ΠΑΣΟΚ: Παραμύθι με τέλος

0
478

Γράφει ο Δημήτρης Συρμάτσης / [email protected]

Ήταν κάποτε ένα κόμμα που το έλεγαν «ΠΑΣΟΚ»…

Μπορώ να φανταστώ χιλιάδες στελέχη να έχουν σε λίγο καιρό στην αγκαλιά τους τα εγγονάκια τους και να τους διαβάζουν το παραμύθι του «πράσινου ήλιου» και της «μεγάλης δημοκρατικής παράταξης».

Γιατί, το ΠΑΣΟΚ έχει τελειώσει. Όχι σαν ιδεολογία – αυτή την ξεχάσαμε από την εποχή Σημίτη- αλλά σαν brand name.

Το ΠΑΣΟΚ είναι σαν μια αεροπορική εταιρία που έπεσαν πέντε αεροπλάνα της. Σαν ένα εστιατόριο της γειτονιάς που του έβαλε λουκέτο η υγειονομική υπηρεσία. Σαν μια γαλακτοβιομηχανία που πουλούσε χαλασμένο (ή με μεγαλύτερο μικροβιακό φορτίο από το επιτρεπόμενο) γάλα. Σαν ένα φάρμακο που έστειλε χιλιάδες κόσμου …σε τόπο χλοερό.

Για το μωρό το παραμύθι δεν θα ναι εφιάλτης. Στην αρχή τα πάντα είναι ιδανικά. Μέχρι να κοιμηθεί το μωρό είμαστε ακόμα στην εποχή των παχιών αγελάδων.

Όταν οι αναμνήσεις θα φτάσουν στο Μνημόνιο, ο Πασόκος παππούς ή η συντρόφισσα γιαγιά θα έχουν ήδη τοποθετήσει το εγγόνι στο κρεβατάκι του. Και θα συνεχίσουν το παραμύθι εσωτερικά είτε κοιτώντας στο ταβάνι είτε με τη βοήθεια λίγης αλκοόλης.

Ο καθένας θα κάνει την αυτοκριτική του. Την αληθινή, την πραγματική και όχι αυτήν με χώσιμο των προβλημάτων κάτω από το χαλί λόγω της ανάγκης συνέχειας του κινήματος.

Ο Μπένι είναι προφανές πως δεν θέλει να βάλει αυτός το λουκέτο στο κόμμα για να μην τον στοιχειώσει και τον πάρει μαζί του στον βυθό. Θέλει να πιστεύει ότι όταν τελειώσει ο μνημονιακός παραλογισμός το ΠΑΣΟΚ με την εμπειρία του μπορεί να προσφέρει περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο πολιτικό σχηματισμό.

Όμως με την ταχύτητα που αλλάζει το πολιτικό σκηνικό, το ΠΑΣΟΚ μοιάζει να τριχοτομείται πολύ γρήγορα μέσα στο 2013.  Το ένα κομμάτι ήδη έχει ξεκινήσει την διαδρομή προς τον ΣΥΡΙΖΑ, το άλλο περιμένει μια κίνηση Σαμαρά για κεντροδεξιό πόλο για να χωρέσουν, ενώ οι τελευταίοι πιστεύουν ότι υπάρχει χώρος για κεντροαριστερά – πριν διώξει τις συνιστώσες ο ΣΥΡΙΖΑ- αλλά εκεί δεν υπάρχει πολιτικός σχηματισμός να στεγαστούν καθώς πλέον χρηματοδότες για νέα κόμματα δεν υπάρχουν.

Ήταν κάποτε ένα κόμμα που το έλεγαν «ΠΑΣΟΚ»…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.