanan, πιανίστρια και ζωγράφος, παρουσίασε ένα project με μουσική και ζωγραφική, τη δημιουργία του οποίου εμπνεύστηκε από την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη. “H μουσική και τα χρωματα είναι παγκόσμια γλώσσα.” είπε. Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα η Ελπίδα Ρουκά, πολιτική σύμβουλος στον ΟΗΕ, μίλησε για το Θάρρος να Δημιουργείς μετά την ολοσχερή καταστροφή που φέρνει ένας πόλεμος. Την ένταση του πολέμου διαδέχτηκε η ηρεμία του Γιάννη Σμαραγδή και μια ομιλία για το Θάρρος να Δημιουργείς μακρυά από το εγώ σου, να δημιουργείς για τους άλλους. Η πρώτη ενότητα έκλεισε με τους θεατές πραγματικά να ξεκαρδίζονται στα γέλια από την stand-up comedy παράσταση της κωμικού Κατερίνας Βρανά.

Τη δεύτερη ενότητα άνοιξε η ακτιβίστρια Μαρία Γαληνού, που μίλησε για το πώς και το γιατί στηρίζει ναρκομανείς, αστέγους, φυλακισμένους, θύματα trafficking να ξαναδημιουργήσουν τη ζωή τους. Έλεισε την ομιλία της με μια ερώτηση “Εσύ γιατί θα παλέψεις;”. Τη διαδέχτηκε ο Eric Parks, επιχειρηματίας, ο οποίος κατενθουσίασε το κοινό εξιστορώντας την Οδύσσεια της επιχειρηματικής του δραστηριότητας με τη startup εταιρεία του gipht.me στην Ελλάδα που τελικά κατέληξε στη Silicon Valley. Συμβούλεψε τους TEDxSters “να αποτύχουν γρήγορα”, προφανώς για να μάθουν και να έχουν αρκετό χρόνο να ανακάμψουν από την αποτυχία τους. Ακολούθησε η υδροβιολόγος και ακτιβίστρια Αναστασία Μήλιου που μοιράστηκε την ανησυχία της για την τύχη των θαλασσών μας και την ιστορία της προσπάθειας της ΜΚΟ Αρχιπέλαγος για τη διάσωση του θάλασσιου πλούτου. “Οι θάλασσες μας αδειάζουν” είπε μεταξύ άλλων. “Οι ψαράδες δε καταγγέλουν όσους ψαρεύουν με δυναμίτη γιατί φοβούνται πως ο επόμενος θα πέσει στη δική τους βάρκα”. Το πάθος της Αναστασίας για το περιβάλλον, διαδέχτηκε το πάθος της Victoria Hislop για την Ελλάδα. Η διάσημη συγγραφέας μίλησε για το θάρρος των πρωταγωνιστών της να επιβιώνουν, για την ιστορία της Θεσσαλονίκης λέγοντας ότι “Οι Βρετανοί δεν μπορούν να καταλάβουν πώς μια πόλη πέρασε τόσα πολλά”. Έκλεισε την ομιλία της λέγοντας “έχετε πολλούς φίλους στο εξωτερικό” και ευχόμενη “καλή δύναμη”. Στη συνέχεια ανέβηκε στη σκηνή ο Γιάννης Αγγελάκας που έκλεισε το δεύτερο μέρος της διοργάνωσης.

Στο τρίτο μέρος οι θεατές συγκινήθηκαν, προβληματίστηκαν, έμαθαν, σκέφτηκαν ότι γίνεται και διαφορετικά αν έχεις θάρρος. Πρώτος το απέδειξε ο καινοτόμος εικοσιεπτάχρονος δάσκαλος από την Κρήτη Άγγελος Πατσιάς. Λέγοντας την ιστορία της μεταμόρφωσης του τετραθέσιου σχολείου που διευθύνει στον ορεινό Φουρφουρά της Κρήτης, ο νεαρός δάσκαλος διέδωσε μια πολύτιμη ιδέα: Χρειαζόμαστε σχολεία προσαρμοσμένα στις ανάγκες κάθε κοινωνίας. Στο τέλος της ομιλίας του το κοινό τον καταχειροκρότησε όρθιο και συγκινημένο. Μια ξεχωριστή ιδέα έφερε στη σκηνή και η Marcie Mayer, η Αμερικανίδα που ήρθε για διακοπές και έμεινε για πάντα στην Τζια. Κάλεσε το κοινό να δει τον φυσικό πλούτο που μας περιβάλει, αλλιώς, να τον αξιοποιήσει. Η ίδια το έκανε πείθοντας τους Τζιώτες ότι τα βελανίδια τρώγονται και μπορούν να αποφέρουν κάποιο εισόδημα στα ντόπια νοικοκυριά. Για να πείσει και το κοινό του TEDxThessaloniki, πρόσφερε πεντανόστιμα κουλουράκια που είχε φτιάξει η ίδια με αλεύρι βελανιδιών. Ακολούθησε η διεθνώς βραβευμένη ποιήτρια Alicia Stallings, που συνέστησε στους θεατές να εγκαταλείψουν τον έλεγχο, ή την ψευδαίσθηση του ελέγχου, για να δημιουργήσουν. Ο Tomas Sedlacek, ανέβηκε στη σκηνή και δεν διέψευσε τις προσδοκίες για μια πολυαναμενόμενη ριζοσπαστική ομιλία για την οικονομική κρίση. Ο διακεκριμένος οικονομόλογος ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως “η Ελλάδα δεν είναι πίσω, είναι απλώς κάποια χρόνια πιο μπροστά, αφού χρεοκώπησε πριν απ᾽όλους τους άλλους, για να καταλήξει πως αν δεν αλλάξουμε μοντέλο, αν δεν δοθεί μια συστημική λύση και άλλες χώρες ακόμη και οι πιο ισχυρές θα έχουν την τύχη της Ελλάδας.” Το κλίμα άλλαξαν οι Musi-Fi, ένα μουσικοτεχνολογικό project, που έπαιξε μουσική με iPhone και iPads μαζί με το κοινό.

