Του Βαγγέλη Μωυσή / δημοσιογράφου – μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ / [email protected]
Μένει να αποδειχθεί, αν πρόκειται για πραγματική διαρροή των κυβερνητικών προθέσεων ή για ενδοκυβερνητικό “πριόνισμα” του Αντώνη Σαμαρά, αλλά οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, περί αύξησης κατά 2 δις ευρώ του στόχου της φοροεισπρακτικής επιδρομής στα ακίνητα, εφόσον αληθεύουν, μπορεί να επιφέρουν την οριστική ψυχολογική ρήξη της Ν.Δ. με την αστική της βάση.
Στην Ελλάδα, είναι γεγονός, πως το ποσοστό ιδιοκατοίκησης είναι πολύ υψηλό αγγίζοντας το 80%! Ένα από τα υψηλότερα ποσοστά της Ευρώπης, αν όχι το υψηλότερο. Σύμφωνα με τη Eurostat, περίπου το 60% των ελληνικών οικογενειών κατοικεί σε ιδιόκτητο σπίτι χωρίς αυτό να είναι επιβαρυμένο με δάνειο. Το 20% των Ελλήνων, ζουν σε δικό τους σπίτι, το οποίο είναι υποθηκευμένο λόγω στεγαστικού δανείου. Και μόνο το υπόλοιπο 20% υποχρεώνεται να νοικιάζει την στέγη του.
Με την ακίνητη ιδιοκτησία, να συμμετέχει ήδη κατά ένα σημαντικό μέρος στις νέες πηγές εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου (βλέπε χαράτσι, κλπ), είναι σαφές, πως το προνόμιο του Έλληνα να λέει “τουλάχιστον έχουμε δικό μας σπίτι”, αποτελεί ένα πολύτιμο ψυχολογικό «σωσίβιο» στο πέλαγος της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τη χώρα.
Είναι επίσης και το τελευταίο αποκούμπι της κατακερματισμένης αστικής τάξης, που υποβαθμίζεται καθημερινά σε τάξη …στεγασμένων νεόπτωχων.
Η αποδοχή του τμήματος εκείνου του κοινωνικού ιστού που εξακολουθεί να στηρίζει το Κεντροδεξιό φιλοευρωπαϊκό σενάριο απέναντι στην κρίση, βρίσκεται σε άμεση σύμπνοια με τη δυνατότητά του να θεωρεί το σπίτι του, ως «οχυρό» απέναντι στα δεινά της κρίσης. Όσο εγωιστικό κι αν ηχεί κάτι τέτοιο στα αφτιά εκείνων που δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια, δεν παύει να είναι αληθές.
Αυτή τη στιγμή λοιπόν, «διαρρέει» στον τύπο, ότι έχει προκύψει στο οικονομικό επιτελείο ένα κενό ύψους 2 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό των εσόδων από το νέο φόρο που προορίζεται να αντικαταστήσει το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και το ειδικό τέλος που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τις «διαρροές» το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, έχει δεχθεί εισηγήσεις να καλύψει το κενό αυτό, με την επιβολή του νέου φόρου χωρίς τον υπολογισμό αφορολογήτου ορίου, από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο και με συντελεστές που θα ξεκινούν από 0,1% ή και θα υπερβαίνουν και το 2% επί της αντικειμενικής αξίας.
Το ύποπτο της υπόθεσης, είναι πως οι ίδιες «διαρροές» θέλουν το ΠΑΣΟΚ να …αντιστέκεται στην κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, ζητώντας να ταθεί όριο 150.000 για την πρώτη και κύρια κατοικία, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι μικροϊδιοκτήτες.
Με δεδομένη την προϋπηρεσία «κύκλων» του ΠΑΣΟΚ σε …διαρροές που παραπληροφορούν ή «δοκιμάζουν τα νερά» (λαμβανομένων υπόψη και των προσβάσεων που εξακολουθεί να διατηρεί το σύστημα ΠΑΣΟΚ σε αρκετά μεγάλη μερίδα των παραδοσιακών ΜΜΕ), μπορεί εύκολα κάποιος να υποθέσει ότι κάτι παρόμοιο ενδέχεται να συμβαίνει και τώρα.
Πάντως, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, παραμένουν εν ισχύ οι προθέσεις για διάφορες νέες επιβαρύνσεις της ακίνητης περιουσίας (ακόμα και της μικρής), καθώς και η πρόθεση κατάργησης των φοροαπαλλαγών για όσους έχουν στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας.
Συμπέρασμα;
Η κυβέρνηση Σαμαρά – και κατ` ουσίαν η Νέα Δημοκρατία – φλερτάρει επικίνδυνα με την απώλεια των ερεισμάτων της στον αστικό ιστό.
Όταν οι Έλληνες ιδιοκτήτες κατοικιών (και ειδικά εκείνοι που είναι απλώς ιδιοκτήτες του σπιτιού που ζουν), αισθάνονται πως το «οχυρό» τους μετατρέπεται σε …φάκα, τότε θα τρομοκρατηθούν.
Θα αναρωτηθούν… τι έμεινε να υπερασπιστούν;
Και μετά η Ν.Δ. και ο Αντώνης Σαμαράς, θα βρεθούν στο κενό, να αναρωτιούνται γιατί ενισχύονται στην Ελλάδα τα άκρα…