Σπ. Σαραφιανός: «Στην εποχή μας δοκιμάζονται οι ανθρώπινες σχέσεις»

0
2633

PHOTO_NEFRA8Πρωταγωνιστεί στο «Ωχ τα νεφρά μου» του Κ.Θ.Β.Ε. την ώρα που ζει έναν καταστροφικό τηλεοπτικό έρωτα!

Συνέντευξη στην Έφη Τσαμπάζη 

Από σήμερα το βράδυ τον συναντάμε στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Στο «Ωχ τα νεφρά μου» Μπάμπη Τσικληρόπουλου που ανεβαίνει στο ΚΘΒΕ τσαλακώνει την εικόνα του, συγκινεί, διασκεδάζει. Παράλληλα, τηλεοπτικά σαν Απόστολος Πετρίδης γίνεται έρμαιο του ερωτικού του πόθου. Ο Σπύρος Σαραφιανός, λίγο πριν ανέβει στην σκηνή, μιλάει για τη φιλία, τον έρωτα και…. γκρινιάζει για όσα τον ενοχλούν!

«Ωχ τα νεφρά μου». Η κωμωδία του Μπάμπη Τσικληρόπουλου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη, από 13/2 στη Μονή Λαζαριστών.

Το έργο αναφέρετε ουσιαστικά στην φιλία δύο ανθρώπων. Την ουσιαστική άδολη φιλία που έχει σφυρηλατηθεί μέσα από τις δυσκολίες της ζωής και την ανέχεια χωρίς υπολογισμούς και υστεροβουλίες. Την φιλία που φτάνει στην αυτοθυσία. Πιστεύω ότι η παράσταση αναδεικνύει, χωρίς εντυπωσιασμούς και υπερβολές, ακριβώς αυτά τα στοιχεία. Ο ρόλος μου είναι ο Μητσάρας ο ένας εκ των δύο ρακοσυλλεκτών που η αγάπη για τον φίλο του τον φτάνει στα όρια της αυτοθυσίας μόνο και μόνο για να δει τον φίλο του ευτυχισμένο.

PHOTO_NEFRA1Θεωρείτε ότι σήμερα η φιλία και οι ανθρώπινες σχέσεις βρίσκονται σε κρίση;

Η πραγματική, ουσιαστική φιλία πιστεύω ότι είναι από τις πιο ακριβές αξίες. Στην εποχή μας πιστεύω ότι δοκιμάζονται οι ανθρώπινες σχέσεις και ειδικά η φιλία. Η κρίση που βιώνουμε θεωρώ ότι είναι κατά βάση κρίση αξιών και προτεραιοτήτων. Προτάξαμε τον καταναλωτισμό και τις υλικές μας επίπλαστες ”ανάγκες” και γεμίσαμε από ένα τεράστιο κενό. Γίναμε εγωιστικά τέρατα και ξεχάσαμε πόσο σημαντικό είναι το να δίνουμε και να μοιραζόμαστε. Πόσο πιο σημαντικό είναι το χαμόγελο του συνανθρώπου μας πού βοηθήσαμε και του σταθήκαμε. Πόσο πιο σημαντικό είναι να κοινωνούμε συναισθήματα και αγάπη. Πόσο πιο σημαντικό είναι ν’ ακούμε τον άλλον όταν μας ακουμπάει τους φόβους του.

Εσείς έχετε πολλούς φίλους;

Έχω πολλούς γνωστούς μα φίλους- φίλους έχω ελάχιστους και δυστυχώς έναν φίλο- αδελφό απ’ αυτούς που είναι ευλογία να συναντήσεις μία φορά στην ζωή σου τον έχασα το 2008 και η έλλειψη του μου προκαλεί ακόμα πόνο. Είμαι όμως ευτυχής και ευλογημένος για τους ελάχιστους καρδιακούς φίλους που έχω…

Λένε ότι η ανδρική φιλία είναι πιο δυνατή και αληθινή από τη γυναικεία. Ισχύει;

Δεν ξέρω αν είναι πιο δυνατή και αληθινή από την γυναικεία, αλλά είμαι τυχερός που έχω βιώσει την δύναμη και την αλήθεια της ανδρικής.

Μέσα από το χιούμορ λέγονται τελικά οι μεγαλύτερες αλήθειες;

Ναι πιστεύω ότι μέσα από το χιούμορ λέγονται οι μεγαλύτερες αλήθειες. Το χιούμορ όπως λέει και το όνομα του είναι οι χυμοί των πραγμάτων, η κρυφή ουσία που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια και που πολλές φορές λειτουργεί και σαν βαλβίδα αποσυμπίεσης.

Είναι σκληρή η μοναξιά; Εσείς την έχετε ανάγκη;

Πιστεύω ότι η μοναξιά είναι κάτι πάρα πολύ σκληρό. Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ζώον έχει ανάγκη τον συνάνθρωπο του και ότι μέσα από αυτή την συνύπαρξη ολοκληρώνεται. Εγώ μερικές φορές επιζητώ την μοναχικότητα, όχι την μοναξιά.

Οι δυο ρακοσυλλέκτες οι οποίοι πρωταγωνιστούν καλούνται να… πουλήσουν τα νεφρά τους. Δυστυχώς έχουμε δει ανάλογα περιστατικά και στη ζωή.

