Γράφει ο Τάσος Μπανιώρας / MSc Πληροφορική και Εκπαίδευση ΑΠΘ
Θα επιχειρήσουμε μία σύντομη ανασκόπηση των γεγονότων που σημάδεψαν το 2014. Σίγουρα δεν είναι όλα, αλλά μπορεί ο καθένας να συμπληρώσει ελεύθερα.
Το 2014 ξεκίνησε με την Ελλάδα να αναλαμβάνει την Προεδρία της Ε.Ε. για ένα εξάμηνο. Το όφελος είναι ίσως πως η Ελλάδα κατάφερε αργότερα να αναλάβει για την επόμενη πενταετία το χαρτοφυλάκιο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Άσχετα με το αν ο κ. Αβραμόπουλος για κάποιους είναι ή δεν είναι άξιος η θέση αυτή είναι σημαντική για την Ελλάδα αν αναλογιστούμε ότι είμαστε το Ανατολικότερο σύνορο της Ευρώπης προς Ασία και Μέση Ανατολή.
Ο Φεβρουάριος περνά αφήνοντας πίσω τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι της Ρωσίας. Μπορεί για τους Έλληνες να μην έχει την πρέπουσα προβολή η συγκεκριμένη διοργάνωση ωστόσο συγκαταλέγεται αδιαμφισβήτητα στα κορυφαία γεγονότα. Άλλωστε μιλάμε για Ολυμπιακούς Αγώνες, αυτό από μόνο του είναι αρκετό.
Ο Μάρτιος ωστόσο είναι ένας δύσκολος μήνας. Αφενός έχουμε την πτήση MH370 των Μαλαισιανών αερογραμμών η οποία εξαφανίστηκε και ακόμα(!) αγνοείται.
Αφετέρου έχουμε την έναρξη της κρίσης της Ουκρανίας. Μία χώρα ή καλύτερα ένας λαός διχασμένος εδώ και δεκαετίες. Άσχετα με το αν μπορεί κάποιος να αποδώσει δίκαιο στην μία ή την άλλη πλευρά η Ουκρανία έγινε θέατρο πολέμου προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο ενεργειακός πόλεμος συμφερόντων Δύσης – Ανατολής.
Ο Απρίλιος στιγματίζεται από την απαγωγή 269 κοριτσιών στην Νιγηρία από την ακραία ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ. Σιγά σιγά αρχίζουν να ακούγονται και κάποιοι άλλοι ακραίοι Ισλαμιστές (τους έδιωξαν από την Αλ Κάιντα), αυτοί του ISIS ή ΙΚ (Ισλαμικό Κράτος). Λίγο αργότερα θα μάθουμε όλοι για αυτούς εξαιτίας αποκεφαλισμών αλλά και μαζικών εξοντώσεων. Οι προθέσεις τους απλές, <<να μεταδώσουν το Κοράνι με το σπαθί σε όλη τη Γη>>. Σε άλλα νέα υπολογισμοί δείχνουν πως το ISIS έχει κέρδος 1-3 εκατ.δολλάρια την ημέρα από λαθρεμπόριο πετρελαίου. Αξιοσημείωτη η αντίσταση των Κούρδων ανδρών και γυναικών στην ακριτική πόλη Κομπανί απέναντι στο ISIS και παρά τις τρικλοποδιές της Τουρκίας του Ερντογάν.
Τον Μάϊο έχουμε διπλές εκλογές. Αυτοδιοικητικές και Ευρωεκλογές. Ο Σύριζα θα τερματίσει πρώτος (με μικρότερη διαφορά από ότι θα περίμενε κανείς). Προσωπικά η ομάδα των Ελλήνων ευρωβουλευτών (από όλα τα κόμματα) δεν με εντυπωσίασε. Θεωρώ πως ο λαός ψήφισε άρτο και θέαμα έναντι της ουσίας. Αλλά αυτή ήταν η απόφαση και πρέπει να τη σεβαστούμε. Όσον αφορά της αυτοδιοικητικές εκλογές ο καθένας ξέρει να μιλήσει για τον τόπο του καλύτερα! Αυτό που ανησύχησε αλλά γρήγορα ξεχάστηκε φυσικά είναι η άνοδος των “κουκουλοφόρων” φασιστικών Γκρίζων Λύκων στη Θράκη.
