Τα μάτια μας… 2014!

0
782
2014
Γράφει ο Τάσος Μπανιώρας / Μεταπτυχιακός φοιτητής Πληροφορικής ΑΠΘ
Ελπίζουμε όλοι ο νέος χρόνος να είναι καλύτερος από τον προηγούμενο και χειρότερος από τον επόμενο. Πρώτα και πάνω από όλα να έχουμε υγεία και ύστερα θέληση και επιμονή για να πετύχουμε το καλύτερο. Για να δούμε όμως τι περιμένουμε να δούμε μέσα στο 2014 όσον αφορά κοινωνικοπολιτικά θέματα.
Αρχίζουμε με την ανάληψη Προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα. Μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να πιέσουμε σε συγκεκριμένα θέματα συμφερόντων της πατρίδας. Φυσικά με τις διεθνείς αλλά και τις εγχώριες συγκυρίες χρειάζεται μεγάλη προσοχή ώστε αυτή η ευκαιρία να μην μετατραπεί σε λακούβα εξαιτίας της προσωπικής ατζέντας πολιτικών και συμφερόντων. Μέσω της Προεδρίας υπάρχουν ευκαιρίες για πίεση σε ζητήματα όπως επαναδιαπραγμάτευση, ονομασία Σκοπίων, συμφωνίες για ΑΟΖ, λαθρομετανάστευση αλλά και εμπορικές αναπτυξιακές συμφωνίες. Η Κυβέρνηση διατείνεται πως για να συμβεί αυτό χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και αυτός ίσως είναι ο λόγος που κάλπες το πρώτο εξάμηνο δύσκολα θα δούμε. Ο Τσίπρας θα περιμένει τις Ευρωεκλογές κυρίως και τις Αυτοδιοικητικές δευτερευόντως για να καταγράψει δυναμική πρωτιάς. Το ερώτημα που πλανάται στον αέρα της αιθαλομίχλης είναι αν θα κολλήσουν και εθνικές εκλογές στις 18 ή 25 Μαίου. Σε αυτό το σημείο βέβαια ο Σύριζα αντιφάσκει. Αφενός διαρρυγνύει τα ιμάτια του πως η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο 0, αφετέρου διαμαρτύρεται πως η αποχή θα είναι μεγάλη στις Ευρωεκλογές όπου θα συμπέσουν με τη 2η Κυριακή των Τοπικών εκλογών. Το ανησυχητικό δεν είναι πως μιλά ο Σύριζα για κοινωνική έκρηξη αλλά ο Economist.
Εκτός από την Προεδρία της Ε.Ε. η Θεσσαλονίκη είναι Ευρωπαική Πρωτεύουσα Νεολαίας για το 2014. Μία ευκαιρία για τουριστική προβολή της πόλης, προώθηση ερευνητικών και επαγγελματικών προοπτικών σε ευρωπαικό κοινό αλλά και σε ελληνικό μπας και σταματήσει το brain drain (δεν είναι απαραίτητα κακό αυτό το φαινόμενο όταν βρίσκεται σε ελεγχόμενα επίπεδα). Εύλογα προκύπτουν ερωτήματα και για την επόμενη μέρα στο Δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
thess_2014_aristotelous
Οι εκλογές θα έχουν αυτοδιοικητικά κριτήρια ή αποκλειστικά μνημονιακά; Τα κόμματα τα ενδιαφέρει να βάψουν το χάρτη με το αντίστοιχο χρώμα, τους πολίτες όμως πρέπει να τους ενδιαφέρει πέρα από τον χάρτη την Κυριακή το βράδυ αν θα υπάρχει χρώμα από Δευτέρα πρωί στις κατά τόπους γειτονιές.
Όσον αφορά το διακύβευμα των Ευρωεκλογών πιθανολογείται ισχυρή αύξηση στα ποσοστά της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Σε Αυστρία, Γαλλία (λέγε με Λεπέν), Βρετανία (Nigel Farage) αλλά ακόμη και στις Κάτω Χώρες (κυρίως Ολλανδία) έχει συγκροτηθεί μέτωπο Ευρωσκεπτικιστών. Οι κατά τόπους οργανώσεις δεν έχουν τη δομή-φιλοσοφία της Χρυσής Αυγής. Διαμαρτύρονται όμως για την άνοδο της λαθρομετανάστευσης και τη συνεχόμενη κρίση η οποία θεωρούν πως έχει τις ρίζες της στα κέντρα αποφάσεων των τραπεζικών ιδρυμάτων. Η εσωστρέφεια δεν είναι λύση, όμως όσο οι “ηγέτες” της Ε.Ε. δεν δίνουν οι ίδιοι ρεαλιστικές λύσεις με σεβασμό στους λαούς τα προβλήματα θα αυξάνονται.
