Πολιτιστικό Ημερολόγιο – Οκτώβριος 2015

0
1713
unnamed

Η διαχειριστική ομάδα του Ημερολογίου της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος επιλέγει μεταξύ πολιτιστικών δρώμενων, εικαστικών εκθέσεων, νέων εκδόσεων, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων, και προτείνει:

Οκτώβριος, μήνας πολλών και σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει με τα 50ά ΔΗΜΗΤΡΙΑ, στοχάζεται για τις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις με το 4ο  Διεθνές Συμπόσιο για τον Κόσμο του 2016 και πέρα, και εγκαινιάζει κάποιες από τις σημαντικές εκθέσεις του χειμώνα που έρχεται.

στην πόλη

4ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ 2016 και ΠΕΡΑ
Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΡΩΣΙΑΣ & ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

18 Οκτωβρίου 

Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και το Δίκτυο Ναυαρίνο, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Konrad Adenauer, το Ερευνητικό Κέντρο του Διεθνούς Τμήματος του Πανεπιστημίου του Sheffield, City College, SEERC, και το ACT-American College of Thessaloniki, διοργανώνουν το 4ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης/4th Thessaloniki International Symposium in World Affairs, στις 18 Οκτωβρίου 2015 στο κινηματοθέατρο Ολύμπιον, κατά τις ώρες 10:00 – 20:00.

Το Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης ξεκίνησε το 2012 στο πλαίσιο της εκατονταετηρίδας από την απελευθέρωση της πόλης και έχει καταστεί ένας σημαντικός θεσμός με μεγάλη απήχηση ιδιαίτερα στο φοιτητικό κοινό της πόλης. Το Συμπόσιο αποτελεί μια διεθνή συνάντηση κύρους και μια πλατφόρμα διαλόγου για τις κρίσιμες παγκόσμιες εξελίξεις και προκλήσεις της εποχής μας

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα:http://www.peebe.gr/home-events/4o-diethnes-simposio-thessalonikis-2/
4o Συμπόσιο |Τ: 2310 551754, 2310 260322 www.thessalonikisymposium.org

 50α ΔΗΜΗΤΡΙΑ 

26 Σεπτεμβρίου έως 18 Οκτωβρίου

Τα 50ά Δημήτρια, ένα φεστιβάλ-θεσμός για τη Θεσσαλονίκη, ξετυλίγουν, αναπτύσσουν και επιχειρούν να μεταμορφώσουν την πόλη σε ένα μεγάλο εργοτάξιο πολιτισμού. Πιστά στο νεωτερικό, κοσμοπολίτικο και εξωστρεφές πνεύμα, που ειδικά τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να προσδίδει στη Θεσσαλονίκη στοιχεία μητρόπολης νέων και πρωτοποριακών πράξεων και ιδεών, τα φετινά 50ά Δημήτρια, σε πείσμα της δεινής οικονομικής συγκυρίας, φιλοδοξούν να φέρουν στην πόλη μας στοιχεία και δράσεις που θα τη μεταμορφώσουν σε πανελλαδικό, αλλά και διεθνή προορισμό

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα:
http://dimitria.thessaloniki.gr/50/mainpage
50α ΔΗΜΗΤΡΙΑ | Δήμος Θεσσαλονίκης |Τ:  2313 318.212, 2313 318.211, 2313 318.217, 2313 318.227
http://www.thessaloniki.gr/

Οι δημότες ξεναγούνται στην πόλης τους

Με πρωτοβουλία της Α΄ Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται το πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων περιπάτων των δημοτών σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους της πόλης, για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2015.

Σκοπός του προγράμματος είναι η γνωριμία των δημοτών με τον πολιτιστικό πλούτο και την ιστορία της πόλης τους, με τη βοήθεια έμπειρων και εξειδικευμένων ξεναγών.
Οι ξεναγήσεις θα διεξάγονται κάθε Σάββατο και Κυριακή, σε ομάδες αυστηρά των 30 ατόμων, με εκκίνηση του περιπάτου από συγκεκριμένο σημείο και με συνοδεία ξεναγού.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα ξεναγήσεων:
 http://www.artandlife.gr/Thessaloniki

Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2313 318507 και 2313 318504  της Α΄ Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

μαζί με τα παιδιά

Κυριακάτικα Πρωινά στο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

από 4 Οκτωβρίου

Ξεκινούν και φέτος τα Κυριακάτικα Πρωινά στο Παιδικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, με ξεναγήσεις στις μόνιμες εκθέσεις του, εικαστικά και δημιουργικά εργαστήρια, παραμυθοαφηγήσεις, πειράματα και παιχνοδομυστήρια.
Για τη συμμετοχή στα πρωινά είναι απαραίτητο να προηγηθεί  δήλωση συμμέτοχης, από Δευτέρα έως Παρασκεύη 09.00 – 13.00.

Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης | Γρηγορίου Λαμπράκη και Κλεάνθους 57|Τ: 2310 913047
http://www.paidikomouseio.gr/

Ο Μυστικός Κήπος

από 11 Οκτωβρίου

Ο “Μυστικός Κήπος”, παράσταση που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Παιδική Σκηνή του ΚΘΒΕ συμβολίζει τον αφρόντιστο εσωτερικό μας κόσμο που, όταν τον ανακαλύψουμε μέσω της αγάπης για τον άνθρωπο και της ανάγκης της θετικής σκέψης, κατανοούμε σε βάθος τη φύση μας και τη δύναμή μας.
ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Μαριάννα Αβραμάκη, Ελευθερία Αγγελίτσα, Μομώ Βλάχου, Αριστοτέλης Ζαχαράκης, Στεφανία Ζώρα, Ελένη Θυμιοπούλου, Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Κωνσταντίνος Μυλωνάς, Χάρης Παπαδόπουλος, Κική Στρατάκη, Ευανθία Σωφρονίδου, Χρύσα Τουμανίδου, Δημήτρης Τσιλινίκος

Βασιλικό Θέατρο | Λεωφόρος Μεγ. Αλεξάνδρου | Τ:2315 200000
www.ntng.gr

στα φεστιβάλ

9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Θεσσαλονίκης

9 έως 13 Οκτωβρίου

Το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Θεσσαλονίκης (TiSFF), εντάσσεται στo πρόγραμμα των 50ων Δημητρίων,  και θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος».

Στο φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνονται 103 έργα σκηνοθετών από όλο τον κόσμο, πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη αποσπάσει σημαντικά διεθνή βραβεία.

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών:
http://www.tisff.eu/1503/index.php/en/

Πολιτιστικό Κέντρο Αλέξανδρος  | Εθνικής Αμύνης 1|Τ: 2310 270073

International Mime Festival
Bodecker & Neander Company: DÉJÀ-VU? (Γερμανία/Γαλλία)22 Οκτωβρίου

Το Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και την Inter Show Productions δημιουργούν ένα νέο θεσμό στην πόλη, το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Παντομίμας.
Κάποιες από τις πιο εντυπωσιακές και απόλυτα πρωτότυπες παραστάσεις του εξωτερικού, όπου τον λόγο αντικαθιστά μονάχα η έκφραση, παρουσιάζονται στις σκηνές του Μεγάρου Μουσικής.

Οι Wolfram von Bodecker και Alexander Neander αποφοίτησαν από τη θρυλική σχολή του Marcel Marceau, Ecole International de Mimodrame, και στη συνέχεια δημιούργησαν το δικό τους θίασο το 1996.
Χωρίς αμφιβολία, το έργο τους αγνοεί τα όρια του θεατρικού είδους. Οι ιστορίες τους είναι εύθυμες και διασκεδαστικές, εγείρουν τη σκέψη ενώ ταυτόχρονα έχουν και τραγικό χαρακτήρα. Στην παράσταση Déjà-vu?, χωρίς λόγια, και σχεδόν χωρίς σκηνικά, οι Bodecker & Neander προσαρμόζονται ανάλογα με το κοινό τους. Δάκρυα ευχαρίστησης και συγκίνησης σπάνια βρίσκονται τόσο κοντά.

