Γράφει η Μελίνα Κωνσταντινίδη / [email protected]
Αγαπητοί αναγνώστες,
Μιλώντας για οικολογία θέλησα να αναζητήσω πληροφορίες ανωνυμες και αληθινές. Καθώς είναι τόσο εύκολο να πείς την αλήθεια ανώνυμα όσο να κλέψεις σουβερνίρ από την Χαλκιδική.
Η @SorEleni ξεκίνησε ένα γκάλοπ στο site @toluna με την ερώτηση «Είμαστε οικολόγοι οι Έλληνες ή όχι;» , η ερώτηση είχε 16 απαντήσεις από απογοητευμένους Έλληνες που είτε κατηγορούσαν τους άλλους που δεν είναι όσοι ευρωπαίοι όσο θα ήθελαν, είτε δίναν θάρρος στους ιδίους πως μπορούν και καλύτερα. Κρατάω το σχόλιο «Σίγουρα το επίπεδο των Ευρωπαίων δεν το φτάνουμε, αλλά πιστεύω πως με το βομβαρδισμό που δεχόμαστε καθημερινά από τα ΜΜΕ η οικολογική μας συνείδηση βελτιώνεται και πολύ περισσότερο την νέας γενιάς που δέχεται και ερεθίσματα τόσο από τα ΜΜΕ όσο και από τους εκπαιδευτικούς». Στην Ελλάδα σε εθνικό επίπεδο υπάρχουν 500 περίπου εθελοντικές ομάδες, που ασχολούνται με κοινωνικά θέματα, πολιτιστικά ή οικολογικά.
Τι είναι αυτό που μας κάνει λιγότερο οικολόγους λοιπόν;
Δεν νιώθουμε την ανάγκη να αφήσουμε κάτι πίσω μας, πιστεύουμε πως η απέραντη θάλασσα θα καθαρίσει τα πάντα από τις παραλίες, πως ο γαλάζιος μας ουρανός δεν κουβαλάει τόνους τέφρας και τέλος πως δεν χρειαζόμαστε τεχνητό χιόνι αν μένουμε στην Φλώρινα.
Δυστυχώς δεν είναι έτσι, ο πλανήτης έχει ανάγκη από «καθαρές» συμπεριφορές, δεν είναι μόνο μια συνήθεια είναι νοοτροπία που πρέπει να αποκτήσουμε.
Πως μπορούμε να γίνουμε περισσότεροι οικολόγοι;
Παρατήρησα πως κανείς δεν έδωσε λύσεις ακόμα και αν δεν τους άρεσε η κατάσταση, η λύση θα έρθει αλλάζοντας καταρχήν τον εαυτό μας. Συγκέντρωσε, λοιπόν, καπάκια αντί να τα πετάς για να δωρίσεις αναπηρικό αμαξίδιο. Δώρισε τα βιβλία σου στο στέκι μεταναστών, κάνε ανακύκλωση. Στην ανάγκη φτιάξε μουσικά όργανα από σκουπίδια… Μπόρεσε η «Ορχήστρα από ανακυκλώσιμα» μπορείς και εσύ….