Σάββατο με ΡΙΚΣΣΥ στομάχου γιατί στα μαθηματικά δεν ήμουν… Στουρνάρας!

0
862

 

Scarpina Solla / Αφιερώνει η Ελένη Σκάρπου

V   Τι θα γράφει το γράμμα στον Αη Βασίλη φέτος; Κατόπιν ωρίμου σκέψεως και μιας βαθιάς ανάγκης παλιμπαιδισμού είπα πως θέλω να μπορώ να περπατήσω ξυπόλητη και να λερώνομαι. Συμπέρασμα; Ζεστό σπίτι και άφθονη ζάχαρη άχνη για να πασπαλίσω κάθε στιγμή. Γιατί τι θέλει ο άνθρωπος; Να πάψει να ασχολείται με τα φορολογικά του, αφού ούτως ή άλλως άλλοι θα αποφασίσουν για την μοίρα τους και μάλιστα την προσεχή Τρίτη. Να πάψει να βλέπει εχθρούς από παντού, εφόσον πλέον έχουμε τον Αντώνη Σαμαρά να μας προστατεύει και να υπόσχεται ξανά και ξανά ότι θα ανακάμψουμε το 2013. Μάλλον έχει πιστέψει κι εκείνος ότι το τέλος του κόσμου έρχεται στις 21 Δεκεμβρίου και μιλά εκ του ασφαλούς!

V   Ασφαλώς και τα Σάββατα είναι δημιουργικά για το ΠΑΣΟΚ. Τεμπελιές θα κάνουμε τώρα; Συνεδρίαση του κόμματος της Α’ Θεσσαλονίκης με Βενιζέλο κουστουμαρισμένο και την γλώσσα να πηγαίνει ροδάνι. Κι επειδή ενός κακού μύρια έπονται… ναι, είναι κι η Αλέκα στην πόλη μας σήμερα. Ποιος νοιάζεται όμως για την αφρόκρεμα, όταν αναζητά έναν τρόπο να γλιτώσει από αυτή;

V   Δεν την γλιτώνεις από τα δόντια της Λαγκάρντ. Σε σφάζει στο γόνατο, σε σκίζει με το γάντι, σε απειλεί και μόνο χαϊδεύοντας το φουλάρι της. Ευτυχώς άφησε την Ελλαδίτσα για λίγο ήσυχη και μπήκε στον αστερισμό των ΗΠΑ. Τυχερέ Ομπάμα… τώρα είναι που θα την ψωνίσεις.

V   Ψωνίσαμε από σβέρκο, πιάσαμε και τα λεφτά μας και τώρα μπορούμε να στηρίξουμε κάθε μικρή και ταπεινή μας ελπίδα στο κόμμα του Ανδρεά Λοβέρδου. ΡΙΚΣΣΥ! Αντί να μειώνονται τα κόμματα από ευθιξία, αυτογνωσία και φυσικά από σεβασμό στον ελληνικό λαό, αυξάνονται και πληθύνονται με αριθμητική πρόοδο. Μα, η ζωή του Έλληνα δεν είναι μαθηματικά. Άσχετα από το αν σε ΚΛΑΣΜΑΤΑ δευτερολέπτου μπορεί να καταστραφεί η ζωή του, άσχετα από το αν έχει μάθει να λειτουργεί με την τακτική του «ΔΙΑΙΡΕΙ και βασίλευε», άσχετα από αν βλέπει και βιώνει καθημερινά αμέτρητες ΑΝΙΣΩΣΕΙΣ.

V   Αν… λέω αν… δεν πάρω αποκωδικοποιητή μέχρι την επόμενη Παρασκευή που θα κοπεί το αναλογικό σήμα από τον Χορτιάτη θα ανήκω στους τυχερούς ή στους άτυχους; Καλύτερα με τηλεόραση για να κράζω τα γενόμενα ή χωρίς τηλεόραση για να απολαμβάνω την σιωπή της χωρίς καμία ενοχή;

V  Ενοχικά σύνδρομα τέλος! Δεν φταίμε εμείς που αργεί η δόση. Ο Στουρνάρας βέβαια είναι αισιόδοξος. Μέχρι την Πέμπτη θα έχουν πάρει όλα το δρόμο τους. Δυστυχώς για εκείνον δεν θα έχουν πάρει δρόμο κάμποσοι συνάδελφοι του –Υπουργοί- τους οποίους χαρακτηρίζει «συνδικαλιστές». Εμ… δεν ήξερες, εμ… δεν ρώταγες; Το συνδικαλίζεσθαι εστί φιλοσοφείν! Αποδεδειγμένο χρόνια τώρα και με άριστα αποτελέσματα για την εξέλιξη πολλών.

V   Σαν πολλά να μας τα πε ο πρόεδρος του τσάμικου κόμματος στην Αλβανία. «Να δοθεί αλβανικό διαβατήριο στον Παπούλια διότι είναι ορθόδοξος τσάμης». Ορέ που πάμε; Ορέ που πάμε; Αθάνατος και προφητικός Αυλωνίτης που θα συνοδεύει τις επιφωνηματικές εκρήξεις των Ελλήνων για δεκάδες έτη ακόμη.

