«ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ Η ΕΝΟΤΗΤΑ»

0
981
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 2η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 2η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Ξεκινά την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη η 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας υπό την αιγίδα και παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη και της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας . «Η ποντιακή νεολαία παίρνει τη σκυτάλη και μπαίνει μπροστά, μακριά και πέρα από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, με μοναδικό σκοπό την ενότητα του ποντιακού ελληνισμού». Αυτό ήταν το μήνυμα του συντονιστή της Οργανωτικής Επιτροπής της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας, Άλκη Αναστασιάδη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σήμερα στην αίθουσα «Αμφιτρύων» του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλάς, με αφορμή την έναρξη της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας, στην Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Οργανωτικής Επιτροπής, η ποντιακή νεολαία δίνει ηχηρό παρόν και θέτει τις στέρεες βάσεις για τη δρομολόγηση των εξελίξεων, με μοναδικό σκοπό την ενότητα του Ποντιακού Ελληνισμού.
Γι’ αυτό το λόγο ακριβώς 35.200 μέρες μετά την άφιξη του Κεμάλ στον Πόντο, 500 νέοι Πόντιοι, από 23 διαφορετικές χώρες του κόσμου, από 13 ομοσπονδίες, δίνουν ιστορικό ραντεβού ενότητας στη Θεσσαλονίκη, δίνουν το σήμα της έναρξης της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας, που θα πραγματοποιηθεί από 2 – 4 Οκτωβρίου 2015, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».  Η 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας, πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και με τη χορηγία του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη.
«Έχουμε δώσει μια υπόσχεση τους προγόνους μας και έχουμε σκοπό να την τηρήσουμε. Θα διεκδικήσουμε μια συγνώμη για τη γενοκτονία των προπάππων και των παππούδων μας και από τους σημαντικότερους στόχους μας, εμάς, της τέταρτης γενιάς προσφύγων, θα αποτελέσει η αναγνώριση της γενοκτονίας», σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης.Οι εκπρόσωποι της Οργανωτικής Επιτροπής ευχαρίστησαν θερμά τον Ιβάν Σαββίδη, έναν Έλληνα της Διασποράς, έναν ευπατρίδη, που αποτελεί το στήριγμα και τη φωνή του ποντιακού ελληνισμού, όπως είπαν.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 2η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 2η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Απάντηση στον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη
Ερωτηθείς για το άρθρο του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, στο οποίο μεταξύ άλλων αμφισβητεί τη γενοκτονία των Ποντίων, ο Άλκης Αναστασιάδης δήλωσε:
«Από τη στιγμή που η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού έχει αναγνωριστεί από την ελληνική Βουλή το 1994, δεν δεχόμαστε από κανέναν να αμφισβητεί την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, πόσο μάλλον μιας σφαγής 353.000 ανθρώπων. Η γενοκτονία έγινε, είναι γεγονός. Όταν αρνείσαι ότι συντελέστηκε γενοκτονία στον Πόντο, τότε στην ουσία ευνοείς τις γενοκτονίες του σήμερα», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.
Ο κ. Αναστασιάδης, ερωτώμενος και για την αποχώρηση της ΠΟΕ από την Οργανωτική Επιτροπή της Συνδιάσκεψης, δήλωσε: «Αυτή η Συνδιάσκεψη αποτελεί μια ανοικτή αγκαλιά για όλους τους Ποντίους ανεξαιρέτως. Μας ενώνουν πάρα πολλά και δεν μας χωρίζει τίποτα. Κανείς δεν πρέπει να λείψει. Η Οργανωτική Επιτροπή από την αρχή είχε ανοικτή την πόρτα για όλους. Καλούμε ακόμα και τώρα, όλους όσοι θέλουν να παραβρεθούν, να συμμετάσχουν. Κανείς δεν περισσεύει από αυτή την προσπάθεια ενότητας».
Παράλληλες εκδηλώσεις
Από την πλευρά της, η Βικτωρία Κραφτσένκο, γραμματέας της Οργανωτικής Επιτροπής και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ρωσίας, αναφέρθηκε αναλυτικά στις παράλληλες εκδηλώσεις της Συνδιάσκεψης. «Η Συνδιάσκεψη θα κλείσει με το Φεστιβάλ Ποντιακού Ελληνισμού, ένα πανηγύρι λύπης και χαράς. Λύπης για το δράμα που έχουν βιώσει οι πρόγονοί μας και χαράς γιατί συνεχίζουμε το έργο τους. Παράλληλα, το βράδυ του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί ‘Η γιορτή της Παράδοσης’, στην παραλία της Θεσσαλονίκης, δίπλα στη θάλασσα από όπου έφταναν στην πόλη τα καράβια με τους προγόνους μας», σημείωσε φανερά συγκινημένη η κ. Κραφτσένκο.
Στη θεματολογία της Συνδιάσκεψης αναφέρθηκε η Ευγενία Κοτανίδη, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής και εκπρόσωπος της Ένωσης Ελληνικών Κοινοτήτων Γεωργίας, η οποία υπογράμμισε ότι η σημερινή ποντιακή νεολαία, είναι ζωντανή, δημιουργική, σύγχρονη και με πλήρη συνείδηση της ιστορικής της αποστολής . «Είναι μια πολύ μεγάλη προσπάθεια αυτή που κάνουμε και θα ενώσει όλους τους Ποντίους. Οι νέοι θα έρθουν στην Θεσσαλονίκη από κάθε γωνιά της γης, θα γνωριστούν, θα αγκαλιαστούν και θα βάλουν στόχους για ένα καλύτερο μέλλον, για όλους μας» τόνισε.
«Με την καρδιά μας στον Πόντο, με την ψυχή μας στην Ελλάδα, με το νου μας σε όλο τον κόσμο, ενώνουμε τις ρίζες μας και το αύριο», σημείωσε από την πλευρά της η Γεωργία Μαυρίδη, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, από την Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ – Καναδά. «Στην Αμερική δίνουμε καθημερινή μάχη για να κρατάμε την πίστη μας, τη γλώσσα μας και τον Πόντο στην καρδιά μας. Γι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό η νεολαία μας να είναι ενωμένη», είπε η κυρία Μαυρίδη.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος θα κηρύξει την έναρξη της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015, στις 6.00 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης. Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015, στις 5 το απόγευμα, στο ΠΑΟΚ Sports Arena θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη πέντε διαφορετικών θεματικών ενοτήτων, κατά τις οποίες οι σύνεδροι θα καταθέσουν τις απόψεις τους για θέματα που τους αφορούν, όπως η παιδεία και η διατήρηση της εθνικής ταυτότητας, ενώ θα πραγματοποιηθούν και ομιλίες από διακεκριμένες προσωπικότητες διεθνούς κύρους.