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης | 25ης  Μαρτίου 1| Τ: 2310 895938-9 |
www.tch.gr
28ο Κινηματογραφικό Αφιέρωμα στα Ανθρώπινα Δικαιώματα

5 έως 12 Οκτωβρίου

Τα μέλη του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Θεσσαλονίκη, συνεχίζοντας την πορεία τους στην υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διοργανώνουν και φέτος για 28η συνεχή χρονιά κινηματογραφικό αφιέρωμα από τις 5 έως τις 12 Οκτωβρίου. 
Οι ταινίες του φετινού αφιερώματος εστιάζουν σε θέματα που σχετίζονται με τις μεγάλες εκστρατείες της Οργάνωσης και επικεντρώνονται στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ των ταινιών που θα προβληθούν, είναι και το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ «Ασήμι στο νερό, αυτοπορτρέτο της Συρίας», βραβευμένο από το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, το Μάρτιο του 2015, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2014.Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών:
http://www.cinemuseum.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=1133&newsid=2135Μουσείο Κινηματογράφου-Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης  | Λιμάνι, Αποθήκη Α’  |Τ. 2310 508398

στις θεατρικές και τις μουσικές σκηνές

Του Κουτρούλη ο γάμος του Αλεξάνδρου Ρίζου Ραγκαβή

Σκηνοθεσία-Επεξεργασία κειμένου: Γιάννης Καλατζόπουλος

Έναρξη 9 Οκτωβρίου

Ο πάμπλουτος αλλά ταπεινής καταγωγής Εμμανουήλ Κουτρούλης, ράφτης από την Σύρα, καταφθάνει στην Αθήνα αποφασισμένος να ζητήσει σε γάμο την πανέμορφη, φιλόδοξη και πολύ νεώτερη του Ανθούσα. Η Ανθούσα θέλοντας να αποφύγει αυτόν τον γάμο  θέτει έναν όρο που είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί: θα πάρει τον Κουτρούλη, μόνο αν αφήσει τη ραπτική και γίνει …Υπουργός.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία- Επεξεργασία κειμένου: Γιάννης Καλατζόπουλος
Σκηνικά: Δανάη Πανά
Κοστούμια: Ίρις Τσαγκαλίδου
Μουσική -τραγούδια: Δημήτρης Λέκκας
Eνορχήστρωση: Δημήτρης Λέκκας, Φίλιππος Περιστέρης
Κίνηση- Χορογραφία: Αναστασία Θεοφανίδου
Μουσική Διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας
Φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Τάσος Πεζιρκιανίδης Νικόλας Μαραγκόπουλος/ Γιάννης Καλατζόπουλος Κλειώ-Δανάη Οθωναίου Κωνσταντίνος Χατζησάββας Δημήτρης Κολοβός Εύη Σαρμή Λουκία Βασιλείου Μαρίνα Χατζηιωάννου, Σταυριάννα Παπαδάκη, Δώρα Θωμοπούλου, Πέλλα Μακροδημήτρη, (Δημήτρης Παπιόπουλος, Μιχάλης Σιώνας, Γιάννης Τσάτσαρης, Θάνος Φερετζέλης, Τίμος Παπαδόπουλος, Άγγελος Νεράντζης, Δημήτρης Καραβιώτης

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 18:00
Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 21:00 Κυριακή 19:00

Μονή Λαζαριστών- Σκηνή Σωκράτης Καραντινός | Κολοκοτρώνη 21|Τ:2315 200200 |
www.ntng.gr

ΡΩΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΕΤΑ on the road

Έναρξη: 4  Οκτωβρίου

Γιατί τόσο μίσος στον δρόμο; Γεννιέμαι διαφορετικός; Γεννιέμαι να μην μπορώ να αγαπηθώ; Ή να μπορώ να αγαπηθώ μόνο από μερικούς; Ο Σαιξπηρικός λόγος περνάει μέσα απ’ τα κανάλια της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας και φωτίζει τα όρια της αγάπης, του μίσους, του ρατσισμού. Τα όρια της προσωπικής επανάστασης και του αυτοπροσδιορισμού.
Μια multimedia παράσταση όπου χιπ χοπ, κλασική μουσική, χορός, λόγος και video εικονοποιούν το σύμπαν του εμβληματικού εφηβικού έρωτα του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Διασκευή – Σκηνοθεσία: Στέλιος Χατζηαδαμίδης, Μετάφραση – Απόδοση: Λευτέρης Παπαδόπουλος & Ράια Μουζενίδου, Χορογραφία: Ιωάννης Μάρτος, Κίνηση: Κώστας Γεράρδος, Σκηνικά – Κουστούμια: Χρύσα Σερδάρη & Χαρά Τσουβαλά, Μουσική: Αδάμ Σιάγας, Στίχοι: Μάρα Τσικάρα, Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου, Video Art:  Κλείτος Κυριακίδης, Δραματουργική επεξεργασία: Φιλοθέη Ελευθεριάδου

