Τεστ δυσανεξίας: αλήθεια ή μύθος;

2
2938

Γράφει η Μαρία Παναγιωτοπούλου*

Ένα θέμα για το οποίο γίνεται έντονος λόγος το τελευταίο διάστημα είναι το τεστ δυσανεξίας, δηλαδή το τεστ που δείχνει ποιες τροφές παχαίνουν τον καθένα ή αλλιώς το τεστ που δείχνει σε ποιες τροφές ο κάθε οργανισμός έχει δυσανεξία με συνέπεια την πρόσληψη βάρους. Είτε με τον ένα, είτε με τον άλλο τρόπο εκφέρουμε την παραπάνω πρόταση το συμπέρασμα είναι το ίδιο. Αλήθεια άραγε, υπάρχουν τροφές που αυξάνουν το βάρος; Τι είναι η δυσανεξία; Χρησιμεύει, τελικά, το εν λόγω τεστ; Αυτά είναι λίγα από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν παρακάτω.

Ξεκινώντας, θα ήθελα να πω, πως δεν υπάρχει καμία επιστημονικά τεκμηριωμένη έρευνα, η οποία να δείχνει αν υπάρχουν τροφές που παχαίνουν και άλλες που αδυνατίζουν. Αν αυξηθεί η ποσότητα του γεύματος, αν δηλαδή αντί για ένα πιάτο φαγητό καταναλωθούν δύο ή και τρία και αν δεν μετρηθεί η ποσότητα της προστιθέμενης λιπαρής ύλης π.χ. ελαιόλαδο, τότε πολύ εύκολα το βάρος αυξάνεται. Ειδικότερα δε εάν η φυσική δραστηριότητα είναι μειωμένη.

Δυσανεξία είναι η κατάσταση αυτή που ο οργανισμός αδυνατεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά των τροφών και να τα χρησιμοποιήσει φυσιολογικά για τις καθημερινές του ανάγκες. Πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση και δεν πρέπει να την συγχέουμε με την τροφική αλλεργία. Τα δύο πιο σημαντικά είδη δυσανεξίας είναι η κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στην γλουτένη και η ανεπάρκεια λακτάσης ή δυσανεξία στην λακτόζη.

Η κοιλιοκάκη(δυσανεξία στην γλουτένη) είναι μια πάθηση του εντέρου κατά την οποία ο ασθενής είναι ευαίσθητος στην γλουτένη, μια πρωτεΐνη, η οποία βρίσκεται στο σιτάρι, στην βρώμη, στη σίκαλη και στο κριθάρι όχι όμως στο ρύζι και το καλαμπόκι. Εμφανίζεται στα πρώτα χρόνια της ζωής χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθεί σε όλες τις ηλικίες. Η κατανάλωση των ένοχων δημητριακών καρπών είναι τοξική και προκαλεί καταστροφή της απορροφητικής επιφάνειας του εντέρου με αποτέλεσμα την μη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Η διάγνωση της γίνεται με εξειδικευμένη αιματολογική εξέταση, βιοψία και ενδοσκόπηση του εντέρου ενώ υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης λεμφώματος ή καρκινώματος στο λεπτό έντερο καθώς και οστεοπόρωσης. Απαγορεύεται η κατανάλωση όλων των τροφίμων που περιέχουν αλεύρι καθώς και ίχνη αυτού όπως για παράδειγμα ψωμί, μακαρόνια, μπισκότα, γλυκά, κονσέρβες, αλλαντικά, σάλτσες, παγωτά, σοκολάτα, ξηροί καρποί και πολλά άλλα είδη. Επιτρέπονται το ρύζι, το καλαμπόκι, τα όσπρια και η πατάτα. Υποστηρικτικά οι πάσχοντες λαμβάνουν και φαρμακευτική αγωγή, εκτός των διατροφικών οδηγιών οι οποίες ακολουθούνται εφ’ όρου ζωής. Υπάρχουν, επίσης, συγκεκριμένα προϊόντα φτιαγμένα για αυτούς που πάσχουν από κοιλιοκάκη. Η ανάγνωση της διατροφικής ετικέτας από τους πάσχοντες είναι εξαιρετικά ωφέλιμη και πρέπει να γίνεται συστηματικά.

