Συνάντηση περιφερειαρχών με Johannes Hahn

0
158

Στη συνάντηση των Περιφερειαρχών με τον Ευρωπαϊκό Επίτροπο για την περιφερειακή πολιτική κ. Γιοχάνες Χαν, παρευρέθη ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Ευθύμιος Φωτόπουλος, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Τα θέματα που αναλύθηκαν ήταν η διαμόρφωση των στόχων της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, η επιτάχυνση των απορροφήσεων λόγω της ύπαρξης των «κοιμώμενων» αλλά και των «λιμναζόντων» έργων καθώς και η επικέντρωση στα 181 έργα προτεραιότητας.
Ο κ. Φωτόπουλος στην εισήγησή του τόνισε μεταξύ άλλων τη σημαντική θέση που κατέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην εθνική πραγματικότητα και οικονομία αλλά και τη γεωπολιτική της υπεροχή. Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφέρει την καταγεγραμμένη πτώση του ΑΕΠ αλλά και τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας.
«Τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν της θέση της ΠΚΜ στο εθνικό και διεθνές περιβάλλον , όπως η κομβική μας θέση , τα δίκτυα μεταφορών και ενέργειας , τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα , η εντεινόμενη αγροτική παραγωγή και το πλούσιο απόθεμα τουριστικών και πολιτιστικών πόρων αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τα εργαλεία μας για την ανάδειξή της ΠΚΜ σε μία διεθνώς ανταγωνιστική ενότητα. Μπορούμε με ίδιους μηχανισμούς, άρτια εκπαιδευμένο ανθρωπινό δυναμικό και γνώση των αναγκών μας να αποτελέσουμε μηχανή ανάκαμψης μέσα από πολλαπλούς αναπτυξιακούς στόχους αλλά κυρίως προσανατολισμένοι στην ενίσχυση των ΜμΕ , στην Δια Βίου Μάθηση και στην ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στον αγροτικό τομέα, στον κλάδο των τροφίμων , στις ψηφιακές τεχνολογίες και στον τουρισμό αλλά και στις εξαγωγικές επιχειρήσεις », ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Δια Βίου Μάθησης , Ενέργειας, Φυσικών Πόρων και Απασχόλησης.
Στο περιθώριο της τεχνικής αυτής σύσκεψης αποσαφηνίστηκε η επιδίωξη απλούστευσης των διαδικασιών και το χρονοδιάγραμμα εκκίνησης του ΕΣΠΑ που αναμένεται τον Δεκέμβριο του 2012 με κύριους πυλώνες τις Περιφέρειες και τις κατά τόπους διαχειριστικές αρχές των ΠΕΠ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.