Σπαράγγια: πολλά οφέλη με λίγες θερμίδες!

0
2276

sparaggia

Γράφει η Μαρία Παναγιωτοπούλου / Διατροφολόγος – Διαιτολόγος / [email protected]

Μπορεί η περίοδο συγκομιδής του σπαραγγιού να πέρασε για φέτος, αλλά την αφορμή για αυτό το άρθρο την πήρα από τον μπαμπά μου. «Έφαγα πολλές φορές σπαράγγια φέτος. Κάθε μέρα σχεδόν είχαν τη θέση της σαλάτας στο τραπέζι μας και όχι μόνο» μου είπε πριν λίγες μέρες, σε μια τηλεφωνική μας συνομιλία και συνέχισε «Από τι μας προστατεύουν; Είμαι σίγουρος πως έκανα καλό στον οργανισμό μου». Έτσι, αποφάσισα να του λύσω την απορία με αυτό το άρθρο.

Λίγα λόγια για το σπαράγγι

Η καλλιέργεια και κατανάλωση του σπαραγγιού ήταν γνωστές από την αρχαιότητα. Είχαν μάλιστα διαπιστωθεί και οι ευεργετικές του ιδιότητες όπως η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, η πρόληψη του ίκτερου, η κάθαρση των νεφρών κ.α. Υπάρχουν 3 είδη σπαραγγιού τα οποία διακρίνονται ανάλογα με το χρώμα τους σε πράσινα, λευκά και μοβ. Τα πράσινα σπαράγγια οφείλουν το χρώμα τους στη χλωροφύλλη, μια πράσινη χρωστική που παράγεται κατά τη φωτοσύνθεση. Το άσπρο χρώμα προκύπτει από μια συγκεκριμένη μέθοδο καλλιέργειας, κατά την οποία το σπαράγγι σκεπάζεται με χώμα για να διατηρήσει το χρώμα του. Τα μοβ σπαράγγια «χρωματίζονται» μ’ αυτόν τον τρόπο, γιατί εκτίθενται για μικρό χρονικό διάστημα στον ήλιο. Το κρεμμύδι, το σκόρδο και το πράσο μαζί με το σπαράγγι ανήκουν στην ίδια οικογένεια.

Διατροφική αξία

Τα καλά θρεπτικά συστατικά του σπαραγγιού ποικίλλουν ανάλογα με το στάδιο συγκομιδής του. Είναι πλούσιο σε νερό όπως όλα τα λαχανικά και δεν περιέχει λιπαρά. Στον πίνακα που ακολουθεί θα δείτε λεπτομερώς τι ακριβώς προσλαμβάνετε καταναλώνοντας 100γρ σπαραγγιού.

Θρεπτικά συστατικά ανά 100γρ σπαραγγιού
Θερμίδες 26kcal
Νερό 93.7 – 94.5γρ
Πρωτεΐνη 1.62 – 1.79γρ
Φυτικές ίνες 0.81 – 1.04γρ
Λιπαρά 0.11 – 0.25γρ
Ασβέστιο 20mg
Φώσφορος 60mg
Σίδηρος 1mg
Βιταμίνη Β1 0.16 – 1.25mg
Βιταμίνη Β2 0.19 – 2.17mg
Βιταμίνη Β7 1.40mg
Βιταμίνη C 30 – 33mg

Στην κορυφή του βρίσκεται η μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C. Μην τα βράζετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί χάνουν σημαντικό μέρος των βιταμινών τους.

Επωφεληθείτε!

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μεγάλη στροφή του κοινού προς έναν υγιεινότερο και ισορροπημένο τρόπο ζωής. Σ’ αυτή την προσπάθεια εκτός από τους ειδικούς συμβάλει και η φύση με όλα αυτά τα αγαθά που προσφέρει. Τα σπαράγγια εξυπηρετούν τον παραπάνω σκοπό με τους εξής τρόπους:

  • Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.
  • Βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
  • Μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του ορθού.
  • Συμβάλλουν στην καλή ρύθμιση του σακχάρου του αίματος και στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
  • Προλαμβάνουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
  • Έχουν διουρητική δράση.
  • Βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση.
  • Συντελούν την μείωση των λιπιδίων του αίματος.

Όσοι έχουν αυξημένες τιμές ουρικού οξέος, όσοι πάσχουν από ρευματισμούς, αρθριτικά και κυστίτιδες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με την κατανάλωσή του.

Η συγκομιδή του γίνεται από τα τέλη Μαρτίου μέχρι και το Μάιο. Πρέπει να πλένονται προσεκτικά και να συντηρούνται στο ψυγείο. Θυμηθείτε να τυλίξετε τη βάση τους με χαρτί. Αν τα ζεματίσετε, μπορείτε να τα διατηρήσετε στην κατάψυξη για αρκετούς μήνες. Πριν τα μαγειρέψετε, αφαιρέστε τη φλούδα που υπάρχει στο βλαστό. Δέστε τα και βάλτε σε μια κατσαρόλα με τρόπο τέτοιο, ώστε οι κορυφές να μένουν έξω από το νερό, για να βράσουν από τους ατμούς που θα παραχθούν μιας και είναι πολύ ευαίσθητες. Αν χρησιμοποιείτε κονσερβοποιημένα σπαράγγια, φροντίστε να τα ξεπλύνετε πολύ καλά. Συνοδεύονται τέλεια με λίγο τυράκι και ταιριάζουν ιδιαίτερα στις ομελέτες. Τα άγρια σπαράγγια που φύονται στην ελληνική ύπαιθρο αν τα βρούμε στην αγορά είναι πολύ ακριβά. Τυχεροί όσοι έχουν τη δυνατότητα να τα συλλέξουν μόνοι τους, τυχερός και ο μπαμπάς μου που εκτιμά τα προϊόντα που του προσφέρει απλόχερα η φύση. Αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα να ζεις στην επαρχία και με μια βόλτα στο βουνό να έχεις ένα «θησαυρό» στο πιάτο σου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.