Το πρόγραμμα του 3ο Διεθνούς Συμποσίου Θεσσαλονίκης

0
596

unnamedΗ Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και το Δίκτυο Ναυαρίνο, που αποτελεί πρωτοβουλία της και στοχεύει στην ανανέωση και τον εμπλουτισμό του διαλόγου για την πόλη και την πολιτική απέναντι στις νέες προκλήσεις σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, διοργανώνουν, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Konrad Adenauer και το Ερευνητικό Κέντρο του Διεθνούς Τμήματος του Πανεπιστημίου του Sheffield, City College, SEERC, το 3ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης/3rd Thessaloniki International Symposium in World Affairs, στις 12 Οκτωβρίου 2014 στο κινηματοθέατρο Ολύμπιον.

Με δυο πολύ επιτυχημένες διοργανώσεις ήδη στο ιστορικό της, το 2012 και το 2013, με τη συμμετοχή κορυφαίων προσωπικοτήτων, πολιτικών, αναλυτών και ακαδημαϊκών, αυτή η θεσμοθετημένη πλέον διεθνής συνάντηση κύρους έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα διαλόγου για τις κρίσιμες πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις στον πλανήτη και φιλοδοξεί να εντάξει και τη Θεσσαλονίκη σε αυτόν τον διάλογο.

Το φετινό Συμπόσιο έχει θέμα «Ο κόσμος το 2015 και πέρα» και αποτελείται από πέντε ενότητες: η Ευρωπαϊκή Ένωση στη νέα εποχή, τα Βαλκάνια 100 χρόνια μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο ρόλος και η θέση της Γερμανίας στην Ευρώπη και τον κόσμο, η κρίση στην Ουκρανία και η κρίση στην ευρωζώνη και την Ελλάδα.

Οι συμμετέχοντες στο Συμπόσιο θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τις θέσεις ειδικών αλλά και να συνομιλήσουν με διακεκριμένες προσωπικότητες όπως ο Elmar Brok, Ευρωβουλευτής & Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Laza Kekic, αναλυτής της Κεντρικής & Ανατολικής Ευρώπης (Economist Intelligence Unit), ο Gerald Knaus, ειδικός σε θέματα που αφορούν στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Βαλκάνια (European Stability Initiative), ο Wolfango Piccoli, κορυφαίος πολιτικός αναλυτής (Teneo Intelligence), ο Andreas Rödder, ιστορικός στο Πανεπιστήμιο του Mainz, η Kataryna Wolczuk, πολιτική αναλύτρια των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο του Birmingham και ο Μιχάλης Μασουράκης, διακεκριμένος οικονομολόγος (Alpha Bank). Επίσης, θα προβληθούν μαγνητοσκοπημένα μηνύματα από τον Daniel Gros, διευθυντή του Centre for European Policy Studies, και την Μιράντα Ξαφά, πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Πρόγραμμα

 

3ο Διεθνούς Συμποσίου Θεσσαλονίκης

 

Κυριακή, 12 Οκτωβρίου 2014

 

10:00               Εγγραφές

 

10:30-11:00     Εισαγωγή

Δημήτρης Καιρίδης, Διευθυντής, Navarino Network

Susanna Vogt, Διευθύντρια της Αντιπροσωπείας στην Ελλάδα,

Ίδρυμα Konrad-Adenauer

Νίκος Ευθυμιάδης, Πρώην Πρόεδρος, Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος

Χαιρετισμός

Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

11:00-12:00     A vision for Europe

                        Εναρκτήρια Ομιλία

Elmar Brok, Ευρωβουλευτής, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 Παρουσίαση ομιλητή: Γιώργος Αναστασόπουλος,

πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 

12:00-13:30     Europe and the Balkans 100 years after World War I

Laza Kekic, Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης, Economist Intelligence Unit

Gerald Knaus, Ιδρυτής και Πρόεδρος, European Stability Initiative

Συντονιστής: Νίκος Ζαχαρής, Διευθυντής, South-East European Research Center

13:30-14:30     Διάλειμμα για φαγητό

 

14:30-15:30     Germany in Europe

Andreas Rödder, Ιστορικός, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο του Mainz

Παρουσίαση ομιλητή: Susanna Vogt

15:30-17:00     The crisis in Ukraine: What next?

Kataryna Wolczuk, Λέκτορας, Πανεπιστήμιο του Birmingham

Παρουσίαση ομιλήτριας: Susanna Vogt

17:00-17:30     Διάλειμμα για καφέ

 

17:30-19:30     Is the euro-crisis over? The challenges ahead

                       Daniel Gros, Διευθυντής, Centre for European Policy Studies (μαγνητοσκοπημένο μήνυμα)

 

Μιράντα Ξαφά, CEO, E.F. Consulting Ltd, Πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (μαγνητοσκοπημένο μήνυμα)

 

Wolfango Piccoli, Διευθύνων Σύμβουλος, Teneo Intelligence

 

Μιχάλης Μασουράκης, Ανώτερος Διευθυντής Οικονομικών Μελετών, Alpha Bank

Συντονιστής: Δημήτρης Καιρίδης

Προηγούμενο άρθροΗ ΠΡΟΙΚΑ, με τη Στέλλα Παπαδημητρίου, στο Θέατρο Σοφούλη
Επόμενο άρθρο“Σαλώμη” του Όσκαρ Ουάιλντ τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.