Πρόγραμμα Νανοτεχνολογίας για τη Στεφανιαία Νόσο με έδρα τη Θεσσαλονίκη

0
429

Περισσότεροι από 45 κορυφαίοι επιστήμονες, διεθνείς ερευνητές και εκπρόσωποι μεγάλων εταιριών από 11 ευρωπαϊκές χώρες, την Ιαπωνία την Αμερική, βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη για την έναρξη του CosmoPHOS-nano Project στο πλαίσιο της Εναρκτήριας Συνάντησης και της 1ης Ημερίδας για την υλοποίηση του.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σήμερα παγκοσμίως Πρόγραμμα Έρευνας & Ανάπτυξης στην Καρδιολογία, με προυπολογισμο υψους 13 εκατ  ευρώ, και θα είναι το πρώτο στην Ιστορία της Ιατρικής που θα εφαρμόσει πειραματικά Νανοϊατρική σε Ασθενείς που πάσχουν απο Στεφανιαία Νόσο της Καρδιάς, διεξάγοντας Κλινικη Μελέτη. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται. από την Ευρωπαϊκή Ένωση,ενώ θα έχει διοικητική έδρα τη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του

To CosmoPHOS-nano Project είναι μια Διεπιστημονική ελληνική Ιδέα που γεννήθηκε το 2004 στη Θεσσαλονίκη από τον Έλληνα Ειδικό Καρδιολόγο γιατρο  Παναγιώτη Ν. Τροχόπουλο, ο οποίος είναι επιστημονικός, επιχειρηματικός και στρατηγικός συντονιστής όλου του Προγράμματος σε παγκόσμια κλίμακα.

Όπως επισημαινει ο κ. Τροχοπουλος, το Πρόγραμμα βασίζεται στη Νανοτεχνολογία για τη θεραπεία, τη διάγνωση, και την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας της Αθηροσκληρωτικής Νόσου της καρδιάς, ευρέως γνωστής ως Στεφανιαίας Νόσου, η οποία προκαλεί τα εμφράγματα του μυοκαρδίου (καρδιακές προσβολές), και η οποία είναι σήμερα η πρώτη αιτία θανάτου και νοσηρότητας στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως.  Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους της υλοποίησης του Προγράμματος   προβλεπεται να διεξαχθει  Κλινική Μελέτη Φάσης  Ι  σε Στεφανιαίους Ασθενείς. Επιπλέον, είναι το πρώτο Μεγάλης Κλίμακας Πρόβλημα Έρευνας & Ανάπτυξης που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης) προκειμένου να εφαρμόσει πειραματικά Νανοϊατρική σε καρδιολογικούς ασθενείς. Ειναι πενταετούς διάρκειας –   ξεκίνησε την 1η Μαρτίου 2013 – και ολοκληρώνεται  την 28η Φεβρουαρίου 2018 με συνολικό Προυπολογισμό 12.900.000 ευρώ.

Η Ερευνητική Ομάδα (Consortium) του CosmoPHOS-nano Project αποτελείται από 19 μέλη και συγκεκριμένα από 13 παγκοσμίου  κλάσης Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα και 6 διακεκριμένες Καινοτόμες Εταιρίες, από 11 Ευρωπαϊκές Χώρες ( Βέλγιο, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Φινλανδία) αλλά και από την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ.

Περιλαμβάνει τους πλέον επιφανείς Ερευνητές και κλινικούς Επιστήμονες και ανώτερα στελέχη Εταιριών στους επιστημονικούς τομείς της Νανοτεχνολογίας, Φυσικής, Χημείας, Μοριακής Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας, Τοξικολογίας και Νανοτοξικολογίας, Φαρμακευτικής Νανοτεχνολογίας, Τεχνολογίας Ιατρικών Μηχανημάτων, Μοριακής Απεικόνισης, Μοριακής Ιατρικής, Νανοϊατρικής, και Κλινικής Ερευνητικής Καρδιολογίας.

Ο Ιδρυτής και κινητήρια δύναμη του CosmoPHOS-nano Project ,Παναγιώτης Ν.Τροχόπουλος, ηταν ο διοργανωτής της Εναρκτήριας Συνάντησης & 1ης Ημερίδας του Προγραμματος που πραγματοποιήθηκε στις 15-16 Απριλίου  σε κεντρικο ξενοδοχειο της Θεσσαλονικης . Στην παρουσίαση του συμμετείχαν ο καθηγητής Seppo Yla Hertuala –Professor of Molecular Medicine, University of Eastern Finland Nigel και ο κ.Lamber-Msc Physicist, Senior Consultan at Euram Ltd.

Προηγούμενο άρθροΣυναυλία μουσικής τζαζ στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Επόμενο άρθροΡαλλία Live «Back to 70’s» στο Θέατρο Βεργίνα
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.