Στο Ταξίμ και το Πέραν

0
1007

Βόλτα στην Πόλη με τη Μάριαν Τσουκαλά / [email protected]

Η περίφημη πλατεία Ταξίμ η οποία έχει δώσει το όνομα και στην ευρύτερη περιοχή αποτελεί το διασημότερο και πολυσύχναστο μέρος της Κωνσταντινούπολης. Η «καρδιά» της πόλης χτυπά στην Istiklal Caddesi (Οδός Ανεξαρτησίας) έναν τεράστιο πεζόδρομο που ξεκινά από την πλατεία Ταξίμ και καταλήγει στο Tunel (Τουνέλ). Στην Ιστικλάλ και στα δεκάδες στενά που την περιτριγυρίζουν μπορείς να βρεις τα πάντα, από πανάκριβα 5άστερα ξενοδοχεία μέχρι πάμφθηνα βρώμικα χόστελ, εστιατόρια, γκέι-μπαρ, ναργιλετζίδικα και φυσικά εμπορικά μαγαζιά για ατελείωτο shopping.

Η πλατεία Ταξίμ υπάγεται στην περιοχή Μπέιογλου (Beyoğlu) και μέχρι πριν λίγες δεκαετίες κατοικούνταν κυρίως από Έλληνες και Αρμένιους. Στο κέντρο της, δεσπόζει ένα τετράπλευρο μνημείο το οποίο αναγέρθηκε το 1928 και παρουσιάζει τον Κεμάλ Ατατούρκ αφενός να ετοιμάζει επίθεση κατά των Ελλήνων το 1922 και αφετέρου να κηρύσσει τη Δημοκρατία της Τουρκίας το 1923.

Την Ιστικλάλ, καθημερινά, την περπατούν περίπου 3.000.000 κόσμος και πραγματικά ο δρόμος δεν «κοιμάται» ποτέ! Όλοι βάζουν από ένα μικρό λιθαράκι σ’αυτό. Οι μελωδίες από καλλιτέχνες «του δρόμου», οι φωνές των μικροπωλητών, οι ιμάμηδες από τα τζαμιά, οι σουρωμένοι τουρίστες…

Παρακάτω, ακολουθούν μερικές προτάσεις για μέρη που αξίζει να επισκεφτείτε..

Μουσεία-Εκθέσεις

  • το μουσείο του Πέραν όπου φιλοξενεί έργα μερικών από των γνωστότερων καλλιτεχνών παγκοσμίως
  • τον ορθόδοξο ναό της Αγίας Τριάδας, το Ζωγράφειο  και το Ζάππειον Παρθεναγωγείον
  • το SALT, έναν εκθεσιακό χώρο που διαρκώς φιλοξενεί εκθέσεις και installations από όλο τον κόσμο

Εστιατόρια:

  • για ‘μαγειρευτά’ το  Ehlitat Lokantasi 7/24 είναι φημισμένο για την πολύ καλή ποιότητα φαγητού και τις πολύ χαμηλές τιμές.
  • για γλυκά στο Saray. Η επιλογή θα είναι δύσκολη καθώς όλα τα γλυκά είναι φρεσκότατα και καλοψημένα. Προσωπικά «τιμώ» συχνά το καζάν-ντιπι καθώς εδώ θα βρείτε το αυθεντικό από βουβαλίσιο γάλα, όχι από αγελαδινό με επικάλυψη καμένης ζάχαρης όπως συνηθίζουν να το σερβίρουν στην Ελλάδα
  • για εξωτικές κουζίνες το Sushi bar είναι ιδιαίτερα αξιόλογο αλλά για τους φανατικούς η Πόλη δεν φημίζεται για την ποιότητα και την ποικιλία της σε σούσι.  Για ταϊλανδέζικο το Cok Cok Thai είναι μία καλή επιλογή με ωραία ατμόσφαιρα εντός του εστιατορίου
  • για τους vegetarian ή vegan το Parsifal έχει πολύ καλή κουζίνα με φρεσκότατα υλικά
  • για εστιατόρια μία πολύ επιλογή είναι το Len-I Derya όπου μία από τις σπεσιαλιτέ του είναι τα παιδάκια με ρόδι. Στην μέση του εστιατορίου εκτείνεται ένα πολύ μεγάλο μπαρ όπου μπορείτε να απολαύσετε το κοκτέιλ σας με θέα τον Βόσπορο. Για ψαράκι και θαλασσινά μεζεδάκια προτείνω το Eleos το οποίο δεν είναι… όνομα και πράγμα, είναι καλή επιλογή και η διακόσμηση θα σας θυμίσει ελληνικό νησί καθώς κυριαρχεί το λευκό. Επίσης στο ιστορικό Cicec Pasaji που ιστορία του κρατεί από το 1876 θα βρείτε αρκετά εστιατόρια και καφέ

Κλαμπ-Μπαρ:

  • Μέινστριμ κλαμπάκια, για όσους αρέσκονται να χορεύουν στους ρυθμούς της Rihanna και του Tarkan ιδανικό είναι το ‘Bronxx’, το ‘The Hall’ και το ‘Ghetto Istanbul’.
  • Αν σ’αρέσει η τζαζ τότε το Jazz Club  σου ταιριάζει κουτί και γάντι! Στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο κτίριο που ομορφιά του σε κερδίζει πριν καν μπεις μέσα.
  • Για τους μεταλλάδες το Dorock είναι το απόλυτο μπαράκι. Τα δικασίδια ξεκινάνε με το που πέσει το σκοτάδι… Απ έξω παρκαρισμένες τσόπερ και χάρλει… Μέσα, χαμηλός φωτισμός, ατελείωτες μπύρες και head-banging μέχρι πρωίας.
  • Το δρομάκι French πρόκειται για ένα στενό κατηφορικό δρομάκι με σκαλάκια που δεξιά – αριστερά είναι περιτριγυρισμένο από μπαράκια και εστιατόρια με διεθνή κυρίως μουσική
  • Στο Leyla Teras και στο Araf θα ακούσετε βαλκανικούς και τούρκικους ρυθμούς. Συχνά φιλοξενούνται μπάντες και κυριολεκτικά όλο το μαγαζί χορεύει ασταμάτητα.
  • Το Kooperatif είναι για τους εναλλακτικούς, φιλοξενούνται διαρκώς μπάντες με ζωντανή μουσική και ανά διαστήματα διοργανώνουν jam sessions.

Συμβουλή: Μετά από αρκετή δόση αλκοόλ στα μπαρ της Ιστικλάλ, αξίζει να δοκιμάσετε φρέσκα μύδια από τους πλανόδιους μικροπωλητές με μόλις μία λίρα! Ένα δεν είναι ποτέ αρκετό..

Προηγούμενο άρθροΆχρηστες απορίες που θα συνεχίσουν να μένουν αναπάντητες (και άχρηστες…)
Επόμενο άρθρο“Ο δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει να επιστρέψει αμέσως στους δημότες του 5 εκ. ευρώ!”
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.