«Περιβαλλοντική Τέχνη – Θεωρία και Εφαρμογή»: σεμινάριο επιμόρφωσης

0
578

Brandon Ballengee_nycΗ λειτουργία της τέχνης στα οικοσυστήματα και τις κοινωνικές δομές

Έρευνα, Μελέτη και Διαχείριση Φυσικού και Ανθρωπογενούς Περιβάλλοντος

«Περιβαλλοντική Τέχνη – Θεωρία και Εφαρμογή» είναι ο τίτλος ενός πολύ ενδιαφέροντος Σεμιναρίου Επιμόρφωσης στο οποίο θα διδάξουν Πανεπιστημιακοί, διακεκριμένοι επιστήμονες και καταξιωμένοι καλλιτέχνες: Βαρώτσος Κώστας,Βότση Νεύτα-Ελευθερία, Ευθυμίου Γεώργιος, Ιωαννίδης ΓιάννηςΚολοκοτρώνης Ιωάννης, Κουκλάκη Σοφία, Μπρέντας Παναγιώτης, Πολυχρονάτου Ελένη, Σταθοπούλου Πάνη, Τρυπαναγνωστόπουλος Γιάννης και θαεξετάσουν τη λειτουργία της τέχνης στα οικοσυστήματα και τις κοινωνικές δομές.

Το Σεμινάριο, το οποίο σχεδιάζει και επιμελείται η Εικαστικός Ελένη Πολυχρονάτου, Διδάκτωρ ΑΣΚΤ σε Τέχνη και Περιβάλλον, οργανώνεται σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, και θα πραγματοποιηθεί στις κτηριακές εγκαταστάσεις του Aegean Omiros College, Πανεπιστημίου 17, Αθήνα, από το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014, ώρα 10:00πμ-1:00μμ.

Συνολικά διαρκεί 60 ώρες και πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή ώρα 6:00μμ-9:00μμ & κάθε Σάββατο ώρα10:00πμ-1:00μμ.  Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί Εργαστήριο σε σημεία του αστικού χώρου που είναι οπτικά, ηχητικά και ατμοσφαιρικά ιδιαίτερα επιβαρυμένα.

Σκοπός του Σεμιναρίου είναι η κατανόηση της Τέχνης ως μέσου εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για το Περιβάλλον καιαπευθύνεται σε φοιτητές, εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, φιλότεχνους και πολίτες, που αναζητούν να ενημερωθούν για το πώς εξελίσσεται σήμερα ο Πολιτισμός στο Περιβάλλον. Στους συμμετέχοντες δίδεται Βεβαίωση Παρακολούθησης.

Όσοι ενδιαφέρονται να το παρακολουθήσουν, πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή το συντομότερο, επικοινωνώντας με την κα Δήμητρα Ζωγοπούλου, τηλ: 210-3635.701, 6936-004.508 (καθημερινές 15:00-19:00), ή να αποστέλλονταςemail με τα στοιχεία τους (απαραιτήτως το τηλέφωνο) στα[email protected] και [email protected].

Το Σεμινάριο στοχεύει στη βελτίωση της γνώσης μας σχετικά με την περιβαλλοντική τέχνη από την σκοπιά της επιστήμης, της εκπαίδευσης και της αισθητικής, ενώ εργαλεία για την επίτευξη του σκοπού του αποτελούν η Έρευνα, η Μελέτη και η Διαχείριση του Φυσικού και Ανθρωπογενούς Περιβάλλοντος, καθώς και η διατύπωση συγκεκριμένων Αισθητικών Προτάσεων με βάση την ολιστική προσέγγιση.

Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για το πώς εξελίσσεται σήμερα ο Πολιτισμός στο Περιβάλλον, ενώ το θέμα προσεγγίζεται τόσο από Θεωρητική πλευρά, όσο και από Καλλιτεχνική και Επιστημονική.

Θεωρητική: στο σεμινάριο θα διερευνήσουμε /κατανοήσουμε τους μετασχηματισμούς της σκέψης που συνοδεύει τις μεταμορφώσεις της ύλης και ευθύνονται, ως ένα βαθμό, για τις συνθήκες αντίληψης και διαβίωσης των ανθρώπων.

Καλλιτεχνική: οι καλλιτέχνες επιχειρούν να συμβάλουν σημαντικά στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας, της οποίας τα μέλη θα διακρίνονται από μεγαλύτερη αισθητική αλλά και περιβαλλοντική ευαισθησία, τόσο για το κόσμο που τους περιβάλλει όσο και για τον ίδιο τους τον εαυτό.

Επιστημονική: αναδεικνύεται η αρμονική συνεργασία του καλλιτέχνη με τον επιστήμονα, καθώς δεν πρόκειται απλώς για έργα τέχνης με την κλασική έννοια, αλλά για συνολικότερες αναθεωρήσεις της μορφής και της λειτουργίας τους.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ :

Οι θεματικές που θα διδαχθούν αφορούν:

1.         Έργα σύγχρονων καλλιτεχνών στο πλαίσιο του οικολογικού κινήματος που υποδεικνύουν τηναρμονική συνεργασία της τέχνης και της επιστήμης.

