Στο μυαλό ενός ηγέτη

0
818

Του Κωνσταντίνου Ζέρβα / Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων δήμου Θεσσαλονίκης

Είχα την ευκαιρία πρόσφατα να ανατρέξω στα απομνημονεύματα του Σαρλ Ντε Γκολ, ο οποίος ως συνταγματάρχης του γαλλικού στρατού κατά την έκρηξη του β’ Παγκόσμιου Πολέμου και στην ακαριαία κατάρρευση του πολιτικοστρατιωτικού κατεστημένου αναδείχθηκε εθνικός ηγέτης. Μέσα στην ήττα και την κρίση κατάφερε να σηκώσει ψηλά την ταπεινωμένη και εθνικά διχασμένη Γαλλία και να τη βάλει στο κάδρο των νικητών και διαμορφωτών της νέας κατάστασης στην Ευρώπη. Είναι καταφανείς οι αναλογίες στις σκέψεις του με ό,τι συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα.

«Ολες αυτές (…) οι συσκέψεις στις οποίες έπαιρνα μέρος και οι επαφές μου μ’ είχαν πείσει για τις μεγάλες δυνατότητές μας, αλλά και για το πόσο χαλαρή ήταν η κρατική εξουσία. Κι αυτό γιατί η έλλειψη ενότητας απλωνόταν παντού κι έφτανε ώς και σ’ αυτόν τον τομέα. Οχι βέβαια επειδή οι άνθρωποι που αποτελούσαν το κράτος στερούνταν πατριωτισμού κι εξυπνάδας. Το αντίθετο, έβλεπα να περνούν απ’ τις υπουργικές έδρες αναμφισβήτητες αξίες και, καμιά φορά, μεγαλοφυΐες. Αλλά το παιχνίδι της εξουσίας τις έφθειρε και τις παρέλυε», γράφει. Οπως τότε, έτσι και σήμερα, το σύστημα της εξουσίας στην Ελλάδα φθείρει και καταβροχθίζει άξια στελέχη, με γνώσεις και ικανότητες, που θα μπορούσαν σε ένα υγιές περιβάλλον να είναι αποτελεσματικά.

Φαίνεται, επίσης, ότι στις κρίσεις αναπτύσσονται πάντα συγκεκριμένες τάσεις, τις οποίες φυσικά διακρίνουμε και στη σημερινή Ελλάδα. Ακραίες τάσεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε απευκταίες για το δημοκρατικό πολίτευμα καταστάσεις: «Υπήρχαν οι λεγόμενες ”παράλληλες” επιχειρήσεις, που στην ουσία ήταν αντίπαλες κι αντίθετες και έκαναν να ξυπνά ανάμεσα στους Γάλλους το πάθος της φιλονικίας και τις οποίες η πολιτική και οι συμμαχικές υπηρεσίες θα χρησιμοποιούσαν, καθώς συνηθιζόταν, για να επωφεληθούν. Υπήρχαν, ακόμη, κι εκείνοι που μέσα στην καταστροφή έβλεπαν μια ευκαιρία για να οδηγήσουν την εθνική αντίσταση σ’ ένα επαναστατικό χάος, απ’ όπου θα ξεπηδούσε η δικτατορία τους. Υπήρχε, τέλος, κι η επιθυμία των μεγάλων κρατών να επωφεληθούν απ’ την αδυναμία μας, για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους σε βάρος της Γαλλίας».

Αναντίρρητα έχουμε οδηγηθεί σήμερα σε μια κατάσταση όπου ο λαός έχει συγκεχυμένη άποψη για το τι πραγματικά συμβαίνει και η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και λαού είναι διαλυμένη. Κάτι ανάλογο με ό,τι συνέβαινε και στη Γαλλία του 1940: «Οσο για τον αποπροσανατολισμένο λαό, καταλαβαίνοντας πως στην κεφαλή του κράτους τίποτα και κανένας δεν μπορούσε να κυριαρχήσει στα γεγονότα, παράδερνε ανάμεσα στην αμφιβολία και την αβεβαιότητα. Ηταν φανερό πια πως μια σοβαρή κακοτυχία ξεσήκωνε στη χώρα ένα κύμα ακατανοησίας και τρόμου, που απειλούσε να παρασύρει τα πάντα».

Ολα αυτά οδήγησαν τότε και συνηγορούν και σήμερα στην ανάγκη ύπαρξης στιβαρής και οραματικής ηγεσίας. Δείχνουν ακόμη ότι σε περιόδους κρίσης η λύση δε γεννιέται στα παρασκήνια, αλλά μέσα από αυτονόητες και καθαρές προτάσεις. «Κι αν καμιά φορά η μετριότητα βάζει τη σφραγίδα της στα έργα της Γαλλίας και στις ενέργειές της, αν μια παράλογη ανωμαλία μάς κυβερνά, γι’ αυτό διαισθάνομαι ότι φταίνε τα λάθη και τα σφάλματα των Γάλλων και όχι το πνεύμα της Γαλλίας», παραδεχόταν τότε ο Γάλλος εθνάρχης. Η χώρα του, με την οποία σε μεγάλο βαθμό ταυτιζόμαστε, εμπιστεύτηκε τότε αυτόν και τις απόψεις του, κερδίζοντας έτσι τη θέση της στην Ιστορία. Τι θα επιλέξουμε εμείς σήμερα σε παρόμοιες συνθήκες;

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος της 3-11-2012.

Προηγούμενο άρθροΑ’ ΠΡΟΒΛΗΤΑ / Γαβράς – Γκομπαντί όλα τα λεφτά…
Επόμενο άρθροAκολουθήστε τα βήματα και κερδίστε 40 διπλές προσκλήσεις για την Ευρυδίκη στο Θέατρο Βεργίνα
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.