“Συνταγή” με ευρώ: πως να φτιάξετε νεόπτωχους

0
405
Από τη naro.gr
Από τη naro.gr

Γράφει η Άντζελα Ζιούτη / [email protected]

Λίγο πριν καθιερωθεί το ευρώ ως ενιαίο νόμισμα στις χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης, ο απλός κόσμος έβλεπε τις αλλαγές και την δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς σαν αυτούς που κάθονται στις πρώτες θέσεις ενός τσίρκου και παρατηρούν τον ακροβάτη που περπατάει πάνω στο τεντωμένο σκοινί. Αδρεναλίνη αλλά και φόβος μπερδεύονταν μαζί για το αν τελικά καταφέρει να ισορροπήσει δίχως να πέσει στο κενό. Από την άλλη πλευρά οι ειδικοί λέγανε ότι το «νόμισμα» θα έχει δύο όψεις: ότι σίγουρα οι ανακατατάξεις στην αγορά εργασίας από την καθιέρωση του ενιαίου νομίσματος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι σαρωτικές. Όπου υπήρχαν δύο ενδεχόμενα, σχετικά με την εξέλιξη των ποσοστών ανεργίας. Το ένα ήταν η αδυναμία από την πλευρά των χωρών-μελών άσκησης δημοσιονομικής και αντιπληθωριστικής πολιτικής κάτι που σήμανε την αύξηση της ανεργίας. Το άλλο ενδεχόμενο μιλούσε για τις νέες συνθήκες που θα δημιουργηθούν και θα οδηγήσουν σε αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας. Μερικά χρόνια πριν γίνονταν λόγος για την προετοιμασία των επιχειρήσεων να υποδεχθούν το ευρώ κάτι που μεταφραζόταν σε ότι κάθε οικονομική μονάδα έπρεπε να εξετάσει πως θα επηρεαστεί από το νέο νόμισμα και στη συνέχεια να συντάξει έναν κατάλογο με τις ενέργειες στις οποίες θα έπρεπε να προβεί στο μέλλον για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη προσαρμογή της στο καινούργιο περιβάλλον.

Αρκετά χρόνια μετά από την εφαρμογή του ενιαίου νομίσματος και τις προβλέψεις να διαδέχονται τα πραγματικά πλέον γεγονότα, με τους μικρομεσαίους να νιώθουν φτωχότεροι χωρίς να καταναλώνουν περισσότερο και χώρες της ΟΝΕ να πρέπει να θέσουν ως πρωταρχικό στόχο την αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας και την έλλειψη ευελιξίας της οικονομίας τους, χρησιμοποιώντας η κάθε μια μέτρα προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες συνθήκες της οικονομίας.

Σίγουρα το ενιαίο νόμισμα κατά την πρώτα χρόνια της εφαρμογής του δε συνεισέφερε στην ανάπτυξη αφού χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία διατηρούν τεράστια ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και “απολαμβάνουν” έκρηξη στον δανεισμό.

Πάντως όσο κι αν το ευρώ σήμαινε για πολλούς παράγοντα σταθερότητας και ανάπτυξης, οι εξελίξεις στην ευρωζώνη δείχνουν ότι επέφερε την αστάθεια  στις ήδη κλυδωνισμένες οικονομίες. Η μικρομεσαία τάξη βλέπει να γίνεται… η κηδεία της και οι περισσότερες επιχειρήσεις πλέον διατηρούνται ακόμη στη ζωή συνδεδεμένες με «φιάλη οξυγόνου».

Προηγούμενο άρθροΠρωτοβουλία ενάντια στο χρέος και στη Θεσσαλονίκη
Επόμενο άρθροΣτο χωριό των οικοδόμων και των πολυτέκνων
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.