“ΡΕΘΥΜΝΟ-«ΙΘΑΚΗ»”: ΑΓΑΠΗ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ ΡΕΘΥΜΝΟ!

0
1351

tzanakis1Μιχάλης Τζανάκης, “Ρέθυμνο-«Ιθάκη»”, εκδ. ownbook

Γράφει η Τέσυ Μπάιλα / λογοτέχνης

Ένα μάθημα Πατριδογνωσίας διακόπτεται στο 3ο Δημοτικό σχολείο της Σοχώρας, όταν η έκρηξη του πλοίου «Πανορμίτης» στη Σούδα, αρκετά χιλιόμετρα μακριά προκαλεί έναν τρομακτικό θόρυβο. Δυο άνθρωποι ο Γρηγόρης και η Ελένη θα βρεθούν αντιμέτωποι με το κοινό τους πεπρωμένο, τα μυστικά θα έρθουν στο φως και το Ρέθυμνο θα γίνει για μια ακόμη φορά ο τόπος τους, εκεί όπου θα αναζητήσουν την προσωπική τους Ιθάκη.

Κάμποσα χρόνια αργότερα, στην περίοδο της οικονομικής μετανάστευσης, της υπόγειας παρακμής και της πολιτικής και κοινωνικής αβεβαιότητας οι δρόμοι τους θα χωρίσουν. Η Ελένη στην Κένυα να δουλεύει σε μια κυβερνητική ΜΚΟ και ο Γρηγόρης στην Αφρική με τους «Γιατρούς του Κόσμου» να προσπαθεί να επουλώσει την ανθρώπινη τραγωδία. Δυο αντίθετοι άνθρωποι και ανάμεσά τους ο αγώνας για μια ελεύθερη ζωή στο πλαίσιο της ανατροπής, ο οποίος  θα γίνει προσωπική πάλη ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, τα μυστικά και την αλήθεια το ψέμα και την αποκάλυψή του.

Το βιβλίο όμως απέχει πολύ από το να είναι μια απλή ιστορία ανάμεσα στους δύο αυτούς ανθρώπους. Με εφαλτήριο την αγάπη του συγγραφέα για το Ρέθυμνο ξεδιπλώνονται οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες μιας ολόκληρης εποχής στην Ελλάδα. Το αντιφατικό δίπολο των δύο διαφορετικών κόσμων που εκπροσωπούν οι δυο νέοι γίνεται ο απαραίτητος καμβάς πάνω στον οποίο δοκιμάζονται οι ηθικές αξίες. Η αγάπη, η ισότητα, η αλληλεγγύη, η ελευθερία, συνιστούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δείχνουν το δρόμο προς την ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης, το δρόμο προς την εξιλέωση, προς την Ιθάκη. Και όλα αυτά με φόντο τη Νεότερη Ιστορία της χώρας, η Ελλάδα της κρίσης και των διαψεύσεων, των χαμένων ελπίδων και της απογοήτευσης.

Οι περιγραφές του Τζανάκη είναι πάντα ανάγλυφες. Το Ρέθυμνο, ο αγαπημένος του τόπος ζωντανεύει με κάθε λεπτομέρεια καθώς κάθε λέξη που επιλέγει ο συγγραφέας και φιλόλογος Μιχάλης Τζανάκης φέρει ένα προσωπικό του βιωματικό φορτίο αναφορικά με την πόλη στην οποία έζησε πολλά χρόνια. Στο κομμάτι όμως που αναφέρεται στον ανθρώπινο πόνο στην Αφρική η λιτή εκφραστικότητα του είναι αυτή που οπτικοποιεί το λόγο και κάνει τον αναγνώστη να συμπάσχει. Η γλώσσα του πάντα καίρια καταγράφει με ακρίβεια τις συντεταγμένες του αφηγηματικού του κόσμου και καθιστά το βιβλίο ένα αξιοδιάβαστο κείμενο. Αυτή τη φορά αποστασιοποιείται από το αμιγώς ιστορικό μυθιστόρημα, στο οποίο μας έχει συνηθίσει, καταθέτει όμως ένα εξίσου σημαντικό μυθιστόρημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.