V   Ακόμα μια φορά να ακούσω τον παλιατζή πρωινιάτικο να ψέλνει το τροπάριο του και θα βγω στο μπαλκόνι με το σκουφί και το πάπλωμα, μήπως και τον πείσω να μου δώσει καμιά θερμάστρα από εκείνες που ημιλειτουργούν.

V   Λειτούργημα θα αποτελεί σε λίγο το να ζούμε σε αυτόν τον κόσμο και θα διεκδικούμε άνετα… βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα –όχι από τον ΕΟΠΥΥ θέλω να πιστεύω, γιατί την κάτσαμε την βάρκα. Είναι δυνατόν οι λογαριασμοί και τα χαράτσια να είναι περισσότερα κι από τα αγαπημένα μου cd; Είναι δυνατόν να προσεύχομαι πιο συχνά για την τσέπη μου παρά για την ψυχή μου; Είναι δυνατόν οι περισσότεροι φίλοι μου να διασκεδάζουν με την ιδέα του να πούμε φέτος τα κάλαντα για να αυξήσουμε τα έσοδα του μήνα;

V   Μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει και η Χρυσή Αυγή εξαπλώνεται όπως ακριβώς οι κατσαρίδες… «γεννοβολώντας» γραφεία εδώ κι εκεί. Σήμερα κάνει ντεμπούτο σε Ξάνθη και Κομοτηνή. Αύριο στην Αλεξανδρούπολη. Εννοείται ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις –έχουμε και ένα κούτελο- αλλά με τον Κασιδιάρη και την οπλολαγνεία του… πόσο να αντιδράσει κανείς;

V   Καμιά φορά αυτό το κομμάτι ουρανού που ψάχνει κανείς για να απομονωθεί είναι η χώρα των βιβλίων. «Feel Christmas, Think People, Love Books». Η χθεσινή βραδιά στο Βιβλιοπωλείο Κωνσταντινίδης είχε την μαγεία των ανθρώπων και των λέξεων τους. Συγγραφείς και αναγνώστες, μικροί και μεγάλοι βρήκαν έναν κώδικα επικοινωνίας. Εγώ βρήκα ανάμεσα στα ράφια τον επίλογο της σημερινής Scarpinas:

«Εκεί που συλλογίζεσαι ποιος είσαι και τι έκανες

Πόσο ανοίχτηκες στους άλλους για να σε δεχτούν

Πόσο επιδείχτηκες στο κοινό για να του αρέσεις

Πως κλείστηκες τόσο πολύ για να προστατευτείς

Σε τι έφταιξες σ’ εκείνους που σε απέρριψαν

Για πόσο καιρό το ανέβαλλες κι εσύ να τους απορρίψεις

Εκεί που σκέφτεσαι αν επειδή το θέλησες και μόνο

Μπορεί να ανοίξει ο δρόμος προς τον άλλο

Να απλώσουν τα όρια για συναρπαστικές διασταυρώσεις

Ή τουλάχιστον να γίνει πιο ανθρώπινη η μοναξιά

Εκεί που σκάβεις μέσα σου για άλλη μια φορά

Τώρα χωρίς να σταματάς στη δεύτερη βαθμίδα της καθόδου

Εκεί απάνω σε βρίσκει η ποίηση!

 

(Αποσπάσματα από το «Σε βρίσκει η ποίηση» του Τίτου Πατρίκιου)

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο“Μια φορά…στο Μεξικό” στο Θέατρο Τέχνης “Ακτίς Αελίου”
Επόμενο άρθροΓρήγορα & «πιπεράτα» – Τραπεζικά Ιδρύματα!…
Σίγουρα από κάπου ξεκίνησα και σίγουρα κάπου θα φτάσω. Οι φίλοι μου λένε ότι δεν έχω έναν προορισμό, αλλά πολλούς γιατί όλο κάπου είμαι κι όλο κάτι κάνω. Εγώ λέω πως κάνω αυτό που μου αρέσει… σκέφτομαι και λειτουργώ ελεύθερα. Στον 1055 Rock, 19.00-22.00 από Δευτέρα έως Παρασκευή με μουσική που «σκαλώνει» στα αυτιά αλύπητα και έντονα. Ολημερίς κι ολονυχτίς στην «υπηρεσία» του thinkfree.gr που θυμίζει τον γύρο της Καραϊβικής με βανάκι και ρουφηξιές από cuba libre! Μέχρι τώρα άρθρα μπόλικα, τηλεοπτική και κινηματογραφική παραγωγή, ραδιόφωνο και τηλεόραση σε σαλονικιώτικο επίπεδο και πολλές γεύσεις από παρεΐστικες δουλειές. Το πιο φωτεινό μου σημείο… η καταγωγή μου (Αγιά-Πάργας). Το πιο μελανό μου σημείο… Γιατί δεν ρωτάμε τον Τσακ Νόρις που βλέπει πίσω από τα προφανή;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.