Πρόσκληση σχολείων σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την προστασία της θάλασσας

0
462

Πρόσκληση συμμετοχής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της «Παιδικής HELMEPA» (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος), για τη θάλασσα, απευθύνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης προς όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης.
Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με το θαλάσσιο κόσμο, την ενδυνάμωση της σχέσης πολίτη- θάλασσα και την ανάληψη δράσης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό μέσω του προγράμματος δίνεται κάθε χρόνο η δυνατότητα σε 4.000 μαθητές, ηλικίας 5-13 ετών, από όλη την Ελλάδα που συμμετέχουν εθελοντικά να γνωρίσουν το φυσικό -κυρίως το παράκτιο και θαλάσσιο- περιβάλλον της Ελλάδας, καθώς επίσης τους τρόπους προστασίας του, μέσα από το Σχέδιο Δράσης του.
Το εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Παιδική HELMEPA» λειτούργησε για πρώτη φορά το 1993, με αφορμή τις προτάσεις 150.000 μαθητών που επισκέφτηκαν τις περιβαλλοντικές Εκθέσεις της HELMEPA στο διάστημα 1983 – 1992 και την επιθυμία τους να έχουν ένα βήμα μέσω του οποίου θα μπορούσαν να εκφράζουν τις ιδέες, αλλά και τις ανησυχίες τους για θέματα που αφορούν το περιβάλλον.
Το ανανεωμένο Σχέδιο Δράσης του σχολικού έτους 2012-2013 προτείνει 30 δραστηριότητες χωρισμένες στις ενότητες:
– Δραστηριοποιούμαι για το περιβάλλον στο σχολείο
– Δραστηριοποιούμαι για το περιβάλλον εκτός σχολείου
– Παίζω και ερευνώ
– Μαθαίνω για τα πλοία και τη Ναυτιλία
Ενημερωτικό υλικό για το σχέδιο δράσης, τις δραστηριότητες των παιδιών καθώς και διάφορα στοιχεία που αφορούν στο πρόγραμμα θα αποστέλλονται στις ομάδες που θα δηλώσουν συμμετοχή. Στον διαγωνισμό ζωγραφικής που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα με θέμα σχετικό με το περιβάλλον, το πρώτο βραβείο θα είναι η εκτύπωσή του σε αφίσα με τα ονόματα των μελών της ομάδας και του εκπαιδευτικού.
Παράλληλα, στα σχολεία που θα συμμετέχουν δίνεται η ευκαιρία να ακολουθήσουν ορισμένες δραστηριότητες, σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, όπως είναι:
– ο καθαρισμός και η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου «Κελλάριος Όρμος»
– η δημιουργία ομάδων «μικρών επιστημόνων», με συμμετοχή σε παιχνίδια γνώσεων, παρακολούθηση και παρατήρηση θαλάσσιου περιβάλλοντος στο πεδίο, ενημερωτικές επισκέψεις ειδικών επιστημόνων, ενεργή συμμετοχή στην παρακολούθηση του θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης
– εκπαιδευτικές εξορμήσεις στο πεδίο της συνδρομής στην ανακύκλωση ρύπων που καταλήγουν στη θάλασσα
– εικαστικές και πολιτιστικές δράσεις και επεμβάσεις, από και προς το σχολείο και
– η ανάδειξη της δουλειάς των παιδιών και βράβευση κατά το ετήσιο Greenparty του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το αναλυτικό πρόγραμμα μπορεί να σταλεί στους ενδιαφερόμενους, κατόπιν επικοινωνίας με το Τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης στο τηλέφωνο 2310566415 και στο email [email protected] .
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Παιδικής HELMEPA, www.helmepajunior.gr όπου υπάρχει και η Αίτηση Συμμετοχής (http://www.helmepajunior.gr/form.php) ή να επικοινωνούν με τα γραφεία της «HELMEPA»: τηλ 210-9343088 και e-mail [email protected]

Προθεσμία για τις δηλώσεις συμμετοχής των σχολείων έως και σήμερα, 31 Ιανουαρίου 2013.

Προηγούμενο άρθροΓάλλος Υπουργός Εργασίας: «ειρωνευόμουν…»
Επόμενο άρθροΝα μην γίνει το FM 100 δορυφόρος του ραδιοφώνου του Δήμου της Αθήνας
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.