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Δήμητρα Βλάχου, Κώστας Γεράρδος, Αλέξανδρος Ζαφειριάδης, Χρύσα Ζαφειριάδου, Ηλέκτρα Καρτάνου, Γιώργος Καφετζόπουλος, Δέσποινα Κέη, Άννα Π. Κυριακίδου, Άννα Μανούδη, Άννα Μαντά, Ιωάννης Μάρτος, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Τάσος Παπαδόπουλος, Θάλεια Σκαρλάτου, Στέργιος Τζαφέρης, Ηλίας Τσάκωνας, Μάρα Τσικάρα, Στέλιος  Χατζηαδαμίδης.

Μονή Λαζαριστών- Σκηνή Σωκράτης Καραντινός | Κολοκοτρώνη 21|Τ:2315 200200 |
www.ntng.gr

Ο θείος Βάνιας, Άντον Τσέχωφ

7 έως 11 Οκτωβρίου 

Ο Θείος Βάνιας (1896-7), γραμμένος την ίδια περίπου εποχή με τον Γλάρο, αποτελεί ίσως το πιο «τσεχωφικό» από τα έργα του κορυφαίου Ρώσου δραματουργού των λεπτότατων αποχρώσεων, και συμπυκνώνει εκρηκτικά το υπαρξιακό αδιέξοδο του φαινομένου που ονομάζεται «άνθρωπος», μέσα στον χώρο και τον χρόνο.

Οι ήρωες του Τσέχωφ ενσαρκώνουν αναζητούν απελπισμένα το νόημα της ζωής φλερτάροντας με τα όριά τους, αποζητώντας την ελπίδα που θα νικήσει την καθημερινή φθορά.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Μετάφραση: Χρύσα Προκοπάκη, Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ, Σκηνικά: Αριάδνη Βοζάνη, Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα, Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος, Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα, Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάγδα Κόρπη

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Γιάννης Φέρτης, Γιάννης Βόγλης Στέλιος Μάινας, Έρση Μαλικένζου, Μαρίνα Ψάλτη, Μελίνα Βαμβακά, Αλεξία Καλτσίκη, Χάρης Χαραλάμπους,

Θέατρο Αριστοτέλειον | Εθνικής Αμύνης 2, |Τ: 2310 262051
www.aristoteleion.gr

Mount Olympus – To glorify the cult of tragedy, μια performance του Jan Fabre

10 Οκτωβρίου

Το «Mount Olympus / 24h: Η αποθέωση της κουλτούρας της τραγωδίας» είναι χωρίς αμφιβολία το πλέον προ(σ)κλητικό όσο και φιλόδοξο project του Jan Fabre, όπου συναθροίζονται όλα εκείνα τα στοιχεία που τον έκαναν παγκόσμια καλλιτεχνική είδηση. Το μνημειακών διαστάσεων project του αναμετράται με το χρόνο. 24 ώρες: μία μέρα και μία νύχτα.’Oλες οι δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα μέσα σε 24 ώρες – εργασία, φαγητό, ανάπαυση, ύπνος, έρωτας, συζήτηση, διαφωνία, αποπλάνηση, απόλαυση, ικανοποίηση αναγκών, έγνοια, θυμός.Το έργο του Fabre δεν διεκδικεί εύσημα επαναστατικής βλασφημίας. Ανήκει στην κατηγορία αρχετυπικών προσωποποιήσεων του ρίσκου, του πάθους, της απειλής, της απώλειας, της μοναξιάς. Είναι ένα έργο που λειτουργεί στα όρια, στα όρια της κατανόησης και των αισθήσεων. Είναι ένα έργο που δείχνει τα πεδία των μαχών. Για 24 ώρες. Ο Τρωικός Πόλεμος δεν τελειώνει ποτέ.

