Το μικρόβιο του στομάχου

0
3970

psilafisi_koilias

Γράφει η Μαρία Παναγιωτοπούλου / Διατροφολόγος – Διαιτολόγος / [email protected]com

Είναι ένα από τα σημαντικά μικρόβια που μπορεί να προσβάλει τον ανθρώπινο οργανισμό. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή και αντιμετώπιση. Μετά από ειδικές ιατρικές εξετάσεις ο γαστρεντερολόγος θα σας πει αν έχετε μολυνθεί με το ελικοβακτήριο του πυλωρού(helicobacter pylori ή h.pylori)ή όχι. Αν ναι, τότε θα χρειαστεί να κάνετε ειδική θεραπεία με αντιβιοτικά προκειμένου να θεραπευθείτε.

Τι είναι το h. pylori;

Πρόκειται για ένα μικρόβιο το οποίο αποικίζει στο εσωτερικό μέρος του στομάχου. Αποτελεί το πιο συχνό αίτιο λοίμωξης μιας και το 50% του πληθυσμού της γης νοσεί απ’ αυτό. Μεταδίδεται με άμεση επαφή από άτομο σε άτομο, είτε μέσω των κοπράνων, είτε μέσω του στόματος. Το μικρόβιο μπορεί να βρίσκεται στο στομάχι και να μην προκαλεί προβλήματα. Άλλες φορές όμως μπορεί να σταθεί αφορμή για πεπτικό έλκος, γαστρικό καρκίνο και για πρωτοπαθές Β – κυτταρικό γαστρικό λέμφωμα. Πιο συγκεκριμένα, το h. pylori καταστρέφει σταδιακά τα κύτταρα στο εσωτερικού του στομάχου και μεταβάλλει το ρυθμό παραγωγής του υδροχλωρικού οξέος. Αυτό οδηγεί στη δημιουργία χρόνιας φλεγμονής στο στομάχι και χρόνιας γαστρίτιδας. Το μικρόβιο δεν είναι άμεσα καρκινογόνο. Πιθανότατα όμως ενεργοποιεί τη δράση άλλων καρκινογόνων παραγόντων, όταν το στομάχι νοσεί για χρόνια από γαστρίτιδα, η οποία οφείλεται σ’ αυτό. Στην εποχή μας υπάρχουν εξειδικευμένες μέθοδοι, οι οποίες επιτρέπουν στο επιστημονικό προσωπικό να προλαμβάνει τις παραπάνω ανεπιθύμητες καταστάσεις. Είναι επίσης πιθανόν η λοίμωξη να εξαπλωθεί και στο λεπτό έντερο και ειδικά στο δωδεκαδάκτυλο.

Μπορεί η διατροφή να μετριάσει τις επιπτώσεις του φαινομένου;

Απ’ όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως το στομάχι γίνεται αρκετά ευαίσθητο. Προβλήματα δυσπεψίας, καούρες, εμετός και άλλου τέτοιου τύπου ενοχλήσεις είναι συχνές και οφείλονται είτε στο έλκος, είτε στη γαστρίτιδα που αναπτύσσεται στην περιοχή του στομάχου. Η διατροφή μπορεί να αμβλύνει τα συμπτώματα. Χρειάζεται να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσοι πάσχετε από το h. pylori και να συνεργάζεστε με τους ειδικούς για καλύτερα αποτελέσματα. Από διατροφικής πλευράς υπάρχουν κάποιες παρατηρήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν και αναφέρονται στα παρακάτω τρόφιμα :

