“Το Δωμάτιο”: μια ιστορία για τον αγώνα επιβίωσης

0
809

to domatioΕΜΑ ΝΤΟΝΑΧΙΟΥ, Το Δωμάτιο, εκδ. Ψυχογιός

Της Τέσυς Μπάιλα

Ένα παιχνίδι αντιθέσεων σκηνοθετεί στο βιβλίο ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ η ΕΜΜΑ ΝΤΟΝΑΧΙΟΥ. Από τη μια ένα κλειστοφοβικό περιβάλλον, ένας παράλογος εγκλεισμός, η απελπισία, η φρίκη. Κι από την άλλη η δίψα για ζωή, η ανάγκη, αδήριτη πάντα, για ελευθερία, η φαντασία που επανατοποθετεί αλλιώς τα πράγματα, η αγάπη. Κι όλα αυτά να συλλειτουργούν ως οδηγός επιβίωσης απέναντι στην παράνοια, καθώς αυτό ακριβώς είναι το κεντρικό θέμα του βιβλίου, η παράνοια του εγκλεισμού που βιώνουν οι χαρακτήρες του έργου.  Μια νέα φοιτήτρια πέφτει θύμα απαγωγής, σεξουαλικής κακοποίησης και εγκλεισμού από έναν άγνωστο άνδρα. Το  δωμάτιο των 11 τετραγωνικών γίνεται πλέον γι’ αυτήν ο ζωτικός της χώρος για επτά χρόνια και το παιδί που θα φέρει στον κόσμο η σανίδα σωτηρίας. Η  μητέρα δημιουργεί μέσα σ’ αυτό το δωμάτιο της φυλακής της έναν νέο κόσμο για το παιδί της και προσπαθεί με κάθε μέσο που η φαντασία η δική της αλλά και του πεντάχρονου γιου της επιτρέπει να βρει νέους κώδικες επιβίωσης. Μέσα στον  παραλογισμό της η γυναίκα κατορθώνει να δραπετεύσει με τη βοήθεια του παιδιού κι εμείς παρακολουθούμε με κομμένη κυριολεκτικά την ανάσα τα τεκταινόμενα, όπως απλοϊκά αλλά τόσο μεστά μας παρουσιάζονται μέσα από τις αφηγήσεις του μικρού παιδιού.

Αυτό ακριβώς είναι και το πιο δυνατό εύρημα της συγγραφέως πέρα από την ίδια την τόσο δυνατή ιστορία. Η αφήγηση του παιδιού! Όλη αυτή η δραματική αφήγηση ξετυλίγεται από τις διηγήσεις του παιδιού. Ο φόβος, η φαντασία, η απελπισία, η δίψα για ζωή, ο αγώνας για τη φυγή, η πάλη για την επιβίωση, έτσι ακριβώς όπως τα βίωσε ο μικρός Τζακ.

Όταν μητέρα και παιδί βγουν ξανά στην κοινωνία  θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την αλήθεια της πέρα από τη φαντασία που τόσα χρόνια έτρεφε τις ψευδαισθήσεις τους. Πίσω από τα γυαλιά ηλίου που αναγκάζονται να φορούν τον πρώτο καιρό για να προστατεύσουν τα μάτια τους από το φως βλέπουν μια νέα πραγματικότητα. Και οι δυο τους θα κληθούν τώρα να ερμηνεύσουν από την αρχή τον κόσμο, να επαναπροσδιορίσουν δεδομένα και να επαναπροσδιοριστούν μέσα σ’ αυτά και να τα καταφέρουν ξανά ο καθένας με τις δικές τους δυνάμεις.

Αν και το βιβλίο είναι γραμμένο με τη γλώσσα που χρησιμοποιεί ένα παιδί καταφέρνει να κινητοποιεί μέγιστο αμητό συναισθημάτων και να ταράζει το νου του αναγνώστη σε κάθε σελίδα.

Το Δωμάτιο είναι ένα μυθιστόρημα που σοκάρει και ταυτόχρονα συγκινεί με το συγκλονιστικό του θέμα και την εντυπωσιακή του δομή. Μια ιστορία για τον αγώνα επιβίωσης, τη λαχτάρα διαφυγής, την αγάπη στην πιο άδολη μορφή της, την αγάπη για τη ζωή!

 

από το οπισθόφυλλο:

Για τον πεντάχρονο Τζακ το Δωμάτιο είναι ο κόσμος. Εκεί γεννήθηκε, εκεί τρώει, εκεί κοιµάται, εκεί παίζει και µαθαίνει µαζί µε τη Μαµά του. Γι’ αυτόν, το Δωµάτιο κρύβει αµέτρητα θαύµατα, πλούσια και ανεξάντλητη τροφή για τη φαντασία του: ο Αυγοφίδης στο Κάτω Από το Κρεβάτι, φτιαγµένος από τσόφλια αυγών, ο φανταστικός κόσµος της Τηλεόρασης, η παρηγορητική ζεστασιά της Ντουλάπας, κάτω από τα κρεµασµένα ρούχα, εκεί όπου η Μαµά τον ασφαλίζει τα βράδια, για την περίπτωση που ο ΣαταΝίκ τούς επισκεφθεί. Το Δωµάτιο είναι σπίτι για τον Τζακ, για τη Μαµά όµως δεν είναι παρά η φυλακή όπου είναι κλεισµένη από τα δεκαεννιά της – εφτά χρόνια τώρα. Με οδηγό την αδιαπραγµάτευτη αγάπη της για το γιο της, η Μαµά έχει δηµιουργήσει για χάρη του µια ολόκληρη ζωή σ’ ένα χώρο µόλις έντεκα τετραγωνικών. Όσο όµως µεγαλώνει η λαχτάρα του Τζακ να γνωρίσει τον κόσµο του, τόσο γιγαντώνεται και η απελπισία της Μαµάς.

Το Δωµάτιο είναι η ιστορία της ακαταδάµαστης αγάπης που ανθεί κάτω από τις πιο οδυνηρές συνθήκες˙ του ακριβού σαν διαµάντι δεσµού ανάµεσα σε µητέρα και παιδί. Πρόκειται για ένα καθηλωτικό, εξυψωτικό και συνάµα σοκαριστικό µυθιστόρηµα, µια ιστορία βαθιά ανθρώπινη και αβάσταχτα συγκινητική. Το Δωµάτιο είναι ένα µέρος που δε θα ξεχάσετε ποτέ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.