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης | 25ης  Μαρτίου 1| Τ: 2310 895938-9 |
www.tch.gr

Hauschka
10 Οκτωβρίου
Ο Βόλκερ Μπέρτελμαν, άφησε πίσω του τη φαρμακευτική και τις οικονομικές σπουδές,
διάλεξε να υιοθετήσει την καλλιτεχνική περσόνα
του Hauschka, και εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο πολυσχιδείς, πειραματικούς αλλά και μελωδικούς νέους μινιμαλιστές συνθέτες.
Έχτισε έναν θρύλο πάνω στο «πειραγμένο» πιάνο, τοποθετώντας κομμάτια δέρματος και καουτσούκ, χορδές κιθάρας έως και σελοτέιπ,
όπως και κάθε είδους ευφάνταστα μικροαντικείμενα, ανάμεσα στις χορδές του,  και συνεπικουρούμενος από πλήθος τολμηρών συνοδοιπόρων εξοπλισμένων με τσέλα, τρομπόνια, βιολιά, έγινε παραγωγός ενός πρωτοποριακού μηχανικού ήχου.
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών | Εθνικής Αμύνης 2|  Τ: 2315 200200
 www.ntng.gr

στα βιβλιοπωλεία

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ (Σεπτέμβριος – Νοέμβριος 2015)

Θέματα Ιστορίας, φωτογραφίας, όπερας, θεάτρου, εικαστικών, καινοτομίας, μουσικής αλλά και αφιερώματα και συνεντεύξεις με προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών που συνέδεσαν το δημιουργικό τους έργο με την πόλη της Θεσσαλονίκης, συνθέτουν το περιεχόμενο του 53ου τεύχους του περιοδικού ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΠΟΛΙΣ που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Έκδοση: Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Β. Ελλάδος.

στα μουσεία

ΝΙΚΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ, Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ 1874-1933,  έκθεση ζωγραφικής

έως 29 ΝοεμβρίουΟ ζωγράφος Νίκος Δραγούμης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1874 και ήταν πρωτότοκος γιος του πρωθυπουργού Στέφανου Δραγούμη και αδερφός του πολιτικού και συγγραφέα Ίωνα Δραγούμη.
Παρ’ όλη την αστική καταγωγή του έμεινε στη σκιά της ιστορίας. Δεν εξέθετε, δεν δημοσίευε, δεν πουλούσε τους πίνακές του, από επιλογή. Μόνο τους χάριζε. Για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, ο σημαντικός μεταϊμπρεσιονιστής Έλληνας ζωγράφος βγαίνει στο φως, με μια μεγάλη έκθεση, που θυμίζει ότι «η αληθινή τέχνη είναι ιερή».

Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη 9:00-16:00, Τετάρτη, Πέμπτη: 14:00-21:00, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00 (Δευτέρα κλειστά).

Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό

Mορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας, Βίλα Καπαντζή | Βασ. Όλγας 108|  Τ: 2310 295 170
www.miet.gr

FACES
Το πορτρέτο στην ευρωπαϊκή φωτογραφία μετά το 1990
έως 28 ΦεβρουαρίουΜια συμπαραγωγή-συνδιοργάνωση των: BOZAR Centre for Fine Arts, Nederlands Fotomuseum & Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Η έκθεση είναι μια σημαντική σύμπραξη τριών ευρωπαϊκών φορέων. Το BOZAR Centre for Fine Arts (Bρυξέλλες, Bέλγιο), το Nederlands Fotomuseum (Ρότερνταμ, Ολλανδία) και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, έχοντας συνεργαστεί τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζουν αυτήν τη μεγάλη, διεθνών προδιαγραφών, έκθεση, καθώς και τον κατάλογο που τη συνοδεύει. Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας σημαντικής συνέργειας, που ενισχύει το διεθνές προφίλ του Μουσείου Φωτογραφίας και το εντάσσει στο ευρωπαϊκό δίκτυο πολιτιστικών φορέων, ενώ ταυτόχρονα προβάλει τη χώρα μας στο εξωτερικό. Η έκθεση, πριν φτάσει στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάστηκε με εξαιρετική επιτυχία στις Βρυξέλλες και έπειτα στο Ρότερνταμ, στους χώρους των δύο συνδιοργανωτών, συγκεντρώνοντας χιλιάδες επισκέπτες και αποσπώντας τα θερμά σχόλια του διεθνή Τύπου.
Ώρες Λειτουργίας:Τρίτη,Τετάρτη, Πέμπτη,
Σαββάτο, Κυριακή: 11:00-19:00, Παρασκευή:12:00-22:00 

