Τίποτα δεν επαναλαμβάνεται. Εκλογές ξανά

0
681

Γράφει η Άλεξ Πολιτάκη / [email protected]

Κατανοώ απολύτως την άρνηση των media να διακρίνουν κάτι ουσιώδες στην προκήρυξη νέων εκλογών ένα περίπου μήνα, μετά τις προηγούμενες. Λόγος φοβικός, πρόθεση τρομοκρατίας και υποψία ότι ίσως δεν πείσουν τελικά, αγωνιώδη ένταση για το μέλλον της χώρας στη φωνή, τόση όση χρειάζεται για να δικαιολογηθούν τα πολλά μηδενικά στο μηνιαίο μισθό των δημοσιογράφων και σε άλλες παράπλευρες απολαβές, συνθέτουν το media-κό σκηνικό. Το παιχνίδι είναι όπως πάντα σε μεγάλο βαθμό επικοινωνιακό, αλλά αυτή τη φορά και σε εξίσου μεγάλο βαθμό πολιτικό. Και η μετατόπιση αυτή, που τοποθετεί τις πολιτικές εξελίξεις στο επίκεντρο με έναν τρόπο πιο ουσιώδη και σε καλύτερη, πιο αντίστοιχη σχέση με την πραγματικότητα, είναι το πρώτο μεγάλο όφελος. Η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης έδειξε ότι το διακύβευμα των εκλογών δεν μπορούσε να ήταν απλώς η τοποθέτηση από τη μία ή την άλλη πλευρά μιας γραμμής που έγραφε «μνημονιακοί – αντιμνημονιακοί». Από την αρχή ο πολιτικός κόσμος ήξερε ότι το δίλημμα αυτό ήταν πολύ μικρό για να αποτελέσει το κεντρικό πολιτικό ερώτημα της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης μετά την κρίση, αλλά επέλεξε να σιωπήσει και να αρκεστεί σε αυτό. Υπέθεσε ότι ο κόσμος για άλλη μια φορά δε θα μπορέσει να αντιληφθεί σε βάθος και στηρίχθηκε σε αυτήν την υπόθεση και πλειοδότησε σε αυτήν την αδυναμία που σε άλλες εποχές, σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις ίσως και να κέρδιζε. Αλλά αυτή τη φορά έχασε. Ο κόσμος, ο λαός, τα πρόβατα, το κοπάδι, όπως ο κάθε πολιτικός χώρος επέλεξε να χαρακτηρίσει το εκλογικό σώμα στη διάρκεια της προηγούμενης προεκλογικής περιόδου, άλλοτε με τον πρέποντα και άλλοτε με κανένα σεβασμό, φάνηκε περισσότερο σκεπτόμενος, πιο αποφασιστικός, πιο έτοιμος από τους πολιτικούς κι αυτό δεν μπορεί να το παραγνωρίσει κανείς από εδώ και πέρα. Είναι αλήθεια ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ξάφνιασε. Κλόνησε την παντοδυναμία των δημοσκοπήσεων, χτύπησε με μένος τις κακοφτιαγμένες και υποβαλλόμενες καταστροφολογικές εκδοχές των media, αιφνιδίασε τον πολιτικό κόσμο με διαφορετικό τρόπο στον κάθε χώρο. Έδειξε όμως με μια εικόνα ξεκάθαρη παρά τις πολλαπλές ερμηνείες της, ότι τα ερωτήματα θα τίθενται πια από τη βάση και η εμβάθυνσή τους θα αποφασίζεται εκεί και όχι από τα επικοινωνιακά επιτελεία των κομμάτων και το mediaκό κατεστημένο. Και αυτή ίσως είναι μια από τις πιο ισχυρές παρακαταθήκες στην οικοδόμηση μιας διαφορετικής επόμενης μέρας. Και τώρα ξανά προς εκλογές. Χωρίς την επικυριαρχία του mediaκού πάνω στο πολιτικό, αλλά με επίκεντρο το πολιτικό. Χωρίς ανόητα διλήματα, αλλά με εμβάθυνση στα ερωτήματα. Χωρίς αλλαζονικούς χαρακτηρισμούς και αφελείς κορώνες, αλλά με μεγαλύτερη περίσκεψη.