2.         Καλλιτέχνες από τη παγκόσμια εικαστική σκηνή που υποστηρίζουν μέσω της τέχνης τους το περιβαλλοντικό κίνημα και ευαισθητοποιούν το κοινό για την προστασία της φύσης και τους εναλλακτικούς τρόπους σκέψης και δράσης.

3.         Διερεύνηση της σχέσης καλλιτέχνη, περιβαλλοντικού έργου τέχνης, θεατή και η προοπτική της σχέσης αυτής: όσο λειτουργικότερα διαμορφώνεται το αστικό περιβάλλον που ζούμε, τόσο καλύτερα ο άνθρωπος ολοκληρώνεται ως οντότητα.

4.         Προσέγγιση των Περιβαλλοντικών έργων τέχνης όχι ως απλών καταγραφών στην Ιστορία της Τέχνης, αλλά ως προοπτικών για το μέλλον, με ανάδειξη της δυναμικής διάστασής τους.

Ταυτότητα του Σεμιναρίου

Διάρκεια: 60 ώρες

10 εβδομάδες, 6 ώρες (2 τρίωρα μαθήματα) την εβδομάδα

Έναρξη: Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014, 10:00πμ-1:00μμ.

Ημέρες – ώρες: κάθε Παρασκευή ώρα 6:00μμ-9:00μμ & κάθε Σάββατο ώρα 10:00πμ-1:00μμ.

Χώρος Διεξαγωγής: εγκαταστάσεις του Aegean Omiros College, Πανεπιστημίου 17, Αθήνα.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Σχεδιασμός, Επιστημονική Επιμέλεια, Εποπτεία του προγράμματος: Δρ. Ελένη Πολυχρονάτου, Εικαστικός

Διδάσκοντες – Θέματα:

1.         Βαρώτσος Κώστας, Εικαστικός – Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ‘Εικαστικές Τέχνες – Αρχιτεκτονική και Δημόσιος Χώρος’.

2.         Βότση Νεύτα-Ελευθερία, αρχιτέκτων τοπίου, δρ. Βιολογίας, τομέας Οικολογίας ΑΠΘ «Διατήρηση και Προστασία της Βιοποικιλότητας, Ακουστική Οικολογία και Οικολογία Τοπίου».

3.         Ιωαννίδης Γιάννης, Βιολόγος, M.Sc. Περιβαλλοντικών Μελετών, Ειδικός Επιστήμονας για τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας, ‘Προστασία της Βιοποικιλότητας’.

4.         Κολοκοτρώνης Ιωάννης, Ιστορικός Τέχνης, Αν. Καθηγητής ΔΠΘ, ‘Σύγχρονη Ιστορία της Τέχνης’.

5.         Κουκλάκη Σοφία, εικαστικός, γεωπόνος, αρχιτέκτων τοπίου, τ. Πρόεδρος της Ένωσης Αρχιτεκτόνων τοπίου Ελλάδος (ΕΑΤΕ), ‘Τέχνη, Γεωπονία και Αρχιτεκτονική Τοπίου’

6.         Μπρέντας Παναγιώτης, Εικαστικός, MA Art & Environment, Falmouth University, Αγγλία, Τέχνη και Οικολογία’.

7.         Πολυχρονάτου Ελένη, Εικαστικός – Διδάκτωρ σε Τέχνη και Περιβάλλον, Τµήµα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, ‘Περιβαλλοντική Τέχνη / Έργα Τέχνης Μεγάλης Κλίμακας’.

8.         Σταθοπούλου Πάνη, Εικαστικός, Διδάκτωρ Περιβαλλοντικής Τέχνης και Εκπαίδευσης Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, ‘Περιβαλλοντική Τέχνη και Εκπαίδευση’.

9.         Τρυπαναγνωστόπουλος Γιάννης, Φυσικός, Καθηγητής Τμήματος Φυσικής Πανεπιστημίου Πατρών, Εικαστικός, ‘Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας – Περιβαλλοντικά Ζητήματα και Αισθητική’.

10.     Γεώργιος Σπ. Ευθυμίου, Επ. Καθηγητής Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Καρπενησίου, ‘Δασικά Οικοσυστήματα’.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΕΓΓΡΑΦΕΣ:

κα Δήμητρα Ζωγοπούλου, τηλ: 210-3635.701, 6936-004.508 (καθημερινές 15:00-19:00)

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να αποστείλουν το συντομότερο e- mail με τα στοιχεία τους (απαραιτήτως το τηλέφωνο) στα [email protected] και [email protected].

ΔΙΔΕΤΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Προηγούμενο άρθροΕργαστήρια δημιουργικής γραφής για ενηλίκους στο Δήμο Θεσσαλονίκης
Επόμενο άρθρο«Αφιέρωμα στο Γιάννη Ατζακά» στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.