Προσκλητήριο Ξυδάκη για την πολιτιστική κληρονομιά

0
654

xidakis

Προσκλητήριο συνεργασίας εναντίον κάθε απειλής εις βάρος της διεθνούς πολιτιστικής κληρονομιάς απηύθυνε ο αν. Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης προς τους υπουργούς Πολιτισμού της ΕΕ στη Διεθνή Έκθεση Expo στο Μιλάνο. Πρωθυπουργός Ιταλίας Ματέο Ρέντσι στην Expo: «O πολιτισμός έρχεται από το παρελθόν αλλά είναι δύναμη για το μέλλον».
Σε ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας, καθώς και της συνεργασίας με διεθνείς οργανισμούς όπως οι UNESCO και COMOS κάλεσε ο αν. Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης τους ομολόγους του υπουργούς Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης με παρέμβασή του στο πλαίσιο της Expo Μιλάνου, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο με θέμα: “Πολιτισμός: ένα εργαλείο διαλόγου μεταξύ των λαών”. “Σκοπός αυτής τής συνεργασίας”, συνέχισε ο κ. Ξυδάκης, “είναι να αναπτύξουμε μια συνεκτική και αποτελεσματική στρατηγική η οποία θα επιτρέψει όχι μόνο την συντονισμένη ανταπόκριση σε επείγουσες περιπτώσεις καταστροφής και παράνομης διακίνησης πολιτιστικών θησαυρών, αλλά και την καταστολή αυτού τού φαινομένου και τη μείωση των κινδύνων που απειλούν την πολιτιστική κληρονομιά”.
Στην ομιλία του, ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι “η πολιτιστική κληρονομιά έπαιζε πάντοτε καθοριστικό ρόλο στη συλλογική μνήμη των εθνών και την αίσθηση τής ταυτότητας, που είναι σημαντικοί παράγοντες σε κάθε μελλοντική προσπάθεια οικοδόμησης μιάς ειρηνικής και ευημερούσας ζωής με την αίσθηση ενός κοινού προορισμού”. Εστιάζοντας στους παράγοντες που σήμερα απειλούν την πολιτιστική μνήμη, ο κ. Ξυδάκης τόνισε ότι “κάθε χρόνο οι καταστροφές που προκαλούνται από φυσικές αιτίες αλλά και από τους ανθρώπους έχουν ως αποτέλεσμα τεράστιες φθορές σε ιστορικά κτίρια, αστικές περιοχές, μουσεία, βιβλιοθήκες και αρχεία, στερώντας τις κοινότητες των ανθρώπων από τα αναντικατάστατα πολιτιστικά αγαθά τους. H καταστροφή των πολιτιστικών θησαυρών στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη, το Μάλι, τη Συρία και την Υεμένη, οι λεηλασίες και η παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αντικειμένων συνιστούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να αναπτύξουμε μια αποτελεσματική, μακρόπνοη προσέγγιση στην προστασία τής πολιτιστικής κληρονομιάς από κάθε απειλή”.
Μεταξύ των μέτρων με αυτή την προοπτική, τα οποία πρότεινε ο υπουργός, είναι η ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας μεταξύ εθνικών, περιφερειακών και τοπικών φορέων, η κινητοποίηση τής κοινής γνώμης, των στελεχών των μουσείων, αλλ’ ακόμα και των εμπόρων έργων τέχνης και των υπευθύνων δημοπρασιών όσον αφορά την ευθύνη απέναντι στην πολιτιστική κληρονομιά, η ανάπτυξη σύγχρονης, ευαίσθητης τεχνολογίας, η αξιοποίηση των προγραμμάτων τής Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποκατάσταση περιοχών με ιδιαίτερη πολιτιστική αξία από τις φυσικές καταστροφές κ.α.
Στο πλαίσιο της διάσκεψης, ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού αντάλλαξε απόψεις με τον Ιταλό ομόλογό του Ντάριο Φρατσεσκίνι, και τη γενική δευθύντρια της UNESCO κ. Ιρίνα Μπόκοβα, απηύθηνε πρόσκληση για επίσκεψη στην Αλβανίδα ομόλογό του κ. Μιρέλα Κουμπάρο, ενώ έδωσε σύντομες συνεντεύξεις στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό RAI και στην εφημερίδα του Μιλάνου Il Giorno.

Προηγούμενο άρθροΣτην Παναγία Σουμελά του Πόντου… (φωτό)
Επόμενο άρθροΥΠΠΟ: Προς αλλαγή σημείων του ιδρυτικού νόμου των κρατικών θεάτρων
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.