Πείτε ναι στον καφέ αλλά… με μέτρο

0
1244

coffee

Γράφει η Μαρία Παναγιωτοπούλου / Διαιτολόγος – Διατροφολόγος / [email protected]

Πρόκειται για το πιο διαδεδομένο ρόφημα, αφού η διαδικασία προετοιμασίας του επαναλαμβάνεται πάνω από 400 δισεκατομμύρια φορές τον χρόνο παγκοσμίως. Παρασκευάζεται από τους καβουρδισμένους και αλεσμένους κόκκους του καφεόδεντρου. Το βασικό συστατικό των κόκκων είναι η καφεΐνη η οποία χαρίζει σ’ όσους καταναλώνουν καφέ μια αναζωογονητική δράση. Οι κόκκοι του καφέ προέρχονται από ένα θάμνο, ο οποίος φύεται στην Αιθιοπία. Υπάρχουν δύο βασικές ποικιλίες καφέ :η καφέα Αράμπικα και η καφέα Ρομπούστα. Η Βραζιλία έρχεται πρώτη στην παραγωγή καφέ ενώ οι Σκανδιναβικές χώρες έρχονται πρώτες στην κατανάλωσή του.

Ο σκέτος καφές δεν περιέχει καθόλου θερμίδες. Οι θερμίδες αρχίζουν να αυξάνονται, όταν στον καφέ σας προσθέσετε γάλα ή ζάχαρη ή σιρόπι ή αλκοόλ. Ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη έχει περίπου 20 θερμίδες και μια μερίδα γάλα έχει 30 θερμίδες. Ένας cappuccino με αφρόγαλα αποδίδει 160 θερμίδες ενώ αν περιέχει σαντιγί αποδίδει 330 θερμίδες όπως και ο freddoccino. Καλό είναι να αποφεύγετε τους καφέδες που περιέχουν αλκοόλ γιατί οι θερμίδες και κυρίως τα λιπαρά “εκτοξεύονται”.

Το επικρατέστερο θρεπτικό συστατικό του καφέ είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες και πιο συγκεκριμένα οι πολυφαινόλες. 2 γραμμάρια καφέ προσφέρουν 540mg πολυφαινολών. Επομένως, καταναλώνοντας κανείς 2 – 3 φλιτζάνια καφέ εξασφαλίζει μια σημαντική ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών. Ο φραπέ παρέχει στον οργανισμό την διπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών γιατί η ποσότητα του καφέ που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του είναι η διπλάσια.

Οι πολυφαινόλες, όπως και τα υπόλοιπα αντιοξειδωτικά :

  1. Καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για το οξειδωτικό στρες, το οποίο με την σειρά του οδηγεί στη γήρανση των κυττάρων.
  2. Δρουν καρδιοπροστατευτικά προφυλάσσοντας από το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο.
  3. Ασκούν αντικαρκινική δράση
  4. Προστατεύουν από τη εκδήλωση ασθενειών όπως η νόσος Πάρκινσον και η νόσος Αλτσχάιμερ.
  5. Αυξάνουν το προσδόκιμο επιβίωσης

Εκτός από τις πολυφαινόλες ο καφές περιέχει και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες(χλωρογενικό οξύ, καφεϊκό οξύ, μελανοιδίνες), οι οποίες προκύπτουν από το καβούρδισμα του. Τα αντιοξειδωτικά καθώς και οι ευεργετικές ιδιότητες τους διατηρούνται και στην ντεκαφεινέ μορφή του καφέ.

Οι τονωτικές και όχι μόνο ,ιδιότητες του καφέ οφείλονται στην καφεΐνη. Υποστηρίζεται ότι :