H 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας θα κλείσει με μια μεγάλη γιορτή του Ποντιακού Πολιτισμού με προσκεκλημένους άπαντες, Πόντιους και μη που θέλουν να δουν και να νοιώσουν από κοντά τι θα πει «ποντιακό πανοΰρ». Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, στις 5 το απόγευμα, στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ ΠΑΟΚ, με δωρεάν είσοδο.
Σε ένα πρόγραμμα διάρκειας περίπου δύο ωρών, με το γενικό τίτλο «Μνήμης… μουσικές και χρώματα απ’ την αγκαλιά του κόσμου» χορευτικά συγκροτήματα 13 Ομοσπονδιών από όλον τον κόσμο θα παρουσιάσουν χορούς και τραγούδια του Πόντου.
Δημοφιλείς Πόντιοι καλλιτέχνες με προεξάρχοντα τον Κώστα Αγέρη, που έγινε γνωστός από το τηλεοπτικό μουσικό show The Voice, η Πέλλα Νικολαΐδη, ο Αλέξης Παρχαρίδης καθώς και ο Χάρης Αθανασιάδης με τη λύρα του, θα δώσουν το ρυθμό στους χιλιάδες θεατές που αναμένεται να κατακλύσουν το κλειστό γήπεδο του Π.Α.Ο.Κ.
Το Φεστιβάλ Ποντιακού Πολιτισμού θα παρουσιάσουν ο Σωτήρης Πολύζος και η Χριστίνα Πολίτη.
Μια πρώτη μικρή γεύση από τη μεγάλη γιορτή Ποντιακού Πολιτισμού της Κυριακής θα πάρουν όσοι βρεθούν το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, στις 9 το βράδυ, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης (στο ύψος του ξενοδοχείου Μακεδονία Palace) όπου θα πραγματοποιηθεί μια μικρή «Γιορτή της Παράδοσης».
Μια γιορτή που περιλαμβάνει χορούς από τη Γεωργία, τα παράλια της Μ. Ασίας και τον Πόντο, θα κλείσει δε με μυρωδιές και γεύσεις της ποντιακής κουζίνας –κέρασμα στους περαστικούς.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

