Σκληρή κόντρα στην έρημη Αμφίπολη

0
847

amfipoli

Σκληρή κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργού Πολιτισμού Ν. Ξυδάκη και της επικεφαλής της αρχαιολογικής ανασκαφής στην Αμφίπολη Κ. Περιστέρη, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας “Αυγή”. Το δημοσίευμα στηρίζεται στην απάντηση που έδωσε ο κ. Ξυδάκης στον βουλευτή των ΑΝΕΛ Δ. Καμμένο στη Βουλή.

Το ερώτημα που τίθεται εδώ και καιρό, είναι τι κρύβεται πίσω από αυτή την ανοιχτή πλέον κόντρα. Είναι ένα ερώτημα που βεβαίως δεν απαντάται επισήμως, αν και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του, εφόσον έχει παρακολουθήσειτο πως εξελίχθηκε το θέμα. Η απαξίωση της αρχαιολογικής ανασκαφής είναι δεδομένη τόσο από κυβερνητικούς κύκλους όσο και από αρχαιολογικούς, σε βάρος φυσικά της εικόνας της χώρας (που δείχνει να αντιφάσκει διεθνώς και αυτό θα κάνει το γύρο του κόσμου με αφορμή το γενέθλιο των αποκαλύψεων) αλλά και του ίδιου του μνημείου, που ούτως ή άλλως είναι μία εντυπωσιακή ανακάλυψη, άσχετα αν παραμένει μη επισκέψιμη.

Σύμφωνα λοιπόν με την “Αυγή”, ο κ. Ξυδάκης επικαλέστηκε έγγραφο πόρισμα αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε στην αρχαιολογική ανασκαφή της Αμφίπολης, “αποτελούμενο διευθυντές αρχαιολόγους και πανεπιστημιακό μηχανικό μαζί με την αν. γενική γραμματέα και την ανασκαφέα”. Σύμφωνα με το έγγραφο, “Ο τάφος της Αμφίπολης όχι μόνο δεν έκρυβε τον διάσημο νεκρό μακεδονικής βασιλικής οικογένειας που ονειρευόταν η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά το μνημείο δεν ανήκει καν στους μακεδονικούς χρόνους. Αντιθέτως, η χρονολόγησή του διολισθαίνει από τον 4ο π.Χ αιώνα στους ύστερους ελληνιστικούς χρόνους, δηλαδή το β’ μισό του 2ου-1ου αι. π.Χ.”.

Στην απάντησή της η αρχαιολόγος κ. Περιστέρη, την οποία δημοσεύει η ιστοσελίδα fonh.gr, ζητά να της υποδειχθεί από την εφημερίδα “το υπηρεσιακό έγγραφο με το οποίο με ενημερώνει το Υπουργείο Πολιτισμού για τη διενέργεια αυτοψίας στο Μνημείο, διότι κάτι τέτοιο δεν έφτασε ποτέ στα χέρια μου. Ως εκ τούτου, δεν υπήρξε κανένα νομίμως ορισμένο κλιμάκιο ή επιστημονική επιτροπή που να επισκέφτηκε το Μνημείο για να διενεργήσει αυτοψία. Και μου γεννώνται δικαίως απορίες:
Αλήθεια με ποια κριτήρια ορίστηκε το ανύπαρκτο κλιμάκιο στο οποίο αναφέρεστε; Ποιοι το απάρτιζαν; Πότε ορίστηκε; Γιατί μετά την ολοκλήρωση της υποτιθέμενης αυτοψίας δεν έβγαλε το Υπουργείο Πολιτισμού Δελτίο Τύπου ώστε να ενημερώνει για το υποτιθέμενο επιστημονικό πόρισμα;”.

Σχετικά με την “αυτοψία” που επικαλέστηκε ο Ν. Ξυδάκης, η κ. Περιστέρη αντιτείνει “φιλική επίσκεψη” διάρκειας μισής ώρας, στις 30 Μαΐου από την Αν.Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, την οποία συνόδευαν δύο διευθύντριες Εφορειών στο πλαίσιο φιλικής επίσκεψης και συγκεκριμένα οι κ.κ. Αγγελική Κοτταρίδη και Πολυξένη Βελένη μετά του συζύγου της.

Σχετικά με τη χρονολόγηση, επικαλείται την επιστημονική της ανακοίνωση τον περασμένο Νοέμβριο, όπου είχε τονίσει ότι “το Ταφικό Συγκρότημα του Τύμβου Καστά Αμφίπολης (Περίβολος, Λέων, Ταφικό Μνημείο) κατασκευάστηκε στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα (325-300 π.Χ.) με διάρκεια ζωής μέχρι και τους Ρωμαϊκούς χρόνους, οπότε και καταστρέφεται εν μέρει ο Περίβολος. Όμως τον 2ο π.Χ. αιώνα οι Μακεδόνες προχωρούν στη σφράγιση του Ταφικού Μνημείο για να το προστατεύσουν. Έτσι κατασκευάζονται οι τοίχοι σφράγισης μπροστά από τους διαφραγματικούς τοίχους με τις Καρυάτιδες και τις Σφίγγες”.

 

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα της “Αυγής” και την απάντηση της κ. Περιστέρη

 

Προηγούμενο άρθροΗ πολυπόθητη αναδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού
Επόμενο άρθροΝ. Ξυδάκης για Κνωσό: “Καμία ανοχή εφόσον…”
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.