Το «παγωμένο» ΑΠΘ και ο παραλογισμός

0
335

Γράφει ο Δημήτρης Συρμάτσης / [email protected]

Θερμοκρασίες παγετού και μάθημα με σκούφους και γάντια την Δευτέρα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Μπορεί οι φοιτητές να το πήραν στην πλάκα και να «διασκέδασαν» με την κατάσταση, όμως τα περίπου 900.000 ευρώ και τα 2,5 εκ ευρώ χρέος σε φυσικό αέριο και ρεύμα αντίστοιχα δεν φέρνουν χαμόγελα.

Το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας νοσεί. Και αυτό η πόλη δεν το ξέρει. Ή κάνει να μην την ενδιαφέρει, στη λογική ότι «κι εγώ είμαι χάλια, και η χώρα είναι χάλια».

Από την αρμόδια αντιπρυτανεία, η αιτία για τις παγωμένες αίθουσες ήταν ο διακανονισμός που δεν είχε γίνει ελέω κατάληψης και εργολαβικών. Το ζήτημα είναι όμως γιατί πρέπει να φτάνεις στο διακανονισμό; Γιατί να χρωστάς σε αέριο και ΔΕΗ τεράστια ποσά;

Η απάντηση είναι γνωστή και σε αυτά τα ερωτήματα. Η μειωμένη κρατική χρηματοδότηση. Και εδώ είναι ο παραλογισμός. Το κράτος θέλοντας να μειώσει τις δαπάνες του κόβει από τον προϋπολογισμό των ιδρυμάτων τα οποία επιλέγοντας ανάμεσα στο αν θα πληρώσουν τους εργαζομένους ή θα πληρώσουν το αέριο και το ρεύμα επιλέγουν το πρώτο. Το αποτέλεσμα είναι τα μεγάλα «φέσια» στις ΔΕΚΟ. Και μετά σου λέει είναι ζημιογόνες. Γιατί ποιος πιστεύει ότι σε αυτή την χώρα αυτή την εποχή, αν το ΑΠΘ δεν βρει πόρους εκτός χρηματοδότησης, μπορεί να διακανονίσει ποσό ακόμη και 100.000 ευρώ και να το αποπληρώσει χωρίς να μεγαλώνει διαρκώς το χρέος;

Αυτό άραγε δεν είναι ένα ακόμη παράδειγμα ότι η πολιτική αυτή «δεν βγαίνει»; Δεν χρειάζεται να είσαι αριστερός, δεξιός ή αναρχικός για να καταλάβεις το αδιέξοδο. Απλά καρτερείς σαν το ακυβέρνητο πλοιάριο να τσακιστείς στα βράχια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.