Τελικά, ποια Ελλάδα θέλουν;

0
626

Του Κωνσταντίνου Ζέρβα / Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων / [email protected]

Το τελευταίο πακέτο μέτρων που ψήφισε το ελληνικό Κοινοβούλιο είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικό των προθέσεων όσων αποφασίζουν για τις τύχες αυτής της χώρας. Μετά από δύο χρόνια «τυφλών» οριζόντιων περικοπών στα εισοδήματα, και απρόσωπων χαρατσιών, ήρθε η σειρά των εκπαιδευτικών, των αυτοδιοικητικών, των δικαστικών, των στρατιωτικών και πολλών άλλων να υποστούν ριζική μείωση των αποδοχών τους. Σύμφωνα λοιπόν με το νομοθέτη, ο δήμαρχος στο δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της χώρας θα λαμβάνει πλέον ως αποζημίωση 3.450 ευρώ (μικτά), ενώ οι δήμαρχοι στους μικρούς πληθυσμιακά δήμους θα λαμβάνουν αντίστοιχα 2.000 ευρώ! Οταν η αυτοδιοίκηση είναι η επαφή της διοίκησης με την κοινωνία. Ο πρωτοδίκης θα λαμβάνει μόλις 1.778 ευρώ, την ώρα που καλείται να κρίνει υποθέσεις που αφορούν τεράστια ποσά και να δρομολογεί ή να φρενάρει την ανάπτυξη. Ο νέος ανθυπολοχαγός, που αποφοιτά από τη Σχολή Ευελπίδων, θα αμείβεται με 875 ευρώ, ενώ ο αρχηγός ΓΕΣ με 1.480! Αλλά και ο δάσκαλος που καλείται να δώσει τον καλύτερό του εαυτό στην εκπαίδευση της νέας γενιάς θα λαμβάνει μισθό 660 ευρώ!

Οι βασικοί πυλώνες της κοινωνίας οδηγούνται πλέον με οργανωμένο σχέδιο στην απελπισία και την απαξίωση. Καταλύεται έτσι και ο έσχατος θύλακας εντιμότητας και αξιοπιστίας στη σχέση κράτους – πολίτη και ευνοείται η διαφθορά, πολύ περισσότερο αν ληφθεί υπόψη ότι το κράτος ανατρέπει μονομερώς κάθε κοινωνική συμφωνία των προηγούμενων ετών. Ακολουθείται η μέθοδος του κοινωνικού αυτοματισμού, επιδιώκοντας τη σύγκρουση μεταξύ τμημάτων της κοινωνίας. Καμία προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής, εκλογικευμένης αύξησης της φορολογητέας και ασφαλιστικής ύλης, επαναπατρισμού κεφαλαίων και εισαγωγής επενδύσεων. Πού είναι τελικά η φαντασία και ποια είναι τα κριτήρια των εγχώριων νομοθετών και η εμπειρία των εισαγόμενων ελεγκτών;

Στην ίδια λαίλαπα… περιλαμβάνεται και η νέα μέθοδος «εκκαθάρισης» του δημόσιου τομέα, από την οποία απουσιάζει παντελώς κάθε κριτήριο αξιολόγησης και εξορθολογισμού. Ενώ η κοινωνία έχει ωριμάσει και θέλει ένα Δημόσιο μη υπερτροφικό, αλλά ευέλικτο και αποδοτικό. Μετά από τρία χρόνια απόλυτης αδράνειας και παρά τις δύο απογραφές πληθυσμού των δημοσίων υπαλλήλων, καμία αξιολόγηση δεν έγινε. Αντίθετα επιχειρείται η ισοπεδωτική μείωση του μισθολογικού κόστους, χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση, να υπάρχει ουσιαστικό σχέδιο ανασυγκρότησης και συνεπώς χωρίς κοινωνική συναίνεση. Εάν ο πραγματικός στόχος είναι η καλύτερη λειτουργία του Δημοσίου, τότε η μείωση του προσωπικού θα έπρεπε να γίνεται με τρόπο που να δημιουργεί συνθήκες ανταγωνισμού και όχι οι μισοί να πιστεύουν πως ούτως ή άλλως θα απολυθούν και οι άλλοι μισοί ότι ούτως ή άλλως θα παραμείνουν. Την ίδια ώρα τα «ρετιρέ» και τα κεκτημένα προνόμια αντιμετωπίζονται παραδόξως ως προστατευόμενο είδος, δημιουργώντας έτσι την αίσθηση σε εργαζόμενους και ανέργους ότι η αξιοκρατία και η επιβράβευση αποτελούν στη χώρα μας ακαδημαϊκές έννοιες.

Εν μέσω μιας σοβούσης κρίσης ζούμε μια μοναδική ιστορική στιγμή για τη λήψη με κοινωνική αποδοχή όλων εκείνων των επίπονων μεν αλλά σωστών αποφάσεων, που θα έβαζαν επιτέλους τη χώρα μας σε μια εκσυγχρονιστική πορεία. Με μια δικαιότερη κατανομή βαρών και απολαβών, με αποτελεσματικότερο κράτος εδραιώνοντας έτσι τη θέση μας ανάμεσα στα αναπτυγμένα και αξιόπιστα ευρωπαϊκά κράτη. Αυτοί όμως που κρίνουν και αποφασίζουν επιλέγουν πολιτικές που δεν οδηγούν πουθενά προκαλώντας μόνο την κοινωνική σύγκρουση. Και θα καταλήξουν προφανώς –αργά ή γρήγορα- σε ακραίες καταστάσεις, από τις οποίες, άραγε, ποιοι είναι αυτοί που θα ωφεληθούν;

ΠΗΓΗ kzervas.gr, agelioforos.gr

Προηγούμενο άρθροPOST IT / Είναι απλό… η ζωή έχει μεγαλύτερη φαντασία από εμάς!
Επόμενο άρθροΤ. Μπάιλα: «Με θυμώνει η ανευθυνότητα και η αδιαφορία των πολιτικών αρχηγών»
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.