Το πρόβλημα δεν είναι (μόνο) το χρέος

0
846
change
Γράφει ο Μπανιώρας Τάσος / MSc. Πληροφορική & Εκπαίδευση ΑΠΘ
 
Αφού ο Ελληνικός λαός δείχνει να ενδιαφέρεται λίγο περισσότερο σχετικά με «άχαρους» θεσμούς, συμβούλια, eurogroup και νομοσχέδια καλό είναι να αναφέρουμε πως το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι απλώς οτι χρωστά. Όλα τα κράτη έχουν χρέος και πολλά μάλιστα πολύ μεγαλύτερο από την Ελλάδα. Τρανό παράδειγμα η Ιταλία και οι ΗΠΑ. Ακόμη κι αν αύριο μας κουρέψουν όλο το χρέος αυτό δεν μας λύνει όλα μας τα προβλήματα. Ναι μεν, η οποιαδήποτε μείωση θα είναι ευεργετική και θετική. Όμως, πιο σημαντικός είναι ο δείκτης ο οποίος μετράει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ως ποσοστό δηλαδή του τι πλούτο παράγει κάθε χρόνο μία οικονομία. Αν λοιπόν μας κουρέψουν σήμερα 100% του χρέους και εμείς αφού θα πλέουμε σε πελάγη ευτυχίας δεν αλλάξουμε τίποτα στην οικονομία μας τότε δε θα χρειαστούν πάνω από 2-3 άντε 5 χρόνια προκειμένου να είμαστε ξανά χρεωμένοι (αν όχι υπερχρεωμένοι).
Το πρόβλημα της Ελλάδας λοιπόν, είναι το Ασφαλιστικό, οι συντάξεις σε ανθρώπους ηλικίας 25-55, η μειωμένη εμπορική εξαγωγική δραστηριότητα, το δυσκίνητο αναποτελεσματικό Δημόσιο, τα αναξιοποίητα «φιλέτα». Ουσιαστικά καλούμαστε να χτίσουμε μία οικονομία δίκαιη φορολογικά για όλους, η οποία κάθε χρόνο θα παράγει περισσότερα από όσα ξοδεύει, ώστε ο δανεισμός ο οποίος χρειάζεται η κρατική μηχανή να είναι ο ελάχιστος δυνατός.
Αυτός είναι ο σκοπός των χιλιοειπωμένων Μεταρρυθμίσεων. Πείτε με μνημονιακό, (ή θεσμικό αν θέλετε!), όμως μας αρέσει ή όχι αρκετές είναι οι μνημονιακές απαιτήσεις οι οποίες θα έπρεπε να είχαν γίνει στην Ελλάδα πολλά χρόνια πριν. Ενίοτε κάποιοι προσπάθησαν αλλά συνήθως έκαναν πίσω μπροστά στο πολιτικό κόστος το οποίο δημιουργούνταν εξαιτίας ενός κακού συνδικαλισμού που απαιτούσε αυξήσεις σε περιόδους ύφεσης μην αφήνοντας με τις αντιδράσεις τους την παραμικρή αλλαγή.
Μακάρι αυτή η Κυβέρνηση αφού χαίρει δημοφιλίας να εξηγήσει (και στο εσωτερικό της) ότι υπάρχουν κάποια βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν. Όχι επειδή μας το ζητάνε οι τροϊκανοί… με συγχωρείτε θεσμοί αλλά γιατί είναι υγιές για την οικονομία.
Το Φεβρουάριο του 2015 πληρώθηκαν συνολικά 4.535.689 συντάξεις, από τις οποίες οι 2.904.617 ήταν κύριες και 1.631.072 επικουρικές. Το συνολικό ποσό που κατέβαλαν τα ταμεία ανήλθε σε 2.345.167.827 ευρώ.
Από την επεξεργασία των στοιχείων των συντάξεων του Φεβρουαρίου του 2015 προέκυψε ότι ο αριθμός των συνταξιούχων της χώρας ανέρχεται σε 2.657.649, αυξημένος κατά 3.451 συνταξιούχους σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Όλα αυτά τη στιγμή που η ανεργία βρίσκεται περίπου στο 25%. Επομένως αυτό είναι το κυριότερο πρόβλημα. Δουλεύουν λίγοι για να πληρωθούν πολλοί. Αυτό που είναι αναγκαίο κατ’ εμέ είναι να δούμε αν όλοι όσοι παίρνουν σύνταξη πρέπει να την παίρνουν. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα όπου ένα ολόκληρο χωριό δήλωνε τυφλό ενώ πρέπει να ελεγχθούν οι συνταξιούχοι ηλικίας 25-55. Αν όντως πρέπει να παίρνουν σύνταξη (προβλήματα υγείας, αναπηρίας, θανάτου κτλ) καλώς, όσοι όμως το κάνουν επειδή βρήκαν παραθυράκι στο νόμο και ταυτόχρονα έχουν κάποια δουλειά στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να βρεθούν.
Το αξιοπερίεργο του Υπουργού Οικονομικών είναι πως στο θέμα του Ασφαλιστικού φαίνεται να συμφωνεί (τουλάχιστον στα λόγια) με τις προτάσεις του γνήσια νεοφιλελεύθερου Στέφανου Μάνου! Η πρόταση απλή και μάλλον λογική. Μηδενίζουμε τις ασφαλιστικές εισφορές (έτσι τελειώνεις με την μαύρη εργασία) και αυξάνεται σε ένα μικρό ποσοστό ο φόρος εισοδήματος. Ταυτόχρονα παγιώνεται η εθνική σύνταξη. Δηλαδή όλοι οι συνταξιούχοι σε όλη την Ελλάδα θα παίρνουν το ίδιο ποσό.
Συνολικά, πρέπει να κατανοήσουμε τόσο οι πολίτες όσο και οι πολιτικοί πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο το χρέος. Το πρόβλημα είναι τα δομικά λάθη της Οικονομίας. Αν διορθωθούν μέσω των Μεταρρυθμίσεων θα έχουμε ελπίδα να ζήσουμε κάποια στιγμή χωρίς άγχος για τα δανεικά. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.