Τιμή στο δάσκαλο Χ. Ταλιαδώρο

0
1592

Τιμητική εκδήλωση για τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και Πρωτοψάλτη του Καθεδρικού Ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης κ. Χαρίλαο Ταλιαδώρο πραγματοποιεί το τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Φουαγιέ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών στη Θέρμη την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012 και ώρα 17.45. 

Ο κ. Χαρίλαος Ταλιαδώρος (γεν. 1926 στη Θεσσαλονίκη), Άρχων Πρωτοψάλτης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και Πρωτοψάλτης του Καθεδρικού Ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης, είναι ένας από τους παγκοσμίως γνωστότερους εκπροσώπους της Ψαλτικής Τέχνης και από τους κορυφαίους εκφραστές του λεγόμενου πατριαρχικού ύφους.

Το έτος 2012 συμπληρώνονται 70 χρόνια διακονίας του στα ψαλτικά αναλόγια της Θεσσαλονίκης, καθώς και 60 χρόνια πρωτοψαλτείας του στον ιστορικό Καθεδρικό Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στην ίδια πόλη.

                Το πολυσχιδές του έργο περιλαμβάνει: ü Διδακτική δραστηριότητα στο ΑΠΘ (1964-1967), στο Μακεδονικό Ωδείο και στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, για πολλές δεκαετίες. ü Μελοποιήσεις και εκδόσεις: { Πρότυπον Αναστασιματάριον, Θεσ/κη 1976, β΄ βελτιωμένη έκδ., Θεσ/κη 2001. { Επίτομος Λειτουργία, Θεσ/κη 1972, ε΄ έκδ. βελτιωμένη μετά προσθήκης νέων μαθημάτων, Θεσ/κη 2003. { Νέο Ειρμολόγιο Καταβασιών του όλου Ενιαυτού, Αργό και Σύντομο, Θεσ/κη 1994. { Τριώδιον περιέχον Δοξαστικά και Ιδιόμελα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, Θεσ/κη 2000. { Η Αγία και Μεγάλη Εβδομάς, Θεσ/κη 1998. { Ο Ακάθιστος Ύμνος, γ΄ βελτιωμένη έκδ., Θεσ/κη 2004 κ.ά. ü Πλούσια δισκογραφική παραγωγή: { Δίσκοι βινυλίου και { κασέτες με ύμνους και τροπάρια από διάφορες ακολουθίες. { Ψηφιακοί δίσκοι: Δωδεκαήμερο, Μεγάλη Εβδομάς, Παρακλητικός Κανών, Παναγία Σουμελιώτισσα, Εσπερινός & Θεία Λειτουργία Μεταμορφώσεως, Νεκρώσιμος Ακολουθία, Ορατόριο Αποκάλυψης Ιωάννου. Ειδικής μνείας αξίζουν οι ερμηνείες του σε Καλοφωνικούς Ειρμούς του Πέτρου Μπερεκέτη και Δανιήλ Πρωτοψάλτου, στη σειρά: Μνημεία Εκκλησιαστικής Μουσικής, επιμ. Μ. Χατζηγιακουμής, Σώμα Δεύτερο, CD 10o, Αθήνα 2007. ü Μέχρι σήμερα ο κ. Ταλιαδώρος διαπρέπει και ως χοράρχης του ιστορικού Σωματείου Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης «Ιωάννης ο Δαμασκηνός», καθώς και άλλων ψαλτικών χορών, με πληθώρα συναυλιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Για τη μοναδική του προσφορά στην Ψαλτική Τέχνη, ο κ. Ταλιαδώρος τιμήθηκε με το οφφίκιο του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως (1980), καθώς και με πολλά μετάλλια και βραβεία, π.χ.: Χρυσός Σταυρός της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, Χρυσός Σταυρός της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, «Το Χρυσό» της Μουσικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης κ.ά.

Προηγούμενο άρθροΝτοκιμαντέρ: το μεγάλο ξεπούλημα της Ελλάδας
Επόμενο άρθροΜαραθώνια εκδήλωση με Λαπαβίτσα στο κατάμεστο αμφιθέατρο της Νομικής!
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.