Στέβια, ο νέος γλυκός σύμμαχος

1
904

Γράφει η Μαρία Παναγιωτοπούλου / Διαιτολόγος – Διατροφολόγος* / [email protected]

Η στέβια είναι ένας μικρός θάμνος, γνωστός με την όνομα ”stevia rebaudiana bertoni”. Έχει τις ρίζες του στην Λατινική Αμερική και καλλιεργείται σε πολλές χώρες του κόσμου, κυρίως στην Κίνα. Πειραματικές καλλιέργειες υπάρχουν και στην χώρα μας σε εκτάσεις της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Οι πρώτοι έλεγχοι για την ασφάλεια της στέβια και των γλυκαντικών που προέρχονται από αυτή ξεκίνησαν στις αρχές του 1970 στην Ιαπωνία και σήμερα, οι Ιάπωνες, καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στη χρήση του γλυκαντικού παγκοσμίως, με τη στέβια να κατέχει το 40% της ιαπωνικής αγοράς στον τομέα των γλυκαντικών υλών.

Τα φύλλα της στέβιας περιέχουν διάφορες φυσικές γλυκαντικές ουσίες που την καθιστούν 60 – 80 φορές γλυκύτερη από την κοινή ζάχαρη, ενώ το τελικό προϊόν της που εξάγεται με την μέθοδο της εκχύλισης, είναι 300φορές πιο γλυκό. Αυτό σημαίνει ότι 1 κουταλάκι του γλυκού στέβια είναι προσδίδει την ίδια γλυκύτητα με 1 φλιτζάνι ζάχαρη. Η ζάχαρη περιέχει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο σε αντίθεση με την στέβια, η οποία δεν περιέχει κανένα θερμιδογόνο συστατικό, επομένως δεν αποδίδει καθόλου θερμίδες σε οποιαδήποτε ποσότητα κατανάλωσης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφοβα από άτομα που τρώνε πολύ ζάχαρη, απ’ όσους προσέχουν το σωματικό τους βάρος και απ’ αυτούς που πρέπει να ελέγχουν την πρόσληψη των ζαχάρων εξαιτίας κάποιου προβλήματος υγείας π.χ. σακχαρώδης διαβήτης.

Η στέβια χρησιμοποιείται ευρέως σε ροφήματα, αναψυκτικά διαίτης, γλυκίσματα, διαιτητικά προιόντα και σε τρόφιμα για διαβητικούς. Πρέπει όμως τα διαβητικά άτομα να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους και μετά να προβούν στην χρήση της γιατί δεν είναι ακόμα γνωστά τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματά που επιφέρει στον γλυκαιμικό έλεγχο. Δύσκολα αλλοιώνεται και δεν χάνει την γλυκύτητά της ακόμα και αν μαγειρεύεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να πάρει την θέση της ζάχαρης ακόμα και σε παρασκευές που χρειάζονται βράσιμο(μαρμελάδες) ή ψήσιμο.

Τα ακριβή οφέλη που προσφέρει η χρήσης της στην υγεία είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Υπάρχουν ισχυρισμοί περί αντιυπερτασιακής , καρδιοτονωτικής και αντιμικροβιακής δράσης. Ωστόσο τα μέταλλα και οι βιταμίνες που προσφέρει στον οργανισμό είναι αρκετά και σημαντικά όπως χρώμιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Σε αντίθεση με την ζάχαρη δεν προκαλεί τερηδόνα. Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι όταν καταναλώνεται στα πλαίσια ενός σωστού διατροφικού πλάνου βοηθάει στην απώλεια των περιττών κιλών αφού δεν περιέχει καθόλου θερμίδες όπως αναφέρθηκε νωρίτερα. Πρέπει, όμως, να γίνει κατανοητό ότι δεν πρόκειται για μια ουσία που αδυνατίζει αν δεν προσέχετε την διατροφής σας.

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έχει χαρακτηρίσει την στέβια ως ασφαλή ουσία ενώ τον Μάρτιο του 2010 η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δηλώνει ότι δεν είναι καρκινογόνος, ούτε τοξική και δεν επικίνδυνη για την ανθρώπινη αναπαραγωγή. Είναι όμως σημαντικό ο καταναλωτής να εξακολουθήσει να διαβάζει την διατροφική ετικέτα των προϊόντων που περιέχουν στέβια και να τα συγκρίνει με τα κανονικά για να βεβαιώνεται ότι δεν περιέχουν επιπλέον λιπαρά ή επιπρόσθετα ζάχαρα.

Μπορείτε να την προμηθευτείτε από τα καταστήματα που πωλούν βιολογικά προϊόντα ή από τα σούπερ μάρκετ. Προσθέστε την στον καφέ, στα αφεψήματα, στα γλυκά και στα φαγητά(σάλτσες). Μάλιστα, το ελληνικό κράτος ενθαρρύνει τους αγρότες να καλλιεργούν στέβια παρά ζαχαρότευτλα οπότε με τον καιρό θα έχετε την ευκαιρία να καταναλώνετε και αμιγώς ελληνική στέβια.

*Ινστιτούτο αισθητικής Marieanne (Γρ. Λαμπράκη 211)

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Περισσότερες πληροφορίες για στέβια μπορεί κανείς να βρεί στο
    Στέβια
    http://www.deligios.com/el/stevia-plant.html
    Σχετικά με το φυσικό γλυκαντικό στέβιας EryStevio δείτε το παρακάτω link
    EryStevio
    http://www.deligios.com/el/products/stevia.html
    Το φυσικό γλυκαντικό στέβια EryStevio μπορείτε να το βρείτε στα φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.