Κορυφαίο γεγονός για την Ελλάδα αλλά και όχι μόνο η ανακάλυψη του τάφου της Αμφίπολης. Εντυπωσιακά ευρήματα στην Κεντρική Μακεδονία ενώ το μυστήριο παραμένει αφού οι ανασκαφές συνεχίζονται. Εξαιτίας της Αμφίπολης θεωρούνται εντός ή εκτός εισαγωγικών αδικημένες ανάλογες έρευνες στα Αντικύθηρα αλλά και στην Ορεστιάδα όπου αναμένονται εξίσου εξαιρετικά αρχαιολογικά ευρήματα. Αν πολιτικοί και δημοσιογράφοι μας εκπλήσσουν αρνητικά στις μέρες μας ευτυχώς υπάρχει το παρελθόν να μας θυμίζει πως μπορούμε να τα πάμε πολύ καλύτερα, με επιμονή και πίστη στις δυνατότητές μας.
Το καλοκαίρι έρχεται να μας εξιτάρει με το μουντιάλ. Άξια νικήτρια μας αρέσει δεν μας αρέσει η Γερμανία η οποία συνέτριψε στον ημιτελικό την οικδέσποινα Βραζιλία με 7-1! Αξιόλογη η εμφάνισης της Εθνικής Ελλάδος. Πρόκριση στους 16 για πρώτη φορά και αποκλεισμός στα πέναλτι από την έκπληξη Κόστα Ρίκα.
Σε άλλα νέα το καλοκαίρι επισκιάστηκε από τις διενέξεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης (Χαμάς). Ταυτόχρονα παρατηρείται έξαρση του ιού έμπολα στην κεντρική Αφρική. Μέχρι σήμερα υπολογίζεται πως περίπου 7.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Θα μπορούσε να είναι πολλοί περισσότεροι αλλά σίγουρα θα νιώθαμε καλύτερα αν ήταν λιγότεροι.
Κλείνοντας η χρονιά μας δείχνει πως θα έχουμε πρόωρες εκλογές ελέω Προέδρου της Δημοκρατίας εν μέσω πολωμένου κλίματος και καταγγελιών. Αν ισχύσει αυτό το σενάριο θα ευχηθώ απλά σε όλους, οποιοδήποτε κόμμα και αν επιλέξουν να ψηφίσουν να το κάνουν συνειδητά και γνωρίζοντας του βουλευτές που θα καλέσουν να μας εκπροσωπήσουν.
Όπως όλες τις χρονιές το 2014 χάθηκαν αρκετοί καλλιτέχνες, αθλητές, επιστήμονες. Όλοι έχουμε στο νου μας ανθρώπους που μας έκαναν να γελάσουμε ή συνέβαλλαν στη βελτίωση αυτού του κόσμου. Θα ξεχωρίσω τον καθηγητή Ιατρικής του Harvard Δημήτριου Τριχόπουλου. Με αμέτρητες έρευνες και δημοσιεύσεις για τον Καρκίνο, την Μεσογειακή διατροφή και την Επιδημιολογία. Άνθρωποι που προβάλλονται λιγότερο στα Μέσα αλλά έχουν προσφέρει πολλά περισσότερα.
Να δούμε όμως τι έγινε στο Διαδίκτυο το 2014. Παρακάτω ακολουθούν οι κορυφαίες αναζητήσεις που έκαναν οι Έλληνες στην μηχανή αναζήτησης της Google για το 2014
Ταχύτερα αυξανόμενες αναζητήσεις στην Ελλάδα:
1. Αμφίπολη
2. Εκλογές 2014
3. NERIT
4. Eurovision 2014
5. Πού ψηφίζω
6. Βάσεις 2014
7. Mundial 2014
8. ypes
9. iPhone 6
10. Αποτελέσματα εκλογών
Θετικό, νομίζω, ότι 4 στις 10 αναζητήσεις αφορούν τις εκλογές. Μετά έχουμε θεάματα (Eurovision,Mundial) την αγωνία γονιών και μαθητών (Πανελλήνιες), φυσικά την Αμφίπολη να φιγουράρει στην κορυφή ενώ κλείνουμε με την NERIT στην 3η θέση ενώ τη δεκάδα στο νούμερο 9 κλείνει το iPhone 6, ναι στην Ελλάδα της κρίσης.
Καλές γιορτές σε όλους με μία ευχή για το 2015, υγεία και επιμονή!