Την Κυριακή καθαρίζουμε το δημόσιο χώρο μαζί με το Δήμο και την ΠΕΕΒΕ

0
608

Antigraffiti3

Ξεκίνησε από σήμερα, Τρίτη 23 Απριλίου 2013 ο καθαρισμός των γκράφιτι από μνημεία, δημόσια γλυπτά και χώρους πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος της Θεσσαλονίκης, που αποτελεί μια πρωτοβουλία ευαισθησίας για το αστικό περιβάλλον και τον πολιτισμό της καθημερινότητας, μια πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και ενεργούς πολίτες.

(c)GTKessopoulos
(c)GTKessopoulos

Η παρουσίαση της δράσης πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 23 Απριλίου 2013, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, των Αντιδημάρχων Ποιότητας Ζωής, Κωνσταντίνου Ζέρβα και Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης, Χασδάι Καπόν, του Προέδρου της Πολιτιστικής Εταιρίας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, Σταύρου Ανδρεάδη και του Αντιπροέδρου της Εταιρίας, Νίκου Ευθυμιάδη.

Επίκεντρο της δράσης η οποία θα ολοκληρωθεί σε διάστημα περίπου δέκα ημερών είναι η περιοχή μεταξύ του Λευκού Πύργου, του Βασιλικού Θεάτρου, του κτιρίου της ΧΑΝΘ και του Δημαρχείου η οποία, όπως τονίστηκε, αποτελεί την «βιτρίνα» της πόλης και την πρώτη εικόνα που προσλαμβάνει ο επισκέπτης της Θεσσαλονίκης.

Την Κυριακή (των Βαΐων) 28 Απριλίου 2013, στις 10:30, θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις με την εξόρμηση καθαριότητας στο πάρκο της ΧΑΝΘ που θα πραγματοποιήσουν εθελοντές και ενεργοί πολίτες οι οποίοι μαζί με τα συνεργεία που θα καθαρίζουν την ίδια ώρα το Θέατρο Κήπου θα συνδράμουν στον ευπρεπισμό του πάρκου καθαρίζοντας το χώρο και τα παγκάκια από αφίσες, αυτοκόλλητα και άλλους ρύπους.

H δράση που γίνεται με πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος είναι μια ακόμη ένδειξη προσφοράς της κοινωνίας των πολιτών για την καθημερινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης, σημείωσε ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και πρόσθεσε: «Το μήνυμα είναι ότι πρέπει όλοι να συμμετέχουμε στην επιχείρηση καθαρισμού των μνημείων της πόλης μας και στην προσπάθεια να τα διατηρήσουμε καθαρά. Ο σεβασμός των δημόσιων χώρων αποτελεί συλλογική ευθύνη και υποχρέωση όλων της πολιτών της Θεσσαλονίκης».

Στην ειδική τεχνική που εφαρμόζεται για τον καθαρισμό των μνημείων και των δημόσιων χώρων αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, Σταύρος Ανδρεάδης σημειώνοντας: «Πρόθεση μας ήταν να κάνουμε ένα βήμα επιπλέον από τον προβληματισμό που αναλώνεται σε ομιλίες και συζητήσεις, και να προχωρήσουμε σε έργο. Έχουμε βρει το κατάλληλο εξειδικευμένο συνεργείο καθαρισμού που εφαρμόζει μια σουηδική τεχνική, πιστοποιημένη με ISO, απολύτως φιλική προς το περιβάλλον και τις ευαίσθητες επιφάνειες, χωρίς να φθείρει στο παραμικρό υλικά όπως το μάρμαρο, το τούβλο και τον πωρόλιθο. Στη συνέχεια, γίνεται επίστρωση υλικού με βάση το κερί που κάνει πολύ εύκολη την απομάκρυνση γκράφιτι από την επιφάνεια στο μέλλον. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα μείνουν αυτοί οι χώροι καθαροί». 
Επιπλέον, επεσήμανε ότι στη δύσκολη κρίση που βιώνουμε η σύμπραξη πόλων όπως η πνευματική ηγεσία, οι πανεπιστημιακοί, η επιχειρηματική κοινότητα και οι άνθρωποι της πόλης αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για τη βελτίωση του πολιτιστικού επιπέδου και της καθημερινότητας της πόλης.

Στην ανάγκη ενεργοποίησης του δημιουργικού «τριγώνου» Δήμος Θεσσαλονίκης, επιχειρηματική κοινότητα και δημότες-εθελοντές αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Κωνσταντίνος Ζέρβας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συμμετοχής των εθελοντών της πόλης οι οποίοι την Κυριακή των Βαΐων θα συμμετέχουν μαζί με τα ειδικά συνεργεία στον ευπρεπισμό του πάρκου της ΧΑΝΘ.

Επιπλέον πρόσθεσε: «Απευθύνουμε πρόσκληση προκειμένου να έρθουν οι Θεσσαλονικείς για να δουν πως μπορούν να επανέλθουν τα μνημεία της πόλης στην αυθεντική τους κατάσταση. Είναι εξαιρετικής σημασίας η συμμετοχή τους στη συντήρηση των μνημείων. Ό,τι και να κάνουμε ο δήμος ή οι επιχειρηματίες δεν είναι αρκετό χωρίς τη συμμετοχή και τη βοήθεια των πολιτών».

Στο ίδιο πνεύμα και ο Αντιπρόεδρος Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, Νίκος Ευθυμιάδης, αναφέρθηκε εύστοχα στο κρίσιμο ζήτημα ρύπανσης των χώρων στο μέλλον, τονίζοντας ότι «ο καθαρισμός των γκράφιτι γίνεται από πολίτες με χρήματα πολιτών, οπότε η διατήρηση της καθαριότητας είναι υπόθεση όλων μας».

Η πρώτη μέρα εργασιών επικεντρώθηκε στο μνημείο του Εμμανουήλ Παππά (Βας. Γεωργίου και 3ης Σεπτεμβρίου) που αποτελεί ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα εικόνας πριν και μετά την απομάκρυνση των γκράφιτι (βλέπε φωτογραφίες πριν και μετά τον καθαρισμό).

http://www.thessaloniki.gr/portal/page/portal/DioikitikesYpiresies/YpiresiesYpagDimarxo/AytotTmimaDimDiethSxeseon/GrafeioTypouEpikoinonias/Ekdilwseis/XromaStinPoli

photo2

21238_498470650213810_2132049692_n

 

 

Προηγούμενο άρθροΑπό το Extra large στο Small
Επόμενο άρθροΝα ζεις…
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.