Στο πανέμορφο φαράγγι της «Πορτίτσας» Ν. Γρεβενών

1
2307

    

Γράφει η Νικολέττα Μηνάογλου / [email protected]

Κάπου… μεταξύ των βουνών του Σπηλαίου και της Λυκότρυπας ξεπροβάλλει η κοιλάδα ‘’Κανάβη’’ η οποία καταλήγει στο βαθύ φαράγγι της ‘’Πορτίτσας’’. Σαν ‘’Συμπληγάδες Πέτρες’’ στέκουν οι δύο πανύψηλοι κάθετοι βράχοι που αντικρίζουν ο ένας τον άλλο και σχηματίζουν το βράχινο φράγμα.

Εδώ, υπάρχει και το πέτρινο γιοφύρι, το οποίο βρίσκεται στην είσοδο του ομώνυμου φαραγγιού κάτω από το χωριό Σπήλαιο. Χτίστηκε το 1743 και, μετά την πρόσφατη συντήρησή του, είναι σε καλή κατάσταση.

Κάτω από την καμάρα του δίτοξου γεφυριού ρέει ο Βενέτικος (αλλά και Βελονιάς) που είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραπόταμους του Αλιάκμονα και φημίζεται για τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια του.  Τις όχθες του γεφύρωναν δεκαεννέα γεφύρια στο παρελθόν από τα οποία τα περισσότερα σώζονται. Πιο γνωστό, εκτός του γεφυριού της Πορτίτσας, είναι το γεφύρι του Αζίζ Αγά, κοντά στο χωριό Τρίκωμο, που είναι το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι της Μακεδονίας και το δεύτερο μεγαλύτερο της Ελλάδας, μετά το γεφύρι της Πλάκας στον Άραχθο. Οι πηγές του εντοπίζονται στο Σμόλικα, ενώ νοτιότερα των Γρεβενών διαρρέει μέσα από τους κατακόρυφους όγκους βράχων και σχηματίζει τις γνωστές ‘’Πύλες του Βενέτικου’’.  Πρόκειται για έναν ποταμό του οποίου τα νερά του είναι κυρίως γαλαζοπράσινα, εκτός από τις περιόδους έντονων βροχοπτώσεων, οπότε γεμίζουν λάσπη.

Το γεφύρι σάς δίνει το πράσινο φως για να εισέλθετε στο φαράγγι και να το διασχίσετε, άλλοτε περπατώντας και άλλοτε κολυμπώντας με το κατάλληλο σωσίβιο. Αν έχετε, βέβαια, και τα απαραίτητα τεχνικά μέσα, έχετε τη δυνατότητα καταρρίχησης από το βράχο.

Η ομορφιά του τοπίου που περιβάλλει το φαράγγι και το γεφύρι του…ασύλληπτη: νερά κυλούν, φυσικές κολυμπήθρες σχηματίζονται, πλατάνια στέκουν επιβλητικά, πουλιά κουρνιάζουν στα βράχια…

 

Αυτή η φυσική ομορφιά είναι που…

γεννά στον άνθρωπο τα πιο όμορφα συναισθήματα…

δίνει ένα διαφορετικό τόνο στη μονότονη μελωδία της ζωής του!

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.