Σεμινάριο σωματικού θεάτρου στο Αιθερόπλοο+plus

0
580

cover photoΤο Αιθερόπλοο+plus σας προσκαλεί

στο ΜΗΝΙΑΙΟ ΚΥΚΛΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Με τον Αλέξανδρο Μιχαήλ

 

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ. ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

«Μόνο μέσα από το παιχνίδι και την απόλαυση μπορούμε να ανοίξουμε την πόρτα της φαντασίας»
Φιλίπ Γκολιέ

Όταν όλα είναι παιχνίδι τότε ζούμε τη στιγμή, όλα γίνονται στα αλήθεια και όλα είναι σοβαρά. Σε αυτόν τον κύκλο σεμιναρίων θα αφήσουμε στην άκρη τις ψυχολογικές προσεγγίσεις χαρακτήρα και θα βουτήξουμε ολόκληροι στην ακριβή στιγμή της σκηνικής δημιουργίας, στο εδώ και τώρα της δραματουργικής πράξης.

Στη σωματική κωμωδία δεν υπάρχουν διπολικά σχήματα του τύπου «ο χαρακτήρας μου κι εγώ». Υπάρχει μόνο το σώμα που το ίδιο και σκέφτεται και δρα για τον εαυτό του και που κυρίως αντιδρά στον μέσα και στον έξω κόσμο. Όλα είναι ένα και όλα είναι εδώ. Όλα είναι παιχνίδι.

Με φόντο την παιδαγωγική του Lecoq, μέσα από ασκήσεις κλόουν, commedia del arte και grotesque, αλλά και μέσα από το ομαδικό παιχνίδι οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ασκηθούν στον κλειστό και στον ανοιχτό αυτοσχεδιασμό ατομικά σε ζευγάρια και σε ομάδες.

Θα χρησιμοποιήσουμε το ρυθμό, την εξωστρέφεια και την ενέργεια των κωμικών πεδίων για να δουλέψουμε τη σκηνική παρουσία του ηθοποιού, να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη του στη διαίσθησή του, τον αυθορμητισμό του, τη σχέση με τον άλλο, να καταστείλουμε τις αναστολές του και να απελευθερώσουμε τη φαντασία του και τις δημιουργικές του δυνατότητες.

Αυτός ο κύκλος σεμιναρίων έρχεται να προσφέρει μια εναλλακτική προσέγγιση στην εκπαίδευση του ηθοποιού. Το σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε σπουδαστές και απόφοιτους δραματικών σχολών, όσους ασχολούνται με το θέατρο επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά ως ηθοποιοί ή ως σκηνοθέτες, όσους ασχολούνται γενικότερα με τις παραστατικές τέχνες, όσους δουλεύουν με ομάδες και τους αφορούν οι δυναμικές τους.

Κάθε Τετάρτη του Μαρτίου 2014, ώρες 18:00-22:00 (έναρξη 5/3/14)

Στο Αιθερόπλοο+plus, Ερμού 7, 2ος όροφος

Πληροφορίες: 6976 82 31 22, [email protected]

Κόστος συμμετοχής:

Ολόκληρο: 120¤

Μειωμένο: 100¤*

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΧΡΙ 01/05

* άνεργοι, φοιτητές/σπουδαστές, έγκαιρη εγγραφή έως και 20 Φλεβάρη, 1+1, σπουδαστές του Αιθερόπλοο+plus,

https://www.facebook.com/aitheroploo.plus

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Αλέξανδρος Μιχαήλ ολοκλήρωσε τη θεατρική του εκπαίδευση στο Σωματικό Θέατρο στο Λονδίνο, στo London International School of Performing Arts (LISPA) μία σχολή που, ακολουθώντας τη μέθοδο Σωματικού Θεάτρου του Jacques Lecoq και μέσα από μάσκες, παντομίμα, κίνηση και λόγο προσφέρει μια καθολική παιδεία των θεατρικών πεδίων (Κωμωδία, Επικό Δράμα, Τραγωδία, Storytelling, Clown, Absurd, Φάρσα, Grotesque) ενώ παράλληλα ασκεί τον ηθοποιό ως δημιουργό (Devising Theatre). Έκανε επίσης Μεταπτυχιακές σπουδές στις Σύγχρονες Παραστατικές Τέχνες με κατεύθυνση στη σκηνοθεσία στο Brunel University του Λονδίνου.(MA in Contemporary Performance Making).