Σε μια διαδρομή από το δικομματισμό στο διπολισμό όπως έχει αρχίσει να χαρακτηρίζεται αυτή η προεκλογική περίοδος, που περιέχει πολλά. Την προσπάθεια συγκρότησης ενός αριστερού μετώπου που θα μπορέσει να αποτελέσει μια αυριανή κυβερνητική λύση και την προσπάθεια ανασυγκρότησης του συντηρητικού χώρου με τον ίδιο σκοπό.Δεν είναι τόσο η συγκρότηση συμμαχιών, προγραμματικών συμφωνιών και άλλων τέτοιων γνωστών προεκλογικών τακτικών. Ίσως να μην είναι το μέσα ή έξω από την Ευρώπη, Ευρώ ή Δραχμή, Ελπίδα ή Φόβος. Είναι ο νέος τρόπος που για πρώτη φορά οι ενδεχόμενες απαντήσεις μοιάζουν να μπορούν να νοηματοδοτήσουν την επόμενη, άλλη μέρα.

Τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και ο αρχηγός της δεν καταφέρνουν με κανένα τρόπο στις δημόσιες – τηλεοπτικές εμφανίσεις τους να πιστωθούν τα οφέλη του πρώτου κόμματος. Χωρίς τον αέρα του νικητή, χωρίς καμία δυναμική, άτονοι, ασυντόνιστοι, ακόμα ξαφνιασμένοι, επαναλαμβάνουν κακότεχνα και άκαιρα το παλιό παιχνίδι που περιλαμβάνει τρομοκρατικές κορώνες και αδιέξοδα τρομακτικά διλήματα.Οι δημοσκοπήσεις τους παίζουν τρελά ως πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, αλλά η αλήθεια είναι πως άγγιξαν οροφή και οι αναποφάσιστοι που είναι στο 18% αν τελικά αποφασίσουν να πάνε να ψηφίσουν μάλλον δε θα φοβηθούν και πολύ από όλα αυτά. Περισσότερο ενδιαφέρουσα παράμετρος η ανάληψη εν λευκώ της επικοινωνιακή εκστρατείας από τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, παρά η κίνηση απόγνωση-συμμαχία με Μπακογιάννη και Καρατζαφέρη. Ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ αναμφίβολα φέρει τον αέρα του νικητή και έτσι κι αλλιώς, με μία ευρύτερη ανάγνωση είναι ο νικητής και το ξέρει, στοιχείο όχι απαραίτητα κακό. Έδειξε ότι μπορεί να τοποθετηθεί και να σταθεί με εμπειρία στο media-κό σκηνικό, αλλά τα πράγματα φάνηκαν να δυσκολεύουν όταν χρειάστηκαν οι εξηγήσεις για το οικονομικό του σχέδιο και άρχισαν να ακούγονται πολλά από πολλές φωνές. Η εμφάνιση του «Υπεύθυνου Οικονομικών» Μηλιού ήταν μια κακή επιλογή. Δε φάνηκε ούτε επαρκής, ούτε πειστικός, ούτε αποφασιστικός και ξεκάθαρος ως χρειαζόταν και η εμφανής τηλεοπτική του απειρία αποδυνάμωσε ακόμη περισσότερο την αδύναμη εικόνα του. Αν ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ δεν εξηγήσει σύντομα με σαφήνεια και πειστικότητα το οικονομικό του σχέδιο, προφανώς θα του στοιχίσει.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ κάπου κρύβεται, κάτι κάνει, κάπου κάτι βγαίνει και ψελίζει μέσω του αρχηγού του που για πρώτη φορά αν και λαλίστατος και ρητορικότατος μοιάζει να θέλει να κερδίσει από τη σιωπή, ξανακρύβεται, παίρνει χάπια για να συνέλεθει από το σοκ και μόνο ο Κουκουλόπουλος μοιάζει να έχει συνέλεθει κάπως και απορώ πως προλαβαίνει να τρέχει καθημερινά σε τόσα κανάλια, σε τόσες εκπομπές και δεν καταλαβαίνω γιατί το κάνει, καθώς δεν έχει τίποτα να πει κι έτσι επαναλαμβάνει συνεχώς «η πατρίδα» και «η πατρίδα» λες και εκείνος βρίσκεται σε μια άλλη χώρα και μιλάει από μακριά. Αν το ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν αλλάξει σύντομα μότο θα αντιμετωπίσει προβλήματα σύγχυσής του με άλλα κόμματα, καθώς και τα ποσοστά του προβλέπεται ότι μετά τις επόμενες εκλογές θα θυμίζουν πια άλλα κόμματα.

