Ποιος είναι ο ρόλος του καλίου στην καθημερινή σας διατροφή;

0
3471

Healthy-Food

Γράφει η Μαρία Παναγιωτοπούλου / Διαιτολόγος – Διατροφολόγος / [email protected]

Ανήκει στην κατηγορία των ανόργανων συστατικών και παίζει σημαντικό ρόλο στην σωστή λειτουργία του οργανισμού. Πρόκειται για ένα μέταλλο, το οποίο δεν προσφέρει ενέργεια στον οργανισμό, όπως άλλωστε και οι βιταμίνες. Βρίσκεται μέσα στα κύτταρα του οργανισμού και οι σημαντικότερες λειτουργίες του συνοψίζονται παρακάτω :

  • Ρυθμίζει τον όγκο των υγρών του κυττάρου, προσπαθώντας παράλληλα να κρατά ανεπηρέαστο, από άλλους εξωτερικούς παράγοντες, το εσωτερικό του κυττάρου.
  •  Επηρεάζει την σύσπαση των μυών και βοηθά στη μεταφορά σημάτων στις νευρικές ίνες.
  • Επιτρέπει στον οργανισμό να αποθηκεύει το σάκχαρο του αίματος με την μορφή γλυκογόνου, το οποίο αποτελεί την βασική “τροφή” – πηγή ενέργειας των μυών.
  • Βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς και των βαλβίδων της και επηρεάζει την λειτουργία των νεφρών.
  • Ρυθμίζει και την αρτηριακή πίεση.

Η απορρόφησή του γίνεται κυρίως στο λεπτό έντερο. Απεκκρίνεται κυρίως από τα ούρα, τα κόπρανα, το σάλιο και τον ιδρώτα.

Αυξημένη ή μειωμένη πρόσληψη καλίου

Έλλειψη καλίου παρατηρείται σε περιπτώσεις διάρροιας, σε μη ελεγχόμενο διαβήτη, σε ολιγοθερμιδικές δίαιτες(κάτω των 800kcal/ημέρα) και σε χρόνιο αλκοολισμό. Μετά από έντονη άσκηση αλλά και μετά από χρόνια χρήση διουρητικών – καθαρτικών χαπιών εμφανίζεται έλλειψη καλίου. Η παραπάνω κατάσταση καλείται υποκαλιαιμία και συνοδεύεται από : κούραση, μυϊκή ατονία και μυϊκές κράμπες, καρδιακή αρρυθμία, πονοκεφάλους και τρέμουλο. Στους αθλητές υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης υποκαλιαιμίας ειδικότερα σε περιόδους έντονης άσκησης γιατί το κάλιο αποβάλλεται με τον ιδρώτα. Σε περιπτώσεις που έχουν μεγάλη απώλεια καλίου, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν μυϊκές κράμπες και καρδιακή αρρυθμία. Η αυξημένη πρόσληψη καλίου ονομάζεται υπερκαλιαιμία. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή ηλεκτρολυτική διαταραχή, γιατί μπορεί να προκαλέσει καρδιακές αρρυθμίες και θάνατο από καρδιακή ανακοπή. Για να προκληθεί τοξικότητα απαιτείται καθημερινώς πρόσληψη καλίου μεγαλύτερη των 17γρ.

Κάλιο και υπέρταση

Όπως αναφέρθηκε το κάλιο παίζει σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, μειώνοντάς την. Από τελευταίες έρευνες προκύπτει ότι η αναλογία καλίου / νατρίου έχει μεγαλύτερο βαθμό συσχέτισης με την πίεση του αίματος παρά μόνο του το κάλιο. Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως μόνο του κάλιο δεν μειώνει την αρτηριακή πίεση αν η διατροφή είναι πλούσια σε τρόφιμα που περιέχουν πολύ νάτριο, το κυριότερο συστατικό του αλατιού που αυξάνει την πίεση. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να προσέχετε πόσο αλάτι προσθέτετε στα φαγητά σας και να φροντίζετε να λαμβάνεται καθημερινά τρόφιμα πλούσια σε κάλιο. Κρίνεται επίσης απαραίτητο να ελέγχετε και το αλάτι – νάτριο που περιέχουν τα τυποποιημένα τρόφιμα που αγοράζετε. Θυμηθείτε ότι η καθημερινή κατανάλωση αλατιού δεν πρέπει να ξεπερνά τα 6γρ(λίγο παραπάνω από ένα κουταλάκι του γλυκού). Αν δεν τηρηθούν τα παραπάνω τότε η καρδιαγγειακή υγεία διατρέχει σημαντικό κίνδυνο γιατί όχι μόνο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού αλλά και ο θάνατος από τις δύο παραπάνω καταστάσεις.

Κάλιο και νεφροπάθεια

Η πρόσληψη καλίου είναι σημαντική για τους νεφροπαθείς ασθενείς. Φυσιολογικά οι νεφροί αποτελούν την κύρια οδό απέκκρισης του καλίου, αλλά στη νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να εμφανιστεί κατακράτηση η οποία οδηγεί σε υπερκαλιαιμία. Το κάλιο απαντάται σε πολλές ομάδες τροφίμων π.χ. κρέας, φρούτα, λαχανικά, όσπρια οπότε γίνεται αντιληπτό ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς από τη καθημερινή διατροφή των νεφροπαθών. Ωστόσο θα μπορούσατε σίγουρα να κόβετε τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια, να τα βράζετε πετώντας το πρώτο νερό και να αποφεύγετε την χρήση του ατμομάγειρα ή του φούρνου μικροκυμάτων. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται σημαντικά η περιεκτικότητά τους σε κάλιο. Τα φρούτα θα πρέπει πάντα να καταναλώνονται χωρίς την φλούδα και κατά προτίμηση σε μορφή κομπόστας ώστε να ελαχιστοποιείται η περιεκτικότητα τους σε κάλιο. Οι νεφροπαθείς θα πρέπει αυστηρά να τηρούν τις οδηγίες του γιατρού τους για την πρόσληψη του καλίου κατά την διάρκεια της ημέρας.

Διατροφικές συστάσεις

Καθημερινά πρέπει να λαμβάνετε 2000mg καλίου. Τρόφιμα πλούσια σε κάλιο είναι ο χυμός πορτοκάλι, τα αμύγδαλα, η γλυκοπατάτα, η πατάτα, τα φασόλια, το άπαχο γιαούρτι και το άπαχο γάλα, η ντομάτα, ο σολομός, η μπανάνα, το σπανάκι, η γαλοπούλα, το κοτόπουλο και οι φακές. Δείτε στο παρακάτω πίνακα πόσο κάλιο περιέχουν τα εν’ λόγω τρόφιμα.

Τρόφιμο

Ποσότητα σε Κάλιο (mg)
1 φλ. χυμό πορτοκάλι

975

100 γρ. αμύγδαλα

786

150 γρ. γλυκοπατάτα ψημένη

694

150 γρ. πατάτα ψημένη με τη φλούδα

610

½ φλ. φασόλια ψημένα

595

250 γρ. γιαούρτι άπαχο

579

½ φλ. πολτό ντομάτας

549

100 γρ. σολομό

470

1 μέτρια μπανάνα

422

½ φλ. σπανάκι ψημένο

419

100 γρ. κοτόπουλο

410

1 φλ. γάλα άπαχο

382

½ φλ. φακές ψημένες

365

100 γρ. γαλοπούλα

356

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.