Στο Λονδίνο έχει δημιουργήσει και σκηνοθετήσει τις παραστάσεις After Love (BAC), Not to be reproduced (Magritte) (Camden PeopleΆs Theatre) και Tara Under the Weather (Etcetera Theatre) τις δυο τελευταίες με την ομάδα Quatre Mans Theatre της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος και καλλιτεχνικός διευθυντής. Πιο πρόσφατα στην Ελλάδα σκηνοθέτησε την Αναπαράσταση ένα υπαίθριο δρώμενο μεγάλης κλίμακας και την παράσταση ο ¶γιος Ζαμπλακάς/το Γάλα του Θανάτου.

Έχει δουλέψει ως ηθοποιός με τους: Mark Storor (For the Best-Liverpool), English National Opera (The Pearl Fishers, movement director Andy Dawson, Director Penny Woolcock), με τις χορογράφους Elaine Thomas (Safari), και με τις ομάδες Station House Opera (Mind Out), Poems to my other self (Holes), Theatre Lab της Αναστασίας Ρεβή (Guernica στο Φεστιβάλ ΑΔΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδος) κ.α.

Έχει διατελέσει προσκεκλημένος λέκτορας στο τμήμα Creative Writing στο Greenwich University του Λονδίνου. Έχει διδάξει θέατρο σε παιδιά και σε ενήλικες στην Ελλάδα και στο Λονδίνο. Είναι εξωτερικός συνεργάτης της Εταιρίας Μελέτης Ανθρωπίνων Σχέσεων «Βίωμα», στα πλαίσια της οποίας εισηγήθηκε πρόσφατα ένα 4μηνο κύκλο βιωματικού θεατρικού παιχνιδιού σε παιδιά δημοτικού στη Θεσσαλονίκη με την ψυχολόγο Αναστασία Κουλιακιώτη. Φέτος θα διδάξει στην Ανώτερη Δραματική Σχολή Ανδρέας Βουτσινάς.

Αυτήν την περίοδο με την ομάδα ΕΠΑΦΗ/30 ετοιμάζουν ένα μεσαίας κλίμακας δρώμενο στα πλαίσια του Θεσσαλονίκη Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014.

ΑΙΘΕΡΟΠΛΟΟ+
ΣΠΟΥΔΗ ΣΤΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ.

Το Aιθερόπλοο + δημιουργήθηκε από νέους καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης έχοντας στόχο να καλύψουν το κενό ανάμεσα στη κλασσική και σύγχρονη σπουδή στο θέατρο. Είναι ένα ανεξάρτητο εργαστήρι θεάτρου, χωρίς κρατική ή άλλη επιχορήγηση, ένας ανοιχτός χώρος δημιουργίας και έκφρασης χωρίς στεγανά και φόρμες, ένας τόπος πειραματισμού στα όρια της θεατρικής δράσης που αφήνει ελεύθερα να ενωθούν αισθήσεις και φαντασία, μέσα από τον λόγο και την πράξη.
Οι σπουδαστές καλούνται να υιοθετήσουν όλες τις θεατρικές πρακτικές και τεχνικές χωρίς όμως να ωθούνται σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, αφήνοντάς τους χώρο, να επιλέξουν τους δικούς τους δρόμους, μέσα από συνεργασίες και μελέτες σε γνωστά και άγνωστα μονοπάτια.
Το Aιθερόπλοο+ παροτρύνει άτομα άνω των 18 ετών και χωρίς κανέναν άλλον ηλικιακό περιορισμό, να ενταχθούν στο πρόγραμμα σπουδών, καθώς πιστεύουμε σε ένα θέατρο εμπειριών και βιωμάτων.

Προηγούμενο άρθρο«Once Upon a Crime… in America»: μια μουσικοθεατρική παράσταση στο Καφωδείο Ελληνικό
Επόμενο άρθροΗ «ελληνική γαστρονοµία µαζί µε την τέχνη» ταξιδεύει στο Λονδίνο
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.