Οι δύο ήρωες του έργου ως παρίες της ζωής επιλέγονται από τους εμπόρους οργάνων να δώσουν τα όργανα τους με την γνώση ότι κανείς δεν θα τους αναζητήσει, κανείς δεν θα ενδιαφερθεί γι’ αυτούς. Αυτή και μόνο η ενέργεια μπορεί να γίνει μία πολύ γόνιμη τροφή για σκέψη. Σκέψη γύρω από το εμπόριο οργάνων, για την αναγκαιότητα του, για τον τρόπο που γίνεται. Πως οι άνθρωποι γίνονται κτήνη εκμεταλλευόμενοι μια ανθρώπινη ανάγκη. Πώς ο ανθρώπινος πόνος και αγωνία γίνεται εμπορεύσιμο είδος και μάλιστα αδίστακτο.

PHOTO_NEFRA3Εκτός από το θέατρο, σας συναντούμε καθημερινά στα «Κλεμμένα Όνειρα» του Mega Channel όπου υποδύεστε τον Απόστολο Πετρίδη.

Η συνεργασία μου στα ”Κλεμμένα Όνειρα” έγινε μετά από μία πρόταση που μου έκανε η εταιρεία ”Άνωση” και συγκεκριμένα ο Γιάννης Μπότσης. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό γι’ αυτήν συνεργασία και βέβαια πολύ τιμητική αυτή την πρόταση για μία σειρά που έγραψε την δική της ιστορία στα τηλεοπτικά μας πράγματα.

Ο… Απόστολος Πετρίδης γίνεται έρμαιο της Λήδας λόγω του έρωτά του.

Ο Απόστολος Πετρίδης γίνεται κυριολεκτικά έρμαιο στα χέρια της Λήδας, λόγω του έρωτά του. Ο έρωτας είναι μαζί με τον θάνατο τα πιο καταλυτικά πράγματα της ζωής μας.

Ο έρωτας τελικά είναι…. τυφλός;

Δεν ξέρω αν είναι τυφλός αλλά σίγουρα επιδρά πάνω σ’ όλες τις αισθήσεις μας και όπως λέει ο Σαίξπηρ… «Ο έρωτας μπορεί να είναι το ωραιότερο όνειρο αλλά και ο χειρότερος εφιάλτης».

Ο περισσότερος κόσμος σας είχε γνωρίσει μέσα από τη μικρή οθόνη. Γιατί απείχατε τα τελευταία χρόνια;

Από την τηλεόραση απείχα αφ’ ενός μεν λόγω της εγκατάστασης μου στην γενέτειρα Θεσσαλονίκη, μετά από 22 χρόνια, και αφ’ ετέρου η κρίση πού ήρθε στα τηλεοπτικά μας πράγματα και η δραματική συρρίκνωση της ελληνικής μυθοπλασίας.

Ήταν εύκολη η… επιστροφή στη Θεσσαλονίκη;

Η επιστροφή μου στην Θεσσαλονίκη ήταν και εύκολη και δύσκολη. Εύκολη γιατί ήρθα ξανά στον γενέθλιο τόπο μου οπού κάθε γωνιά του, μου ξυπνά αναμνήσεις ,ήρθα στους συγγενείς μου, στον αδελφό μου, στην μάνα μου και δύσκολη γιατί κακά τα ψέματα ζώντας τόσα χρόνια στην Αθήνα έχεις προσαρμόσει την ζωή σου αλλιώς. Βέβαια δεν σημαίνει το ότι ζω τώρα Θεσσαλονίκη αύριο δεν θα ξαναείμαι Αθήνα. Θεωρώ πλέον και την Αθήνα πόλη μου, που μου έχει προσφέρει πολλά. Εξάλλου η γυναίκα μου είναι από την Αθήνα, συνάδελφος που δουλεύει και αυτή στο ΚΘΒΕ, έχουμε σπίτι στην Αθήνα. Θέλω να πιστεύω ότι θα ζω ανάμεσα σ’ αυτές τις δύο αγαπημένες μου πόλεις. Εξάλλου η δουλειά μας είναι τέτοια όπου τίποτα δεν είναι δεδομένο και ποτέ δεν ξέρεις τι προτάσεις θα δεχτείς, πότε και από πού. Προς το παρόν είμαι στο ΚΘΒΕ όπου θεωρώ τιμή μου να το υπηρετώ.

Τι σας πληγώνει στον… πολιτισμό της πόλης σας;

Αυτό που με πληγώνει είναι η έλλειψη πολιτισμού της καθημερινότητας. Από τον τρόπο που φέρεσαι κάθε μέρα. Η έλλειψη σεβασμού στο διαφορετικό, η έλλειψη σεβασμού των οδηγών και πεζών απέναντι στον ποδηλάτη, η έλλειψη σεβασμού των ποδηλατών απέναντι στους πεζούς, η έλλειψη σεβασμού στα άτομα με αναπηρίες, η έλλειψη σεβασμού και ενδιαφέροντος στα ζώα, η ανάδειξη του σταρχιδισμού σε ύψιστη αξία και αξίωμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.