Πολιτικός βιασμός

0
345

Γράφει ο Γιώργος Βοσκόπουλος / επ. Καθηγητής- Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστημίου Μακεδονίας / [email protected]

Η παρούσα κρίση όπως και κάθε κρίση ενέχει μια κοσμογονική χροιά. Είναι η στιγμή της αποκάλυψης, όταν το πολιτικό σύστημα καλείται να παράσχει διέξοδο, ανάχωμα στην κοινωνική αποσύνθεση και οικονομική διάλυση, να προασπίσει εθνικά συμφέροντα, να εξασφαλίσει την επιβίωση, με όρους Πολιτικού Ρεαλισμού, της χώρας. Σε μία οβιδιακή μεταμόρφωση οι δημιουργοί του χάους αυτοπροσδιορίζονται ως τιμητές του εξορθολογισμού και μιλούν για μακελειό αν τολμήσει κανείς να αγγίξει τον πρωτεργάτη της εθνικής αποδόμησης.

Η πολιτική ελίτ της χώρας συμπεριφέρεται ως μία μητέρα που ερωτεύτηκε το βιαστή της κόρης της. Τον ερωτεύτηκε γιατί ενηλικίωσε τη θυγατέρα της με βίαιο, βάρβαρο και άμεσο τρόπο. Της είπε μάλιστα ότι είναι για το καλό της και ότι με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσει το μέλλον της. Την μύησε στο δρόμο της υποταγής και της αναξιοπρέπειας, αφού ως εθνικός εκπρόσωπος την εξέθεσε ανεπανόρθωτα στο διεθνή περίγυρο ενεργοποιώντας αντανακλαστικά ενός διεθνούς κανιβαλισμού. Με αυτόν τον τρόπο η πολιτική ασέλγεια σε βάρος του εντολέα έγινε δεκτή από την παγκόσμια κοινή γνώμη ως μία πράξη «δίκαιης τιμωρίας» της αμετροέπειας και του ψεύτικου ευδαιμονισμού της ελληνικής κοινωνίας. Ήταν μία ενέργεια που διέρρηξε τη σχέση ανάμεσα στη συλλογικότητα και την ηγεσία.

Η στιγμή της αλήθειας για όλους, συλλογικότητα και παρασιτική ηγεσία, έφτασε. Η συνταγματική και θεσμική μάσκα έπεσε και οι ρόλοι αποκαλύφτηκαν. Την ίδια ώρα η δικαστική εξουσία βάλλεται σε μία ενορχηστρωμένη προσπάθεια εξουδετέρωσης του τελευταίου αναχώματος έναντι του αυταρχισμού και της κατάλυσης του κράτους δικαίου. Η δημοκρατία αποδομείται με χειρουργική ακρίβεια σε ένα ενδο-ευρωπαϊκό περιβάλλον εντός του οποίου ενταφιάστηκαν ονομαστικές αρχές και αξίες. Οι εκλογές συνιστούν ένα μόνο σκέλος μίας παρασιτοκτόνου μακροχρόνιας πολιτικής διαδικασίας που θα φέρει την κάθαρση, την ανανέωση, την εξάλειψη του νεποτισμού και την απομάκρυνση των βαρόνων της πολιτικής. Απαιτείται ωστόσο να διεξαχθούν σήμερα και όχι αύριο όταν το έγκλημα θα έχει ολοκληρωθεί.

Προηγούμενο άρθροΝαυάγιο στη ξηρά
Επόμενο άρθροΠεριμένοντας την χρεοκοπία…
Ο Γιώργος Βοσκόπουλος αναπληρωτής καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών, στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Brock (Καναδάς) και του ΤΞΓΜΔ του Ιονίου Πανεπιστημίου (1996). Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Lancaster (1997) και αναγορεύτηκε διδάκτορας Ευρωπαϊκών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο Exeter, Centre for European Studies (2001). Η διατριβή του με τίτλο "Greece, Common Foreign and Security Policy and the European Union: Interaction Within and Between a Zone of Peace and a Zone of Tumoil as an Explanatory Factor" ανέλυσε τα δομικά προβλήματα διαμόρφωσης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα πλαίσια χάραξης της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι επιμελητής μαζί με τον James Mitchell (California State University, Northridge), του έργου American Politics and Government in Focus, Whittier Publishers, New York, 2005.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.