Μουσείο Φωτογραφίας | Ναυάρχου Βότση 4| Λιμάνι| Τ: 2310 566716
www.thmphoto.gr

Ένα έκθεμα διηγείται

Ενδύματα και υφάσματα αφηγούνται την ιστορία τους και μας ταξιδεύουν στο παρελθόν. Μαθαίνουμε για τα είδη ένδυσης στο Βυζάντιο, την ενδυμασία του αυτοκρατορικού ζεύγους, των αξιωματούχων και των αριστοκρατών, αλλά και για εκείνη των λαϊκών στρωμάτων.
Ανακαλύπτουμε μαζί τις τεχνικές ύφανσης, το κόστος αγοράς των υφασμάτων/ενδυμάτων, αλλά και τα επαγγέλματα που συνδέονταν με τα παραπάνω.

Ημερομηνίες ξεναγήσεων:
5, 14, 19 Οκτωβρίου, στις 12 μ.μ.

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού | Λεωφόρου Στρατού 2| Τ: 2313 306400 www.mbp.gr

«HEL(L)AS! Παντού!», έκθεση έργων του Κωνσταντίνου Ξενάκη

Παράταση έως 10 Ιανουαρίου 
Η έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει συνολικά 42 έργα του Κωνσταντίνου Ξενάκη, κατασκευασμένα από το 1970 μέχρι και το 2014, αντιπροσωπευτικά της μέχρι σήμερα μακράς καλλιτεχνικής διαδρομής του.
Πηγή έμπνευσης του καλλιτέχνη αποτελούν ποικίλα σύμβολα, σημεία και υλικά κατάλοιπα από πολιτισμούς της Μεσογείου: αιγυπτιακά ιδεογράμματα, γραφές, λίθινες στήλες, πήλινες πινακίδες, όστρακα και ταλισμανικοί σφραγιδόλιθοι αλληλοεπιδρούν με σύγχρονα σήματα, χάρτες, βιβλία ή κώδικες και μεταγράφονται εικαστικά σε έργα ζωγραφικής και χαρακτικής, σε τρισδιάστατες κατασκευές στον χώρο, σε περιβάλλοντα ή εγκαταστάσεις, σε ψηφιακούς χώρους.

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης | Μ. Ανδρόνικου 6 |Τ: 2310 830538
www.amth.gr

στις αίθουσες τέχνης

Project «Periapsis»

Εγκαίνια 8 Οκτωβρίου

Βασίλης Αγγελόπουλος, Γιάννης Βλασιάδης, Ειρήνη Πουλιάση, Θανάσης Μπλιούμης, Κυριάκος Μπουρνάς, Πάρης Ιωάννου, Φώτης Μπάλας, Χριστίνα Τζάνη, Ivan Laliashvili, Richard Anderson,Thierry Doizon

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 12.00 – 20.00 / Τετάρτη, Σάββατο: 12.00 -15.00
Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

ΓΚΑΛΕΡΙ ΛΟΛΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ | Τσιμισκή 52, Τ: 2310240416 |
 lolanikolaougallery.blogspot.gr

«Lydia Borzek. Μια ρωσίδα ζωγράφος. Από το Παρίσι στην Ελλάδα»

έως 24 Οκτωβρίου

Έργα της Ρωσίδας ζωγράφου παρουσιάζονται για πρώτη φορά και αποτελούν θεματολογική επέκταση και -κατά κάποιον τρόπο- αναπόσπαστο συμπλήρωμα της έκθεσης του Νίκου Δραγούμη, καθώς οι  Δραγούμης και Borzek  υπήρξαν ζευγάρι στη ζωή και στην τέχνη.

Εξωτικός πριμιτιβισμός του Γκωγκέν, χρωματικές κλίμακες των Ναμπί, διακοσμητικός χαρακτήρας της αυστηρής, αλλά όλο χάρη, γραμμής της βιεννέζικης Αρ-Νουβώ. Όλα αυτά, μετά την έλευση και εγκατάσταση της Borzek στην Ελλάδα, θα εφαρμοστούν πάνω στο ελληνικό τοπίο, με ανάλογη θεματογραφία και σε συγχορδία με το έργο του Νίκου Δραγούμη.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00-15:00
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-21:00.
Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ  |Τσιμισκή 11| Τ: 2310 288036  [email protected]gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.