8.00 – 15.00

Διαπίστευση Συνέδρων, στο ξενοδοχείο Capsis

18.00 – 19.30

Τελετή Έναρξης, Σ.Κ. Ιωάννης Βελλίδης – HELEXPO

19.30 – 22.00

Δεξίωση

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

9.00 – 10.00

Προσέλευση και Διαπίστευση Συνέδρων, Σ.Κ. Ιωάννης Βελλίδης – HELEXPO

Συνεδρίαση Ι – Εισηγήσεις, αίθουσα Ellopia

10.00 – 10.45

Οι προκλήσεις του 21ου αιώνα, η ποντιακή νεολαία και ο ρόλος της στο οικουμενικό περιβάλλον

Ομιλητές:

Θεοδόσης Κυριακίδης, Θεολόγος, Διδάκτορας Ιστορίας, Υπεύθυνος Ερευνητικού Κέντρου Αγ. Γεωργίου Περιστερεώτα

Νίκος Λυγερός, Στρατηγικός Σύμβουλος

Παρεμβάσεις νεολαίας:

Ιωάννα Αϊνατζοπούλου, Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων

Ευθύμης Αυγετίδης, Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας

Ιωάννης Καϊσίδης, Ένωση Ελληνικών Κοινοτήτων Καζακστάν

10.45 – 11.30

Οι προοπτικές αναγνώρισης των Γενοκτονιών της Ανατολής στον 21ο αιώνα και ο ρόλος της ποντιακής νεολαίας

Ομιλητές:

Κώστας Φωτιάδης, Καθηγητής της Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Ελένη Θεοχάρους, Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ – ΕΛΚ

Παρεμβάσεις νεολαίας:

Χρήστος Λαμπριανίδης, Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη

Νικολάι Νικολαΐδης, Ένωση Ελληνικών Κοινωνικών Οργανώσεων Αρμενίας

11.30 – 12.15

Ελληνική Παιδεία και Ελληνικός Πολιτισμός

Ομιλητές:

Άννα Χατζηπαναγιωτίδη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διαπολιτισμικής / Γλωσσικής Αγωγής και Πρόεδρος του Τμήματος Δασκάλων της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick της Κύπρου

Παναγιώτης Διαμαντής, Λέκτορας Μελετών Γενοκτονιών στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σύδνεϋ

Παρεμβάσεις νεολαίας:

Βιολέτα Μοϊσίεβα, Ένωση Ελληνικών Κοινοτήτων Γεωργίας

Άννα Σκόλοβα, Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας

12.15 – 13.00

Διάλειμμα για καφέ

13.00 – 13.45

Η Ορθόδοξη πίστη και η ποντιακή νεολαία

Ομιλητής:

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας Παύλος

Παρεμβάσεις νεολαίας:

Κασσιανή Τανιμανίδου, Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού

Ευγενία Ποπόβα, Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ρωσίας

Γεωργία Μαυρίδου, Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ – Καναδά

13.45 – 14.30

Η εθνική κρίση του ελληνισμού και η κρίση των αξιών

Ομιλητές:

Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος, Καθηγητής των Τμημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών

Δημήτριος Τσομώκος, Καθηγητής στο Said Business School του Πανεπιστημίου Οξφόρδης

Παρεμβάσεις νεολαίας:

Ελισάβετ Κινοσίδου, Παγκύπρια Ομοσπονδία Ελληνοποντιακών Συλλόγων

Ευάγγελος Κριθαρίδης, Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων των Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ

14.30 – 16.00

Γεύμα

Συνεδρίαση ΙΙ – Ομάδες Εργασίας, Σ.Κ. Ι. Βελλίδης

16.00 – 19.00

Αίθουσα Ellopia

Οι προκλήσεις του 21ου αιώνα, η ποντιακή νεολαία και ο ρόλος της στο οικουμενικό περιβάλλον

Συντονιστές:

Εύα Παπαδάτου, Διευθύντρια Ευρώπης Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού

Άγγελος Ασλανίδης, τ. Συντονιστής ΣΑΕ Περιφέρειας Ευρώπης

Ιωάννα Αϊνατζοπούλου, Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων

Ευθύμης Αυγετίδης, Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας

Ιωάννης Καϊσίδης, Ένωση Ελληνικών Κοινοτήτων Καζακστάν

Αίθουσα Thessaloniki

Οι προοπτικές αναγνώρισης των Γενοκτονιών της Ανατολής στον 21ο αιώνα και ο ρόλος της ποντιακής νεολαίας

Συντονιστές:

Βλάσης Αγτζίδης, Διδάκτορας Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Βασίλειος Μεϊχανετσίδης, Διδάκτορας, Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Γενοκτολόγων, IAGS

Χρήστος Λαμπριανίδης, Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη

Νικολάι Νικολαΐδης, Ένωση Ελληνικών Κοινωνικών Οργανώσεων Αρμενίας

Εκπρόσωπος Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδας

Εκπρόσωπος οργάνωσης Ασσυρίων

Αίθουσα Alexandros

Ελληνική Παιδεία και Ελληνικός Πολιτισμός

Συντονιστές:

Θωμαή Ρουσουλιώτη, Διδάκτορας Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας, Επιστημονική συνεργάτης στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Άννα Κοκκινίδου, Φιλόλογος, Επιστημονική συνεργάτης στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Στάθης Ταξίδης, Εκπαιδευτικός, συγγραφέας

Βιολέτα Μοϊσίεβα, Ένωση Ελληνικών Κοινοτήτων Γεωργίας

Άννα Σκόλοβα, Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας

Αίθουσα Kassandros

Η Ορθόδοξη πίστη και η ποντιακή νεολαία

Συντονιστές:

Πέτρος Βασιλειάδης, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (WOCATI)

Θεοδόσης Κυριακίδης, Θεολόγος, Διδάκτορας Ιστορίας, Υπεύθυνος Ερευνητικού Κέντρου Αγ. Γεωργίου Περιστερεώτα

Κασσιανή Τανιμανίδου, Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού

Ευγενία Ποπόβα, Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ρωσίας

Γεωργία Μαυρίδου, Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ – Καναδά

Αίθουσα Philippos

Η εθνική κρίση του ελληνισμού και η κρίση των αξιών

Συντονιστές:

Σάββας Αναστασιάδης, τ. Πρόεδρος Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς

Θανάσης Τσώκος, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης της Κύπρου

Ελισάβετ Κινοσίδου, Παγκύπρια Ομοσπονδία Ελληνοποντιακών Συλλόγων

Ευάγγελος Κριθαρίδης, Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων των Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ

19.00 – 20.30

Δείπνο

21.00 – 22.30

Γιορτή της Παράδοσης, Ν. Παραλία Θεσσαλονίκης (Makedonia Palace)

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

09.00 – 10.00

Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου, Θεσσαλονίκη

Συνεδρίαση ΙΙI – Αποτελέσματα, αίθουσα Ellopia

11.00 – 12.30

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων Συνδιάσκεψης

Ψήφισμα

12.30 – 14.00

Γεύμα

17.00 – 19.30

Φεστιβάλ Ποντιακού Πολιτισμού, κλειστό γήπεδο μπάσκετ Π.Α.Ο.Κ.

20.30 – 22.30

Πρόσκληση του κ. Ιβάν Σαββίδη για την παρακολούθηση του ποδοσφαιρικού αγώνα Π.Α.ΟΚ. – Ολυμπιακός, γήπεδο Π.Α.Ο.Κ.

23.00

Ελληνική Βραδιά

Προηγούμενο άρθροΤΣΑΛΤΑΜΠΑΣΗΣ VS ΙΩΒ
Επόμενο άρθροΠΟΤΕ ΘΑ ΣΠΑΣΕΙ Η ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑ;
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.