Περί συνόρων…

0
1246

synoraΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ Γράφει η Αναστασία Νικολούδη

Υπάρχουν πολλές θεωρίες περί συνόρων. Υπάρχουν και ακόμη περισσότερες καταγεγραμμένες ή μη, σχετικές περιπτώσεις. Τα σύνορα ήταν οι «γραμμές» που χώριζαν τα κράτη και διασφάλιζαν πως μία ‘κάποια περιοχή’ και όσοι κατοικούσαν σε αυτή ήταν κρατικά υποκείμενα. Τα σύνορα έπειτα απέκτησαν εθνικιστική απόχρωση και τα κρατικά υποκείμενα θέλησαν να υπερασπιστούν την περιοχή που πλέον ήταν δική τους, το σπίτι τους και η πατρίδα τους. Πήραν τα όπλα τους, τα σύνορα άλλαξαν αλλά οι γραμμές παρέμειναν. Και έτσι, προκειμένου τα όπλα να παραμείνουν και αυτά στη θέση τους, τα σύνορα έγιναν νοητές γραμμές και σπανιότερα απτά τείχη που ενώνουν(!) τα κράτη ενώ, τα υποκείμενα έγιναν όμοροι λαοί όπως προβλέπει το πνεύμα των συνθηκών.
Τα σύνορα απέκτησαν διαλεκτική μορφή και εμφανίστηκαν λέξεις και ομάδες ανθρώπων που σχετίστηκαν με αυτή την μορφή. Οι άνθρωποι της διασποράς, οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, οι ξεριζωμένοι. Όλοι μαζί αποτελούν ένα “ethnospace”(μία έννοια δύσκολα μεταφερθείσα στην ελληνική γλώσσα, αλλά σαφώς βασιζόμενη στην ελληνική λέξη έθνος), μία ροή ανθρώπων που απολαμβάνουν τη δυνατότητα της ‘κινητικότητάς’ τους και αποζητούν ένα καλύτερο μέλλον ή ένα ζωτικότερο παρόν.
Αυτός ο χώρος είναι μεταβλητός και μεταβαλλόμενος, ίσως όχι πάντα ευχάριστος, αλλά σίγουρα αλλάζει τον παγκόσμιο χάρτη, ακόμη και αν τα γεωγραφικά σύνορα παραμένουν σταθερά.
Οι άνθρωποι μετακινούνται λοιπόν. Μετακινούνται και στον μικρόκοσμο της καθημερινότητάς μας. Οι άνθρωποι αλλάζουν γειτονιές, αλλάζουν χώρες και πόλεις, αλλάζουν σχολεία και παρέες, αλλάζουν χόμπυ και φίλους. Αλλάζουν σύντροφο. Οι άνθρωποι αλλάζουν και δημιουργούν δικά τους νοητά σύνορα, συναισθηματικά. Μαλώνουν, χωρίζουν, χάνονται. Μία ροή αλλαγών και ανθρώπων που δεν είναι πια κρατικά υποκείμενα αλλά υποκείμενα του εαυτού και της φύσης τους. Η ροή αυτή ανατρέπει το μικρό χάρτη των άπειρων συνδυασμών των κοινωνικών υπο-ομάδων. Τα σύνορα είναι εκεί, όσο κοντά και αν ζούνε οι ίδιοι. Και ένα είναι σίγουρο, για να απομακρυνθούν οι άνθρωποι δεν είναι αναγκαίος ένας τοίχος. Τα σύνορα στην περίπτωση αυτή είναι απόρροια αποκλειστικά και μόνο της συμπεριφοράς μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.