Πόσος αριβισμός χωράει σε μια καριέρα;

0
1667
Έργο του Βλάση Κανιάρη
Έργο του Βλάση Κανιάρη
Έργο του Βλάση Κανιάρη

Γράφει ο Θέμης Παρλαβάντζας / [email protected]

Υπάρχουν φορές που το μέγεθος της πολιτικής υποκρισίας δεν περισσεύει απλώς, ξεχειλίζει! Άλλες φορές πάλι, διαπιστώνεις με τραγικό τρόπο, πως όλο αυτό το οικοδόμημα που λέγεται δημοκρατία, στηρίζεται εν πολλοίς στις πλάτες τέτοιων ανθρώπων και τότε παύεις να απορείς για την ποιότητα της δημοκρατίας.

Για πάρα πολλούς δημόσιους άνδρες η ενασχόληση με την πολιτική πόρρω απέχει από το να θεωρείται προσφορά προς την κοινωνία. Είναι, εντελώς στυγνά, καριέρα, προσπορισμός οφέλους, βόλεμα, και σίγουρος υπερπλουτισμός, πάντα από το δημόσιο χρήμα. Τόσο απλά, τόσο κυνικά.

Προ λίγων ημερών πολιτικός της ΝΔ πολιορκήθηκε από Χρυσαυγίτες, προφανώς γιατί πρόδωσε τις αξίες της ακροδεξιάς, την οποία είχε υπηρετήσει με συνέπεια στα φοιτητικά του χρόνια και για κάμποσα χρόνια μετά.

Αν κάποιος ανοίξει τον δέκτη της τηλεόρασης και δεν γνωρίζει το παρελθόν του εν λόγω πολιτικού άνδρα, θα διαπιστώσει πως μάλλον πρόκειται για ένα άνθρωπο νουνεχή, ήπιων τόνων, διαλεκτικό, με επιχειρήματα από αυτούς που θα έλεγες πως κοσμούν το κοινοβούλιο.

Μόλις πριν λίγα χρόνια ήταν ο επί κεφαλής  πολιτικής κίνησης ακροδεξιών φρονημάτων, από τις πιο ακραίες της χώρας, κάνοντας πολίτες δημοκρατικών πεποιθήσεων να παγώνουν από την ακρότητα των διατυπώσεών του.

Πρόκειται για μια κλασική περίπτωση αριβισμού, θα μπορούσε να πει κάποιος.

Αν αυτή είναι μια χτυπητή περίπτωση θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας, πως το αριβάρισμα από κόμμα σε κόμμα και το σουλάτσο δεν είναι και τόσο σπάνια στο κοινοβούλιό μας. Πολιτικοί τόσο της δεξιάς όσο και της αριστεράς, που έχουν ενδυθεί τον χιτώνα του φανατισμού, της ακρότητας, του ριζοσπαστισμού, της απολυτότητας έχουν ανακρούσει πρύμναν για άλλους σχηματισμούς, όταν πέτυχαν αυτό που ήθελαν.

Γιατί όμως ενδύονται τον χιτώνα του ακραίου ριζοσπαστισμού και του άκαμπτου φανατισμού;

  1. Γιατί μόνο έτσι το αριβάρισμα μπορεί να έχει επιτυχία. Μόνο έτσι κόβουν δρόμο προς την εξουσία. Αν ο σκοπός τους είναι η εξουσία, τότε θα φτάσουν πιο γρήγορα, υπερκερνώντας άλλους. Λέγοντας τα σωστά και λέγοντας αλήθειες, δυστυχώς ποτέ δεν πρόκειται να γίνουν δημοφιλείς. Αντίθετα, ιντριγκάροντας με τις ακραίες συμπεριφορές τους,  μπορούν ευκολότερα να κερδίσουν πόντους. Όντας ακραίος, γίνεσαι ευκολότερα πόλος.
  2. Γιατί ως πολιτικοί ακραίων αντιλήψεων, προκλητικών για την κοινωνία, έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να συζητηθούν. Να κάνουν αίσθηση. Να γίνει ‘’ντόρος’’ γύρω από το όνομά τους. Να απασχολήσουν τα κανάλια. Να κληθούν σε panel ομιλητών. Να τροφοδοτήσουν αντιδράσεις, ώστε να δρέψουν τους καρπούς της δημοσιότητας.
  3. Τέλος, επιδεικνύοντας ακραία συμπεριφορά μπορούν να γίνουν αρεστοί σε μεγαλύτερα κόμματα, αφού μπορούν να μετατραπούν σε ιδανικούς κεκράχτες, τους οποίους πάντα έχουν ανάγκη οι μεγαλύτεροι σχηματισμοί.

Βέβαια, ο αριβισμός, είναι στάση ζωής. Δεν είναι κάτι που αρχίζει και σταματά κάποια στιγμή. Μια τέτοια ‘’αξία’’ δεν χάνεται εύκολα. Απλώς το διάστημα από το ένα αριβάρισμα στο άλλο, μπορεί να γίνει πιο αργά, πιο προσεγμένα, αλλά σίγουρα θα ξαναγίνει κάποια στιγμή.

Δεν είναι να απορεί κάποιος γιατί ποτέ δεν γίνεται μια γενναία αυτοκριτική, και ποτέ δεν διατυπώνεται μια ειλικρινής συγνώμη για το παρελθόν. Η γενναιότητα της αναθεώρησης απόψεων ή προηγούμενων αντιλήψεων δεν χαρακτηρίζει ποτέ τους αριβίστες. Κάθε φορά, κάθε στιγμή, υποστηρίζουν με περισσή αναίδεια τις εκάστοτε απόψεις τους, δίνοντας την εντύπωση πως ανέκαθεν ήταν αυτές και όποιος αμφιβάλει απλώς κάνει λάθος. Στις καλύτερες δε των περιπτώσεων διατυπώνεται ένα ρηχό mea culpa, έτσι, προς τέρψιν των ηλιθίων.

Καριέρες, παραγεμισμένες με θράσος και υποκρισία. Καριέρες εμποτισμένες με κυνισμό. Καριέρες, από άδεια πουκάμισα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.