Βέβαια μέχρι την περίοδο των εκλογικών διαδικασιών ίσως να έχει ξεπεραστεί το πρόβλημα του κρύου, της αιθαλομίχλης και γιατί όχι του τεχνοκράτη Στουρνάρα. Μέχρι τότε όμως θα έχει ξεκινήσει και η έφεση στη δίκη της υπεξαίρεσης που αφορά τον πρώην Δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο. Δε θέλω να γίνομαι μάντης κακών αλλά ο Κάντας ο οποίος ομολόγησε πως δε θυμάται πόσες μίζες έχει εισπράξει (πάνω από 20 εκ. δολλάρια!) πως γίνεται να έστησε τέτοιο μηχανισμό (σε κάποιες περιπτώσει δεχόταν δώρα χωρίς να χρειάζεται να κάνει κάτι) αλλά ο τότε πρωθυπουργός Σημίτης και ο μεθεπόμενος Παπανδρέου μέλη τότε του ΚΥΣΕΑ να μην έχουν κληθεί σε απολογία. Διότι προσωπική μου γνώμη πολιτική, όχι νομική, ακόμη και αν δεν ήξεραν τίποτα για την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος δεν θα πρέπει να λογοδοτήσουν αφού κάτω από την μύτη τους είχε στηθεί πάρτυ μίζας από Άκη-Παπαντωνίου-Κάντα και τα άλλα παιδιά;
Να λοιπόν που το ΄14 προσφέρεται για πραγματική πολιτική κάθαρση, θα γίνει κάτι τέτοιο όμως ή θα ασχολούμαστε με τις διακοπές του Μισέλ Λιάπης, τις χειροπέδες στον Μιχαλολιάκο και τα selfie του Ομπάμα με τη Δανή Πρωθυπουργό;
 obama-selfie-2
Αφού περάσουμε και τον Μάιο των εκλογών και ξεθυμάνουν όλοι οι αγανακτισμένοι θα ασχοληθούμε με την Εθνική Ελλάδος και το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Βραζιλία. Ευχή όλων να θυμηθούμε το δοξασμένο…2004 και η μπάλα να κάνει τα μαγικά της. Άλλα χρόνια τότε, άλλη αισιοδοξία, άλλος αέρας και αθλητικά και κοινωνικοπολιτικά. Όσον αφορά τον αθλητισμό άλλο μεγάλο γεγονός του ’14 θεωρείται ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος μεταξύ Άρη Θεσσαλονίκης και Παναθηναικού. Μετά από 6 συνεχόμενα χρόνια τελικών όπου πρωταγωνίστησαν οι δύο αιώνιοι της Αθήνας η ομάδα της πόλης μας θα πάει στην Κρήτη για να κάνει την έκπληξη.
 brazil_2014
Δεν ξέρω αν μπορεί κάποιος να κάνει προβλέψεις για μετά το καλοκαίρι. Θα έχει ισχυροποιηθεί η Κυβέρνηση μέσω της Προεδρίας; Θα έχει ξεκινήσει έστω και λίγο η ανάπτυξη ή θα έχουμε περισσότερα λουκέτα και ίσως τον Τσίπρα Πρωθυπουργό. Κάτι που αν συμβεί θα πρέπει φυσικά να τοποθετήσει τον Τσουκαλά Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων! Στην αντίπερα όχθη υπάρχει και το σενάριο αλλαγής Πρωθυπουργού από την ισχύουσα Βουλή. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουμε δει πολλά και αν το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών δεν είναι διαχειρίσιμο ποτέ δεν ξέρεις. Μέχρι τότε ενδιαφέρον θα έχουν και οι αέναες κινήσεις πολιτικών σχηματισμών, 58, 11, 73 και πάει λέγοντας. Στο δια ταύτα της πολιτικής επικαιρότητας το πρόβλημα είναι η έλλειψη κοινής λογικής και αυτό αφορά όλες τις πολιτικές δυνάμεις.
map-aoz
Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται φυσικά στη γειτονιά μας. Η Τουρκία σιγοβράζει υπό τη σκιά σκανδάλων, φυλακίσεων αλλά και μίας γενιάς στην οποία η κόντρα ισλαμιστών με κοσμοπολίτες εντείνεται ενώ στην αντίπερα οι Κούρδοι επιδιώκουν με καλύτερες πιθανότητες από ποτέ την ίδρυση αυτόνομου κράτους. Η εσωστρέφεια στην Τουρκία πολλοί θα νομίζουν πως είναι προς όφελος των Ελληνικών συμφερόντων αλλά αυτό δεν είναι κανόνας. Οποιαδήποτε τουρκική κυβέρνηση θέλει να βγει από τις συμπληγάδες των εσωτερικών συγκρούσεων μπορεί να προκαλέσει ένα επεισόδιο τύπου Ίμια στην ευρύτερη περιοχή ίσως του Καστελορρίζου, λοξοκοιτώντας προς την Κύπρο, στα οικόπεδα με φυσικό αέριο και υδρογονάθρακες ενώ παράλληλα η Βόρειος Αφρική αργεί να βρει την ηρεμία των παλαιών καθεστώτων.
Ελπίζω να μην κούρασα και κυρίως να μην μας κουράσει το 2014.
Υγεία, τύχη, επιμονή και γερά νεύρα χρειάζονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.