Το ΚΘΒΕ, οι Charlie, ο πολιτισμός και οι αγορές

0
585

ntng

lysaridouΤης Μένης Λυσαρίδου / Πρόεδρος δ.σ. ΚΘΒΕ

Το ιδανικό ΚΘΒΕ είναι να λειτουργεί ως ένα «ανοιχτό πανεπιστήμιο» πολιτισμού. Δηλαδή γέφυρα κατανόησης όσων κάθε φορά συμβαίνουν γύρω μας. Πολλές φορές αναρωτιέμαι πόσο καλύτερος θα ήταν ο κόσμος εάν οι πολιτικοί μας έβλεπαν θέατρο. Βλέπετε τι έγινε στο Παρίσι. Συγκρούονται οι πολιτισμοί. Κι αυτό λειτουργεί διαλυτικά για την κοινωνία.

Πέρυσι παρουσιάσαμε το Debrayage του Γάλλου Ρεμί Ντε Βος, τον οποίο είχαμε την τύχη να φιλοξενήσουμε. Αυτό το έργο μιλά για την αποσύνθεση της κοινωνίας και πού τελικά αυτή οδηγεί. Και σήμερα, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Λυών και στο Παρίσι, δηλώνουμε όλοι Je suis Charlie, γιατί αντιμετωπίζουμε φαινόμενα φονταμενταλισμού σε διάφορα επίπεδα. Αλλά αυτό δεν αρκεί.

Ο ρόλος, λοιπόν, που μπορεί να παίξει το Κ.Θ.Β.Ε είναι πολύ σημαντικότερος από αυτόν που θεωρούν ορισμένοι. Δεν είναι μόνο διαχείριση. Δεν είναι λογιστική. Είναι δημιουργία, εκπαίδευση, κοινωνική προσφορά. Η κοινωνία, με τον τρόπο που στηρίζει το Κ.Θ.Β.Ε, δείχνει ότι είναι πιο μπροστά από την πολιτεία.  Είναι λάθος να κόβουμε κονδύλια από την παιδεία και τον πολιτισμό την ώρα της κρίσης. Αν μη τι άλλο, ο πολιτισμός είναι το πρώτο εργαλείο για να υπερασπιστούμε τις αξίες μας.

Οι πολιτικές ηγεσίες θα πρέπει να το λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους αυτό, διότι αν αποδομηθούν οι κοινωνίες θα απομείνουν μόνο οι αγορές…

*Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο onlytheater.gr

Προηγούμενο άρθροΚαλημέρα με μια βραβευμένη φωτογραφία!
Επόμενο άρθροΜια φορά όλοι μαζί…
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.