Η ανεπάρκεια λακτάσης(δυσανεξία στην λακτόζη) προκαλείται εξαιτίας της έλλειψης ενός συγκεκριμένου ενζύμου από την επιφάνεια του λεπτού εντέρου, το οποίο είναι υπεύθυνο για την πέψη της λακτόζης. Το ένζυμο που απουσιάζει από το έντερο είναι η λακτάση και η λακτόζη είναι ουσία που βρίσκεται στο γάλα. Άρα, αντιλαμβάνεστε ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να διασπάσει το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με συνέπεια διάρροια, αέρια, τυμπανισμό, κοιλιακούς πόνους και δυσφορία. Πολύ σπάνια απαιτείται πλήρης αποχή από το γάλα. Το τυρί και το βούτυρο επιτρέπονται όχι όμως η μυζήθρα και το γιαούρτι.

Αναφορικά με την αλλεργία στις τροφές και τον διαχωρισμό της από την δυσανεξία πρέπει να τονιστεί ότι η πρώτη μπορεί να εμφανιστεί μετά την λήψη μιας συγκεκριμένης τροφής με συμπτώματα όπως εξανθήματα, εμετό, διάρροια, δύσπνοια, ταχυκαρδία ή υπόταση ακόμη και θάνατο. Ύποπτες τροφές θεωρούνται τα καλαμαράκια, οι γαρίδες, η σοκολάτα, το σουσάμι αλλά και κάθε άλλη τροφή. Σ’ αυτή την περίπτωση συνίσταται αποκλεισμός της ύποπτης τροφής.

Συμπερασματικά, ότι η δυσανεξία δεν είναι κάτι απλό. Παλαιότερα, που δεν υπήρχαν τα μέσα και η τεχνογνωσία σημειώνονταν αρκετοί θάνατοι. Εύκολα διαπιστώνετε, ότι οποιοσδήποτε τύπος δυσανεξίας δεν θα μπορούσε να παχύνει κανέναν. Η απώλεια βάρους, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων είναι μονόδρομος όταν κάποιος ταλαιπωρείται από δυσανεξία. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν κερδοσκόποι που θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενοι την αγωνία πολλών ανυποψίαστων καταναλωτών οι οποίοι ελπίζουν με αθέμιτα μέσα να δουν την ζυγαριά τους να κατεβαίνει. Απαραίτητη είναι η σωστή ενημέρωση του κοινού από εξειδικευμένους επαγγελματίες όπως γαστρεντερολόγους και διαιτολόγους – διατροφολόγους για την απώλεια του βάρους. Το τρόφιμο από μόνο του δεν θα μπορούσε ποτέ να αυξήσει το βάρος εκτός αν η καταναλωθείσα ποσότητα ξεπερνούσε την ημερήσια θερμιδική πρόσληψη. Όλα όσα γράφονται για τροφές ή ροφήματα ή ακόμα και χάπια που αδυνατίζουν είναι απλά μύθος. Χρειάζεται να προσλαμβάνουμε θρεπτικά συστατικά από όλες τις τροφές ώστε να εξασφαλίζεται καθημερινά η σωστή λειτουργία του οργανισμού αλλά και του εγκεφάλου, φτάνει μόνο να προσεχθεί η ποσότητα και η ποιότητά τους. «Πάν μέτρον άριστον» έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες. Κάτι θα ήξεραν!

*Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, [email protected]

Προηγούμενο άρθροΓια μια θέση μανικιουρίστας…
Επόμενο άρθροΤο δέντρο που έδινε…
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.