Τι πραγματικά συμβαίνει στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης;

0
914

tsso kothΜε ευθείες βολές κατά του καλλιτεχνικού διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Γεωργίου Βράνου, ο πρώην (από χθες) πρόεδρος του ΕΤΟΣ της ΚΟΘ Κωνσταντίνος Γκαρέλας είχε από τη Μεγάλη Τρίτη, 7 Απριλίου, αποστείλει 5σέλιδη επιστολή προς τον αν. υπουργό Πολιτισμού Ν. Ξυδάκη, υποβάλλοντας και παρακαλώντας για άμεση αποδοχή της την παραίτησή του. «Η μόνη περίπτωση να δεχτώ να παραμείνω, για περιορισμένο μόνο διάστημα, στη Διοίκηση της Ορχήστρας, θα είναι να αλλάξετε πρώτα τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή» κατέληγε η επιστολή. Μη λαμβάνοντας κάποια απάντηση από τη Μπουμπουλίνας, υπέβαλε χθες οριστικά την παραίτησή του. Πραγματική αιτία τα πολλά προβλήματα στη συνεργασία του με τον καλλιτεχνικό διευθυντή, όπως έγραψε χθες το thinkfree.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή του ο κ. Γκαρέλας κάνει λόγο για «παντελή έλλειψη συνεργασίας, συνεννόησης και σύμπνοιας με τον καλλιτεχνικό διευθυντή», παρόλο που, όπως λέει, είναι εκείνος που τον πρότεινε στον προηγούμενο υπουργό. Αφού αναλύει τους λόγους που τον έκαναν να αποδεχθεί τη θέση, πριν από μόλις 4 μήνες, ισχυρίζεται ότι ο κ. Βράνος «δεν ήθελε ένα Πρόεδρο με άποψη και λόγο», αλλά έναν «πρόεδρο μαϊμού, έναν αχυράνθρωπο» όπως χαρακτηριστικά γράφει.
Μάλιστα, τον κατηγορεί ότι με την πρώτη του κιόλας ενέργεια «φρόντισε να αφαιρέσει από τον Πρόεδρο, από εμένα δηλαδή, σχεδόν κάθε αρμοδιότητα και εξουσία, αναθέτοντας το δικαίωμα υπογραφής των διάφορων εγγράφων, των απαραίτητων για τη λειτουργία του ΕΤΟΣ, σε διάφορα πρόσωπα πέρα από εμένα, και κυρίως στον ίδιο», ενώ προχωρούσε σε συμφωνίες χωρίς να τον ενημερώνει για τίποτε».
Σε άλλο σημείο της επιστολής, λέει ότι δεν εφάρμοσε το «Πρόγραμμα Αποπληρωμής» που είχε ο ίδιος προτείνει, ώστε να αποπληρωθούν τα χρέη προς «τους παντοειδείς προμηθευτές της Ορχήστρας».
Τέλος, ισχυρίζεται ότι «Η Ορχήστρα προς στιγμή, δεν διαθέτει καν Προγραμματισμό», ενώ θέτει και το θέμα της απομάκρυνσης της μέχρι πρότινος αν. Διοικητικής Διευθύντριας ασκώντας κριτική για την απόφαση αυτή.

Η τακτική επιχορήγηση δεν έχει εκταμιευθεί και τα διαθέσιμα κονδύλια δεν επαρκούν παρά μονάχα για μισθοδοσία ενός μήνα, το ΕΤΟΣ της ΚΟΘ είναι ακέφαλο και η επιστολή αυτή βρίσκεται από τις 7 Απριλίου στα χέρια του αν. υπουργού Πολιτισμού, ο οποίος καλείται να αξιολογήσει όσα αναφέρονται σ’ αυτήν και να ενεργήσει ανάλογα. Ενδιαφέρον φυσικά θα έχει και η στάση που θα τηρήσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γ. Βράνος.

Φ.Θ.

Προηγούμενο άρθρο«Ολοκληρωτικές αντιλήψεις αριστερίστικου ελέγχου…»
Επόμενο άρθροΟ Λιβαθηνός νέος διευθυντής στο Εθνικό Θέατρο
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.