  1. Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα: το αγελαδινό γάλα, εξαιτίας της πρωτεΐνης και του ασβεστίου που περιέχει προκαλεί αυξημένη έκκριση υδροχλωρικού οξέος. Ωστόσο τα ζυμώμενα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι, το ξινόγαλα, το κεφίρ, τα σκληρά τυριά και το τυρί τύπου cottage δεν προκαλούν τέτοιου είδους ανεπιθύμητες ενέργειες. Το κατσικίσιο γάλα θα μπορούσε να αντικαταστήσει το αγελαδινό, μιας και η καζεΐνη που περιέχει είναι πιο διαλυτή και απορροφάται πιο εύκολα.
  2. Φυτικές ίνες: φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και ψωμί ολικής άλεσης φαίνεται να μην επηρεάζουν το στομάχι.
  3. Ω- 3 και ω- 6 λιπαρά οξέα: πηγές ω – 3 λιπαρών οξέων αποτελούν τα καρύδια, τα αμύγδαλα . ο λιναρόσπορος, τα άγρια χόρτα όπως η γλιστρίδα και η αντράκλα, τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, ο γαύρος και το σκουμπρί. Τα ω- 6 λιπαρά οξέα τα συναντάμε κυρίως στις φυτικές μαργαρίνες και τα φυτικά έλαια όπως το σπορέλαιο, το αραβοσιτέλαιο. Όλα τα παραπάνω τρόφιμα προστατεύουν το εσωτερικό του στομάχου και φαίνεται να αναστέλλουν την ανάπτυξη του h. pylori. Η τελευταία διαπίστωση είναι ακόμα υπό μελέτη.
  4. Ξινές τροφές: το περιεχόμενο του στομάχου είναι πολύ όξινο και το pH του κυμαίνεται από 1 έως 3. Τρόφιμα με pH μεγαλύτερο από αυτό του στομάχου φαίνεται να μην προκαλούν προβλήματα. Για παράδειγμα το pH του χυμού πορτοκαλιού ή γκρέιπφρουτ κυμαίνεται από 2.8 – 3.5, ενώ το pH του χυμού λεμονιού και του ξυδιού είναι 2 και 3 αντίστοιχα. Επομένως θα ήταν συνετό να αποφεύγεται το λεμόνι και το ξύδι και να περιορίζεται την κατανάλωση του πορτοκαλιού και του γκρέιπφρουτ.
  5. Καρυκεύματα και μπαχαρικά: τα πικάντικα φαγητά ερεθίζουν πολύ το στομάχι. Η κανέλλα, το μοσχοκάρυδο, το θυμάρι και η μουστάρδα δεν επιβαρύνουν την κατάσταση σε αντίθεση με το καυτερό πιπέρι και την ξερή κόκκινη πιπεριά, που προκαλούν ερυθρότητα, οίδημα ακόμα και βλάβη στο είδη ευαίσθητο εσωτερικό μέρος του στομάχου. Το κόκκινο ή το μαύρο πιπέρι, η πάπρικα και το αλάτι πρέπει να αποφεύγονται επίσης.
  6. Καφές: υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της μόλυνσης από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Χρειάζεται να περιοριστεί σημαντικά ο καφές, ακόμα και ο ντεκαφεϊνέ καθώς και τα άλλα αφεψήματα που περιέχουν καφεΐνη όπως τα αναψυκτικά και το τσάι.
  7. Αλκοόλ: η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ και δη αυτών με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη επηρεάζει δυσμενώς το στομάχι. Αν η χρήση του είναι προσεκτική τότε δεν υπάρχει λόγος αποκλεισμού, παρά μόνο στη φάση της έξαρσης.
  8. Κάπνισμα: η διακοπή του καπνίσματος είναι ευεργετική τόσο για την πρόληψη όσο και για την ίαση των συμπτωμάτων σε όσους έχουν μολυνθεί από το μικρόβιο και πρέπει να συστήνεται σε όλους τους ασθενείς.
  9. Μικρά και συχνά γεύματα: τα μικρά γεύματα, σε συχνά χρονικά διαστήματα είναι αποτελεσματικά στη φάση της έξαρσης. Ωστόσο υπάρχει και η αντίθετη άποψη, που υποστηρίζει ότι τα συχνά γεύματα φέρουν πιο συχνά σε επαφή το εσωτερικό του στομάχου με το υδροχλωρικό οξύ που εκκρίνεται για να βοηθήσει στην πέψη της τροφής. Καλό θα ήταν να αποφεύγονται οι μεγάλες ποσότητες τροφής, που προκαλούν στομαχική διάταση πριν τον ύπνο. Θα πρέπει τα γεύματα να σχεδιάζονται ανάλογα με τα συμπτώματα και τις συνήθειες του ασθενή.

Τα παραπάνω αποτελούν γενικές κατευθυντήριες οδηγίες και πρέπει να εφαρμόζονται κάθε φορά εξατομικευμένα. Κάντε ότι είναι καλύτερο για σας με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.