  • Βελτιώνει την πνευματική απόδοση, διεγείροντας την λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος με αποτέλεσμα την ταχύτερη σκέψη και τη μεγαλύτερη εγρήγορση. Επίσης, ενισχύει τη μνήμη, την προσοχή, την οπτική αντίληψη και βελτιώνει το χρόνο αντίδρασης . Γι’ αυτό ο καφές είναι αγαπημένη πρωινή συνήθεια.
  • Ανακουφίζει από το άσθμα αφού η καφεΐνη φαίνεται ότι διευκολύνει την αναπνοή μειώνοντας παράλληλα την κούραση των αναπνευστικών μυών.
  • Βοηθάει στη βελτίωση της φυσικής αντοχής και κατ’ επέκταση της αθλητικής απόδοσης. Σε καταστάσεις έντονης φυσικής δραστηριότητας η καφεΐνη παρατείνει την αντοχή. Ντοπάρει τον οργανισμό με φυσικό τρόπο, προλαμβάνει την μυϊκή κόπωση και αυξάνει την λιπόλυση ώστε να παραχθεί ενέργεια.
  • Προλαμβάνει την τερηδόνα αφού εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων στην στοματική κοιλότητα.
  • Δρα εναντίον της κατάθλιψης και προάγει την ευεξία.
  • Απορροφάται ταχύτατα από τον οργανισμό και η δράση της διαρκεί για 4 έως 6 ώρες.

Έρευνες της τελευταίας δεκαετίας επιβεβαιώνουν ότι η κατανάλωση καφέ συσχετίζεται με ένα σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.Η καφεΐνη ευθύνεται για την καλύτερη ανοχή του οργανισμού στη γλυκόζη. Όσοι καταναλώνουν μακροχρόνια καφέ έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με αυτούς που δεν πίνουν καθόλου καφέ. Συγκεκριμένα, όσοι έπιναν 3 ή 4 φλιτζάνια κανονικό καφέ παρουσίασαν μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη κατά 20% σε σχέση μ’ αυτούς που δεν έπιναν καθόλου.

Οι εγκυμονούσες πρέπει να είναι προσεκτικές με την κατανάλωση του καφέ. Δεν απαγορεύεται! Μπορούν να καταναλώνουν καφέ και άλλα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη εφόσον δεν ξεπερνούν το όριο ασφαλείας. Ως μέτρια κατανάλωση καφεΐνης για μια έγκυο ορίζεται μια ποσότητα μικρότερη από 200mg καφεΐνης την ημέρα. Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί σε 2 φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ ή 3 φλιτζάνια ελληνικού καφέ την ημέρα και είναι ασφαλής τόσο για την μητέρα όσο και για το έμβρυο. Ενδεικτικά παρουσιάζεται η περιεκτικότητα κάποιων ροφημάτων σε καφεΐνη στον παρακάτω πίνακα :

Είδος καφέ ανά μερίδα σερβιρίσματος

Περιεκτικότητα σε καφεΐνη

Καφές φίλτρου (200ml)

115-175mg

Στιγμιαίος καφές (200ml)

65-100mg

Ντεκαφεινέ στιγμιαίος (200ml)

2-3mg

Ελληνικός καφές (50 ml)

40mg

Ντεκαφεινέ ελληνικός καφές (50 ml )

0-1mg

Εσπρέσο (30 ml)

30-40mg

Ο καφές δεν επηρεάζει την ισορροπία των υγρών στο σώμα. Μάλιστα, το 20% των ημερήσιων αναγκών σε νερό καλύπτονται από τα τρόφιμα ενώ το υπόλοιπο 80% μέσω ροφημάτων και ποτών που δεν περιέχουν αλκοόλ π.χ. νερό, γάλα, καφές, τσάι, χυμοί. Επίσης, δεν προκαλεί νευρικότητα. Μπορεί να οξύνει την προσοχή, τη συγκέντρωση και τη μνήμη αλλά δεν επηρεάζει τόσο πολύ το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η ανεκτικότητα του καθενός στην καφεΐνη έχει να κάνει με το πόσο ευαίσθητο είναι κάθε άτομο στη δράση της, γι’ αυτό και θα πρέπει να προσαρμόζετε την ποσότητα του καφέ που καταναλώνετε καθημερινά ή να προτιμήσετε κάποιον άλλο τύπου ντεκαφεινέ. Θα πρέπει να τον αποφεύγουν όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, τα μικρά παιδιά, όσοι πάσχουν από διάρροια και από ελκώδη κολίτιδα. Χρησιμοποιήστε τον καθημερινά και επωφεληθείτε από τις ευεργετικές του ιδιότητες. Θυμηθείτε ότι πρέπει να καταναλώνετε μέχρι 400mg καφεΐνης την ημέρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.