Πληθωρικοί πολιτικοί και δίαιτα

0
483

Γράφει η Ξανθούλα Μπούσιου

Στην Ελλάδα, η Ανατολή μέσα μας καλά κρατεί και τον αγαπάμε γενικά τον χοντρό τον άνθρωπο. Σε αντίθεση με τη δύση που θέλει να τον στείλει στο πυρ το εξώτερον, για μας είναι δείκτης ευημερίας και καλοζωίας. Τον λέμε «κυμπάρη». Τον λέμε «bon viveur». Τον θεωρούμε λάτρη της ζωής, το άλας του κόσμου. Αποτελεί δείγμα έξω καρδιάς ανθρώπου. Εξ ου και ποτέ δεν του αρνηθήκαμε την ψήφο μας, τον κάναμε πρωθυπουργό μας, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, υπουργό οικονομικών. Τους αναγνωρίζουμε το πάθος τους και δε μας νοιάζει να τους κοροϊδέψουμε ή να τους δούμε με υποτιμητικό τρόπο. Στα μάτια μας έχουν «ανεξέλεγκτη ευφυΐα», «μεγάλα αποθέματα χιούμορ», «πληθωρική προσωπικότητα». Και μια κυβέρνηση χωρίς αυτούς είναι απλά…στεγνή.

Όλα αυτά βέβαια, last year. Γιατί οι αγαπημένες μας πληθωρικές προσωπικότητες της πολιτικής που ήταν large τύποι με τα καλαμπούρια τους και τα ωραία τους, εν όψει τις αναγκαστικής κρατικής δίαιτας και απίστευτης οικονομικής και δημοσιονομικής στένωσης, τα βλέπουν όλα κακοψημένα και ανάλατα και τους έχει βγει η κακία. Και η κακία του πληθωρικού είναι απίστευτο πράγμα. Του βγαίνουν όλα τα κουσούρια του που πάντα υπήρχαν αλλά μόνο υπό συνθήκες απειλής και άμυνας χρησιμοποιούνται. Και άντε να είσαι πολίτης, το πολύ πολύ υποφέρουν η γυναίκα και οι φίλοι σου μέχρι να τελειώνεις με τη ρημάδα τη δίαιτα. Αν είσαι υπουργός και αντιπρόεδρος; Πολιτικός ολκής;

Φάση Δίαιτας πληθωρικού, αξίωμα Πρώτο: «κάνω εγώ δίαιτα, κάνετε όλοι σας»

Γιατί η οικογένεια του είμαστε εμείς. Και αν αυτός πρέπει να χάσει50 κιλά, εμείς οφείλουμε να συμπαρασταθούμε για να μην νιώθει άσχημα. Και αφού αυτός είναι πολιτικός και αποφασίζει, η δίαιτα γίνεται αναγκαστικά. Και το κακό με τον πληθωρικό είναι ότι υπερβάλλει. Όπως στο φαγητό, έτσι και στα πάντα αν δεν περισσεύει, δεν φτάνει. Και έτσι τα παίρνει σβάρνα όλα σαν τη διπλή μερίδα παϊδάκια που δεν πρέπει να φάει και τρελαίνεται. Σαν σε στερητικό σύνδρομο ένα πράγμα. Υποφέρει αυτός και υποφέρουμε και εμείς.

Φάση Δίαιτας πληθωρικού, αξίωμα Δεύτερο: «δεν συνεργάζομαι με κανέναν»

Με τον οποιονδήποτε όμως. Γιατί βέβαια από μόνοι τους μετράνε για ομάδα και αισθάνονται πολλοί. Μπαίνουν σ’ ένα δωμάτιο και το γεμίζουν, μοναξιά δεν αισθάνονται. Οπότε, σου λέει, τι να τους κάνω τους υπόλοιπους; Κι αν πεινάσουν; Κι αν διψάσουν;  Η παρέα είναι καλή όταν το τραπέζι είναι γεμάτο και οι περισσότεροι είναι αφορμή για περισσότερο φαγητό και ποτό. Όταν όμως αναγκάζονται να αποφασίσουν για δίαιτα, τρώνε μόνοι τους για να μην μπουν σε πειρασμό και πάρουν πίσω την απόφασή τους. Μόνοι τους και μακριά από τον κόσμο.

Φάση Δίαιτας πληθωρικού, αξίωμα Τρίτο: «ακούω μόνο το διαιτολόγο μου»

Τον κόσμο δεν τον ακούει, γιατί ο κόσμος είναι κακός. Μπορεί να σε γελάσει, να σε παρασύρει, να σε κοροϊδέψει για το πάχος σου όταν ανακοινώσεις ότι μπαίνεις σε δίαιτα. Τότε θυμούνται όλοι να δουν την κοιλιά σου, να μετρήσουν τα κιλά που έχασες, να σε γεμίσουν με άλλες δίαιτες γιατί είναι καλύτερες από τη δική σου και πιο αποτελεσματικές. Οπότε ακούει μόνο το διαιτολόγο του. Που είναι επαγγελματίας, που ξέρει καλύτερα. Και είναι ταυτόχρονα σωτήρας και δήμιος και αυτό τον τσακίζει. Αποκτά μια εξαρτητική σχέση με ολέθριες συνέπειες για την κοινωνικότητά του με εμάς τους υπόλοιπους που γραμμένο τον έχουμε τον επαγγελματία και γνωρίζουμε ότι λίγη θέληση χρειαζόταν από τον πληθωρικό και λίγο κράτει, μια καλύτερη οργάνωση και όλα θα μπορούσαν να γίνουν.

Φάση Δίαιτας πληθωρικού, αξίωμα Τέταρτο: « L’ etat est moi!»

Είπαμε, τον τρώει η γκρίνια και η μιζέρια, του βγαίνει η κακία και η ισχυρογνωμοσύνη. Αυτός ζορίζεται, αυτός πεινά, αυτός υποφέρει και εμείς δεν μπορούμε να  καταλάβουμε τις θυσίες και τα δεινά του. Θυμώνει μαζί μας, χτυπά και το χέρι στο τραπέζι και ξέρει ότι υπερέχει στα σημεία: είναι η εξουσία και δεν μας παίρνει σωματικά να τα βάλουμε μαζί του. Θα μας φάει όλους!

Προηγούμενο άρθροe-freddo / Ο παλμός της κοινωνίας στα χέρια των προνομιούχων συνδικαλιστών
Επόμενο άρθροΠρεμιέρα στην Πειραματική Σκηνή της Τέχνης για «Το νερό της ζωής»
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.