Την τέταρτη ενότητα άνοιξε μια σύντομη ομιλία της Αθηνάς Λαμπρινίδου, που συνδύασε χιούμορ και περιβαλλοντική ευαισθησία, αποκαλώντας μάλιστα τον εαυτό της οικολόγρια. Παρουσίασε τα ημερολόγια μιας οικολόγριας, μια σειρά από βίντεο που στόχο εχουν την περβαλλοντική ευαισθητοποιήση. Ακολούθησε ο Edi Rama, ο τ. δήμαρχος Τιράνων και πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος της Αλβανίας. Ο Αλβανός πολιτικός κατάφερε να αλλάξει την αντίληψη των θεατών για την πολιτική και να κερδίσει τον θαυμασμό τους. «Πολιτική σημαίνει να δέχεσαι μηνύματα από τα κάτω, από το λαό, και όχι απλώς να διοχετεύεις εξουσία από πάνω προς τα κάτω», είπε για να συμπληρώσει λίγο αργότερα ο συμβιβασμός στα χρώματα είναι το γκρι. “Υπάρχουν ασυμβίβαστοι πολιτικοί, αλλά είναι σε άλλες χώρες.” Ήταν ένα από τα πολλά tweets των θεατών κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Ο ελληνοαυστραλός Γιάννης Ζάκος, επιστήμονας ηλεκτρονικών υπολογιστών ήταν ο επόμενος ομιλητής, ο οποίος πραγματικά έφερε στην σκηνή τον κόσμο που έρχεται. Ανέβηκε στη σκηνή μαζί με την τεχνητής νοημοσύνης ανθρωποποιημένη βοηθό του, συζήτησε μαζί της για τη Θεσσαλονίκη, τον ΠΑΟΚ, και της ζήτησε να κάνει ένα τηλεφώνημα που χρειαζόταν. Όλα αυτά μέσα από ένα κινητό τηλέφωνο. Τις ομιλίες του TEDxThessaloniki έκλεισε ο Ηλίας Πούλιας. Η ομιλία του δεν αφορούσε μιά ιδέα αλλά δύο. Η πρώτη ήταν προϊόν της εμπειρίας του από τις αντιξοότητες της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Γουατεμάλα, το μάθημα της αποτυχίας, η πίστη και η επιμονή έκαναν την εμφάνιση τους για άλλη μια φορά στη σκηνή του Ολύμπιον. Εκείνη που συγκίνησε πιο πολύ το κοινό, όμως, ήταν η δεύτερη, το πώς μπορείς να αλλάξεις τη ζωή ενός παιδιού αν του δώσεις λίγο από το χρόνο σου. Αυτό κάνει ο Ηλίας Πούλιας μέσω του Ιδρύματος που έχουν δημιουργήσει μαζί με τον αδερφό του. “Το καλύτερο δώρο που μπορείς να πάρεις είναι αυτό που δίνεις”, είπε λίγο πριν το κοινό τον χειροκροτήσει για άλλη μια φορά όρθιο στο τέλος της ομιλίας του.
Το TEDxThessaloniki έκλεισε με τον Leon και το κοινό, τους ομιλητές και τους 70 εθελοντές της διοργάνωσης να τραγουδούν και να χορεύουν, αφού ο ενθουσιασμός είχε εκτοξευθεί στα ύψη. Ακολούθησε party που μεταφέρθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις του event οι θεατές είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την τέχνη του καφέ, να δουν μέσα από οθόνες μια έκθεση φωτογραφίας για τις ομορφιές της Μεσογείου και όσα τις απειλούν, να συναντήσουν τους συγγραφείς και επίσης να απολαύσουν την πιανίστρια Keren Hanan, στην πλήρως μεταμορφωμένη αίθουσα του Παύλου Ζάννα.

TEDxThessaloniki Wish: Από την ιδέα στην πράξη
Το TEDxThessaloniki Wish είναι μια πρωτοβουλία που μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε πράξη μια καταπληκτική ιδέα. Η ομάδα του TEDxThessaloniki πραγματοποιεί την ευχή ενός ομιλητή. Φέτος ενώνει τις δυνάμεις της με το “Αρχιπέλαγος”, μια ΜΚΟ που εργάζεται για τη διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η συνεργασία μας τους τελευταίους μήνες είχε ως στόχο να αναπτύξουμε μια εφαρμογή που θα βοηθήσει τους καταναλωτές να βάλουν φρένο στην υπεραλιεία και την παράνομη αλιεία στη Μεσόγειο, οι οποίες αφήνουν τους ψαράδες χωρίς δουλειά και τις θάλασσες άδειες. Κατά τη διάρκεια της μέρας, σας προτρέπουμε να κατεβάσετε τη δωρεάν εφαρμογή Fish4Life από το iTunes store.

Τέλος, με επιτυχία έκλεισε και η συνάντηση εργασίας των διοργανωτών TEDx απ᾽όλα τα Βαλκάνια και την Τουρκία που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, αφού ήδη έχει ζητήθεί η επανάληψη της και την επόμενη χρονιά.

Φωτογραφίες από τη διοργάνωση μπορείτε να βρείτε στο Media Kit, στο www.tedxthessaloniki.com.

Προηγούμενο άρθρο2ο Συνέδριο «Καινοτομία και Ανάπτυξη» στην Κύπρο
Επόμενο άρθροΗ δήλωση του Β. Βενιζέλου για τις νέες κάλπες
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.