Στην 42η θέση τα Ελληνόπουλα στην Έκθεση του ΟΟΣΑ

0
699

sholeioΓράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος

      Ταραχή στην Ευρώπη και στη Δύση από την δημοσιοποίηση της Έκθεσης PISA του ΟΟΣΑ για το 2012 που δόθηκε προχτές στις Βρυξέλλες και δείχνει τα επίπεδα επιδόσεων 15χρονων μαθητών στην Ανάγνωση, τα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες.

      Η διαπίστωση είναι ότι τις πρωτιές στις επιδόσεις των 15χρονων μαθητών τις παίρνουν οι χώρες της Άπω Ανατολής ενώ στις 20 πρώτες θέσεις από τις χώρες-μέλη της ΕΕ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων η Γερμανία, η Πολωνία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Αυστρία.

      Στα Βρετανικά ΜΜΕ κυριάρχησε ως πρώτη είδηση το «καυτό» θέμα της ΑΠΟΥΣΙΑΣ άγγλων μαθητών από τον πίνακα των πρώτων 20 χωρών.

      Η Ελλάδα κατέχει την 42η θέση ανάμεσα στις 65 χώρες της Έκθεσης PISA του ΟΟΣΑ.

      Σε αντίθεση με την αντιμετώπιση του νέου πίνακα του ΟΟΣΑ και τις συζητήσεις που έγιναν τα τελευταία 24ωρα από τα Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ισπανικά και Πορτογαλικά ΜΜΕ δεν διαπίστωσα κάτι παρόμοιο και στα δικά μας ΜΜΕ.

     Δυστυχώς, όπως φαίνεται στον πίνακα που επισυνάπτω το ποσοστό των Ελλήνων μαθητών με χαμηλές επιδόσεις είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στα τρία γνωστικά αντικείμενα και ειδικά στην ανάγνωση.

     Επιπρόσθετα, οι επιδόσεις των μαθητών της χώρας μας «χειροτέρεψαν» και στους τρεις τομείς την τελευταία τριετία. Αλλά πριν βιαστείτε να κρίνετε ότι ΚΑΙ για ΑΥΤΟ φταίει η τρόικα (και όχι η δομή της Μέσης Παιδείας μας και εμείς ως δάσκαλοι) θα σημειώσω ότι οι επιδόσεις των παιδιών μας έχουν παραμένει στάσιμες την τελευταία 10ετία.

     Ουσιαστικά είναι απαραίτητο, πλέον, οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας και οι Ομοσπονδία Ενώσεων Καθηγητών Μέσης Παιδείας μαζί με τις Ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων να σκύψουν προσεκτικά, να μελετήσουν το θέμα και να δώσουν ΛΥΣΕΙΣ…

     Διαπιστώνουμε όλοι κατά διαστήματα την έντονη προβολή μερικών από τους εφήβους μας που είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙ αστέρια και διαπρέπουν σε Διεθνείς διαγωνισμούς…

     Τα παιδιά αυτά ΔΕΝ εκπροσωπούν όλα τα Ελληνόπουλα…

     Είναι καιρός τα ελληνικά ΜΜΕ να σταματήσουν να προβάλλουν τα λίγα αστέρια που διαθέτουμε και να φροντίσουμε ΟΛΟΙ μαζί με τους φίλους/φίλες bloggers να συνδράμουμε στην προσπάθεια αποτελμάτωσης  της Παιδείας μας και αναχαίτισης του κατήφορου που πήραμε…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.