Το Κ.Κ.Ε. σαφές,ξεκάθαρο και αμετακίνητο ενενήντα χρόνια τώρα, δε θα μας κάνει ούτε αυτή τη φορά τη χάρη. Ποιος ξέρει ίσως στα εκατό.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ κάτι θα χάσουν, κάτι θα κερδίσουν και θα πρέπει να περιμένουν και άλλες εκλογικές αναμετρήσεις για να αποδείξουν τη βιωσιμότητά τους. Η παρουσία του αρχηγού τους που είναι… “αρχηγού παρόντος”, είναι αυτή ανθρώπου που πιστεύει ότι θα είναι ο αυριανός Πρωθυπουργός και φαίνεται να εμπνέει ώστε να το πιστεύουν και όλοι οι βουλευτές του που κατά περίεργο λόγο, στις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις δεν… υστεριάζουν όλοι – πλην Έλενας Κουντουρά που υστεριάζει για τον Καμμένο – τόσο θα περιμέναμε περί εθνικών θεμάτων. Τα μικρότερα κόμματα αυτά που δεν μπήκαν ούτε θα μπουν στη Βουλή, αναμφίβολα θα χάσουν από τα ποσοστά τους, καθώς οι ψηφοφόροι τους θα μετακινηθούν σε μεγαλύτερα κόμματα, μεγαλύτερης δυναμικής. Η τηλεοπτική τους παρουσία ανύπαρκτη πλέον, καθώς δεν πρόκειται να διαδραματίσουν σπουδαίο ρόλο στην επικείμενη εκλογική διαδικασία.

Για τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ δεν έχω να πω πολλά. Η παρουσία της θα κριθεί σε εκλογές πέρα και έξω από την κρίση, καθώς όπως και η ιστορία με τον πιο αναντίρρητο τρόπο δείχνει, σε περιόδους κρίσεων τέτοια κόμματα γνωρίζουν άνοδο. Προς το παρόν η τηλεοπτική τους παρουσία είναι απλά και μόνο γραφική. Η πολιτική τους παρουσία ανώφελη και εύχομαι αυτό να γίνει αντιληπτό και από τους ψηφοφόρους.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός κ. Πικραμμένος πιο επικοινωνιακός από οποιονδήποτε Πρωθυπουργό μέχρι τώρα, άνθρωπος εύχαρις, ευγενής, με διάκριση από ότι φαίνεται για το τι είναι σοβαρό και τι όχι, γνωστός λάτρης της τέχνης, κάνει έξυπνα λογοπαίγνια με το όνομά του αμέσως μόλις αναλαμβάνει τα καθήκοντά του και σε προκαλεί να θέλεις να πιεις ένα τσάι μαζί του. Οψόμεθα.

Προηγούμενο άρθροΒιταμίνες: Ποιος είναι ο ρόλος τους στην υγεία και στην διατροφή; (μέρος 2ο)
Επόμενο άρθροΟι Πρατσινάκηδες στο Μύλο
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.