Σταματήστε το εμπόριο της ελπίδας!

2
892

Γράφει ο Θέμης Παρλαβάντζας / [email protected]

Αγγίζει τα όρια της ανηθικότητας η εκμετάλλευση του προβλήματος της ανεργίας που μαστίζει ενάμιση εκατομμύριο παραγωγικούς συμπολίτες μας. Οι αβασάνιστες συστάσεις και παροτρύνσεις προς απελπισμένους άνεργους ανθρώπους των πόλεων, να στραφούν προς την επαρχία και τις νέες γεωργικές καλλιέργειες, αποδεικνύονται συχνά καταστροφικές για κάποιους συνανθρώπους μας;

Το χειρότερο δε απ’ όλα, είναι η ψευδής εικόνα που παρουσιάζουν σχετικά με την επαρχία. Παρουσιάζουν λοιπόν την επαρχία ως ένα Ελντοράντο ευκαιριών, στρέφοντας απελπισμένους ανθρώπους στις νέες καλλιέργειες που υπόσχονται πολλά.

Αναφέρουν τον ένα επιτυχημένο ‘’νέο’’ αγρότη στα ρεπορτάζ των δελτίων ειδήσεων, ενώ δεν αναφέρουν τίποτα για τους δέκα άλλους που έχασαν τις οικονομίες τους, γιατί τα πράγματα δεν έγιναν όπως τους είπαν κάποιοι. Είναι γνωστά άλλωστε τα εγκαταλειμμένα σαλιγκαροτροφεία ενώ πολλοί προωθούν τη σαλιγκαροτροφία ως το σίγουρο δρόμο για τον πλουτισμό στην επαρχία.

Όλα θα ήταν παραδεισένια αν όλα λειτουργούσαν όπως στον παράδεισο. Αν δηλαδή ο καιρός ήταν απόλυτα ευνοϊκός, που συνήθως δεν είναι για τους αγρότες, αν τα αγροτικά μηχανήματα ήταν δωρεάν, που δεν είναι και όσοι αναγκάζονται να τα χρησιμοποιήσουν γνωρίζουν πως είναι πανάκριβη η χρήση τους, αν τα εργατικά χέρια ήταν φθηνά, που δεν είναι πλέον, αν τα λιπάσματα ήταν φθηνά, που δεν είναι και τέλος αν ο έμπορος θα ερχόταν στο χωράφι του νέου καλλιεργητή και θα αγόραζε τη σοδειά του σε τιμή ικανοποιητική, πράγμα που απέχει πόρρω από την πραγματικότητα.

Κανάλια, εφημερίδες, περιοδικά και σπάνια το internet, προωθούν τη γεωργία εντελώς αλόγιστα, γιατί ενδιαφέρονται να πουλήσουν ελπίδα. Άνθρωποι απελπισμένοι αναζητούν την ελπίδα, αλλά δυστυχώς αγοράζουν μόνο ελπίδα.

«Κανείς ποτέ δεν τους έχει πει πως η καλλιέργεια δεν αρχίζει από την παραγωγή. Αρχίζει από τη διάθεση» Λέει ο γεωπόνος Βασίλης Σαχτούρης από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία ΕΛ ΖΗΝ για την εκπαίδευση νέων αγροτών. «Δεν αρχίζεις από την αρχή αλλά από το τέλος. Βρίσκεις πρώτα πού θα διαθέσεις την παραγωγή σου και μετά αρχίζεις να παράγεις. Τι να το κάνεις το ωραίο ιπποφαές που παρήγαγες αν δεν έχεις πού να το διαθέσεις; Ποιος έμπορος θα έρθει στο χωράφι σου να το αγοράσει όταν έχεις μόνο μια μικρή παραγωγή και δεν παράγει άλλος στην περιοχή σου; Θα το πας εσύ στον έμπορο; Σκέφτηκες τα μεταφορικά»;

Είναι αλήθεια πως οι ‘’έρευνες’’ και τα ‘’αφιερώματα’’ στη γεωργία και τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι νέες καλλιέργειες, γίνονται από συντάκτες που δεν έχουν έρθει ποτέ σε επαφή με τη γεωργία και τις απαιτήσεις της και οι οποίοι απλώς προσφέρουν ελπίδα, ώστε να αυξηθούν οι πωλήσεις των εφημερίδων και οι έμμεσες διαφημίσεις τους.

Όποιος θέλει να ασχοληθεί με τη γεωργία, πράγμα καθόλα θεμιτό, δεν θα πρέπει να αρκεστεί στις παραφουσκωμένες με ελπίδα παροτρύνσεις αδαών δημοσιογράφων.

Ο Βασίλης Σαχτούρης υποστηρίζει πως «επιβάλλεται κάθε νέος αγρότης να επισκεφθεί πολλές φορές την περιοχή που τον ενδιαφέρει, να κάνει εδαφολογικές αναλύσεις, να συζητήσει με ντόπιους αγρότες αλλά και γεωπόνους εξειδικευμένους σε συγκεκριμένα προϊόντα, να πραγματοποιήσει έρευνα για το πώς και πού θα διαθέσει τα προϊόντα που ενδιαφέρεται να παράγει, να προβλέψει για την αποθήκευση των προϊόντων μέχρι τη διάθεσή τους και τέλος να δημιουργήσει ένα λεπτομερή προϋπολογισμό. Κάθε νέος αγρότης (όχι σε ηλικία αλλά σε δραστηριότητα) θα πρέπει να ξέρει πως η παραγωγή του θα του στοιχίσει ακριβότερα από ό,τι σε ένα έμπειρο αγρότη, οπότε το κέρδος του θα είναι μικρότερο. Δεν αρκεί η όρεξη για δουλειά. Χρειάζεται σχέδιο και σωστή πληροφόρηση γιατί αλλιώς η αποτυχία θα είναι βέβαιη».

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Έτσι είναι Πάνο. Η δανειοδότηση είναι ανύπαρκτη πια οπότε όποιος ρισκάρει αλόγιστα τις οικονομίες του κοινώς ” την έβαψε”. Άκουγα σήμερα κάποιο αφιέρωμα για τις νέες πάλι καλλιέργειες και το πόσο εκπληκτικές ευκαιρίες κρύβουν και θυμήθηκα τα ακτινίδια πριν είκοσι περίπου χρόνια, όταν ένας ακόμη πακτωλός χρημάτων προοριζόταν για όσους έβαζαν τη νέα καλλιέργεια. Πλάκωσαν λοιπόν οι αγρότες και φύτευαν μαζικά ακτινίδια, ώσπου σε λίγα μόλις χρόνια οι τιμές καταβαραθρώθηκαν, αφού παράγουν όλοι την ίδια εποχή και δεν προωθούνται οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες για να πιάσουν οι αγρότες και τις άλλες εποχές. Και φυσικά καλλιέργεια χωρίς εξωστρέφεια στη διάθεση σημαίνει μεροδούλι μεροφάι. Αν δεν υπάρξουν καλλιέργειες σε μεγάλες κλίμακες συνασπισμένων αγροτών και marketing προιόντων με κατεύθυνση τις εξαγωγές τότε τίποτα δεν θα αλλάξει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.