Του Κωνσταντίνου Ζέρβα / Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής / [email protected]
Σύμφωνα με το φαινόμενο της πεταλούδας, αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα. Ένα απρόβλεπτο και φαινομενικά ασήμαντο γεγονός, μπορεί να αλλάξει τον ρου της Ιστορίας, όταν ένα σύστημα λειτουργεί χαοτικά.
Στη χώρα μας η οικονομική κρίση προκάλεσε απώλεια στήριξης στα σαθρά θεμέλια του μεταπολιτευτικού κράτους. Πράγματα που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν δεδομένα όπως το τραπεζικό απόρρητο (και έμμεσα η νομιμοποίηση της παραοικονομίας) ή κοινωνικά ανεκτά όπως το «φακελάκι» και το ρουσφέτι (που «συμπλήρωνε» το εισόδημα ή «επιτάχυνε» τις διαδικασίες) ή άλλα που λογίζονταν ως «κεκτημένα» όπως τα προνόμια συνδικαλιστών ή ημετέρων στελεχών, από το 2009 και μετά έχουν καταρρεύσει. Ούτε καν οι μισθοί, τα εργασιακά δικαιώματα, οι παροχές υγείας, κατακτήσεις δεκαετιών με πραγματικούς αγώνες, δεν ξέφυγαν από τη μέγγενη των μνημονίων. Επιδιδόμενο σε μεταπολιτευτικούς στρουθοκαμηλισμούς το σύστημα αποδείχθηκε απρόθυμο ή ανίκανο να πετύχει τις απαραίτητες διορθώσεις ώστε να διατηρηθεί το μέγιστο θετικό για την κοινωνία και, πλέον, λειτουργεί χαοτικά.
Μέσα στην αναγκαία προσπάθεια ανασύνταξης και επαναλειτουργίας κράτους και οικονομίας περισσεύουν τα λάθη: καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές, φορολογικό αλαλούμ, αλόγιστες αποκρατικοποιήσεις, πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Έτσι η ανεργία εκτοξεύεται στο 27%, οι πολίτες οδηγούνται σε ασφυξία, ενώ αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά η ανεπάρκεια του πολιτικού προσωπικού εν γένει να ανταποκριθεί στην ιστορικότητα της συγκυρίας –παρά τις όποιες εξαιρέσεις.
Διαπιστώναμε πριν ένα μήνα ότι δεν είναι τυχαία η ένταση και η τροπή που έλαβε η υπόθεση με τη θανατηφόρο πτώση του 19χρονου από το τρόλεϊ επειδή δεν είχε κόψει εισιτήριο. Αναρωτιόμασταν δε ποια θα ήταν η εξέλιξη εάν ένα τέτοιο περιστατικό συνέβαινε το χειμώνα και όχι στα «μπάνια του λαού». Και γράφαμε πως όσοι ξεχνούν την τροπή που πήραν τα πράγματα το Δεκέμβριο του 2008, και εξακολουθούν να «κυβερνούν» συνειδητά ή ασυνείδητα χωρίς

την αίσθηση οιουδήποτε μέτρου (ηθικής, δικαιοσύνης, αλληλεγγύης) απέναντι στους πολίτες, θέτοντας σε κίνδυνο την κοινωνική ειρήνη, η οποία είναι προϋπόθεση μεταρρυθμίσεων και προόδου, όσοι πολιτεύονται χωρίς κόκκινες γραμμές στις αρχές τους, ας έχουν υπόψη το φαινόμενο της πεταλούδας γιατί την επόμενη φορά το «εισιτήριο» μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον τόπο.
Φτάσαμε λοιπόν σε μια δολοφονία Έλληνα πολίτη. Συνέβη το απευκτέο, το «βήμα παραπέρα». Άκρα, βία, συμμορία, λέξεις που παίρνουν θέση στο πολιτικό λεξιλόγιο, έχοντας μάλιστα υποστηρικτές και δημοσκοπική δυναμική. Το ζήτημα είναι να εντοπίσουμε τις αιτίες αυτού του φαινομένου: όσο εντείνεται ο παραλογισμός της οικονομικής συμπίεσης, χάνει η κοινωνία τη λογική της και μαζί κάθε δημοκρατική προσπάθεια χάνει το κοινωνικό της έρεισμα. Το έδαφος γίνεται γόνιμο για να δεχθεί ακραίες θέσεις, ακραίες συμπεριφορές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Κι αυτό είναι κάτι που όλοι, ιδίως οι κυβερνώντες, πρέπει να λάβουν υπόψη τους. Αν θέλουμε πραγματικά να αποτρέψουμε τη βία που επέρχεται.
Πηγή: kzervas.gr