Πως θα δώσουμε κοινωνική αξία στις αρχαιότητες του μετρό

0
1018

Γράφει ο Δημήτρης Παππάς / Αρχαιολόγος / Αντιπρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Μετρό Θεσσαλονίκης

Με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα, σχετικά με την τύχη των πολύ σημαντικών ευρημάτων στο Σταθμό Βενιζέλου, τα οποία ήρθαν στο φως κατά τα έργα κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης, αλλά κυρίως με σχόλια σχετικά με τον προϋπολογισμό του χρόνου και του κόστους των σωστικών ανασκαφών του, δημιουργείται ένας προβληματισμός κατά πόσο αυτή η πολιτιστική κληρονομιά είναι σε θέση να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί  προς όφελος όχι μόνο της έρευνας αλλά κυρίως των κατοίκων της πόλης.

Προσπάθειες φαίνεται πως  καταβάλλονται, για να μην είμαστε άδικοι ή και βιαστικοί στις κρίσεις μας, οι οποίες καταλήγουν όλες βέβαια στη διαπίστωση πως όλα είναι εφικτά αρκεί να υπάρχουν χρήματα . Το θέμα όμως δεν είναι μόνο να εξασφαλισθούν οι χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση των προτάσεων αυτών. Το μείζον ζητούμενο είναι να καταστεί πλέον συνείδηση σε όλους πως η σκαπάνη του αρχαιολόγου είναι σε θέση, με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, να προσφέρει μέγιστες υπηρεσίες στην τουριστική και περιφερειακή ανάπτυξη ενός τόπου, μίας περιοχής.

Ίσως έχει έρθει η ώρα, πριν από κάθε έργο να επιβάλλεται, μαζί με τη μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία συνοδεύει υποχρεωτικά την εκτέλεση του, να υπάρχει και μία αντίστοιχη αρχαιολογική μελέτη για την οποίαν εύλογα, θα υφίσταται υποχρέωση υλοποίησης της, αντίστοιχη με τα μνημόνια συναντίληψης και συνεργασίας των μεγάλων έργων. Στη μελέτη αυτή, θα περιλαμβάνονται οι πιθανότητες εντοπισμού αρχαιοτήτων στην περιοχή στην οποία πρόκειται να εκτελεσθεί το εκάστοτε δημόσιο ή ιδιωτικό έργο, άρα και οι τυχόν χρονικές καθυστερήσεις, βοηθώντας έτσι στην ορθότερη εκτίμηση του κόστους. Παράλληλα, και το μείζον ζητούμενο, στη μελέτη θα εμπεριέχονται προτάσεις για τη δυνατότητα ανάδειξης, αξιοποίησης και γιατί όχι οικονομικής ωφέλειας από το σύνολο των κινητών και ακίνητων ευρημάτων.

Κατά αυτόν τον τρόπο και οι καθυστερήσεις ως προς το χρόνο παράδοσης θα μειωθούν και ορισμένες θέσεις εργασίας παραπάνω δημιουργούνται. Κυρίως όμως θα αρχίσει επιτέλους να αποδίδει υλικούς και πνευματικούς καρπούς η πολιτιστική μας κληρονομιά, για την οποία όλοι ομιλούν, ελάχιστοι όμως πράττουν και ακόμη λιγότεροι πληρώνουν!

Προηγούμενο άρθροΓια ποια λογική μιλάμε στην πατρίδα μας;
Επόμενο άρθροVilla Amalias και η βάρκα γέρνει…
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.