Το “χαμένο” παιχνίδι της ονομασίας των Σκοπίων

1
1195

skopianoΓράφει η Θέκλα- Χριστίνα Ζαχαρία / Πολιτικός Επιστήμονας / [email protected]

Αποτελεί ένα διαχρονικό ζήτημα, ένα ζήτημα το οποίο μας έχει απασχολήσει πολύ και το οποίο η κατά καιρούς ελληνική κυβέρνηση αδράνησε να διαχειριστεί αποτελεσματικά. Την ώρα που οι Έλληνες θίγονται όταν ακούν κάποιον Σκοπιανό να αποκαλεί τη χώρα του ’’Μακεδονία’’, η F.Y.R.O.M. έχει καταφέρει να φέρει εις πέρας μία εξαιρετικά οργανωμένη προπαγάνδα κάνοντας τη διεθνή κοινότητα να αναφέρεται στην εν λόγω χώρα με το όνομα ’’Μακεδονία’’.

Τα περιστατικά που έχω συναντήσει τον τελευταίο καιρό δυστυχώς με έχουν απογοητεύσει. Με έχουν κάνει να συνειδητοποιήσω πως όσο και αν προσπαθεί ο ελληνικός λαός μεμονωμένα να ενημερώσει τον κόσμο για το Μακεδονικό ζήτημα, το θέμα παραμένει φλέγον. Πρόσφατα, σε μία συζήτησή μου με έναν Σουηδό υπάλληλο του ΟΗΕ, αναφερθήκαμε στο εν λόγω ζήτημα. Αφορμή στάθηκε η ερώτησή του εάν στη Θεσσαλονίκη έχουμε αεροδρόμιο. Όταν απάντησα πως εξυπηρετούμαστε από το αεροδρόμιο Μακεδονία έκπληκτος απάντησε εάν αξίζει να κάνουμε τόσο δρόμο για να μπορέσουμε να φτάσουμε εγκαίρως στους προορισμούς μας. Λίγες μέρες αργότερα, η Γερμανίδα συνομιλήτριά μου αναρωτήθηκε πως πήρα την απόφαση να σπουδάσω στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και όχι σε κάποιο άλλο πανεπιστήμιο, μιας και η ’’Μακεδονία’’ δεν φημίζεται ιδιαιτέρως για τα πανεπιστημιακά της ιδρύματα. Αντιστοίχως, η Γιαπωνέζα συνομιλήτριά μου με ρώτησε πόσα χρόνια πέρασα στη ’’Μακεδονία’’, καθώς ήμουν φοιτήτρια του πανεπιστήμιου της χώρας. Χιλιανή φοιτήτρια αποφάσισε να κάνει το Erasmus της στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αλλά όταν προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο των Σκοπίων συνάντησε μπροστά της ένα μεγάλο Γολγοθά.

Τα εν λόγω περιστατικά έχουν διαδραματιστεί σε λιγότερο από ένα μήνα, επιβεβαιώνοντας τον ισχυρισμό μου πως το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων έχει χαθεί. Η σκοπιανή κυβέρνηση έχει καταφέρει να εκτελέσει αποτελεσματικά την καλά οργανωμένη προπαγάνδα της όχι μόνο στο λαό της, ο οποίος πιστεύει πως είναι Μακεδόνες, αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα. Χρησιμοποιώντας στα sites της την κατάληξη .mk, η F.Y.R.O.M. έχει καταφέρει εμμέσως να περάσει την  πολυπόθητη ονομασία: ’’Μακεδονία’’. Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει αδρανής, ο ελληνικός λαός διχασμένος με τους Βορειοελλαδίτες να θίγονται στο άκουσμα της γειτονικής χώρας με την ονομασία ’’Μακεδονία’’ και τους Νοτιοελλαδίτες, στην πλειοψηφία τους, να αδιαφορούν.

Η οποιαδήποτε ατομική, μεμονωμένη προσπάθεια δεν μπορεί να έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Για να είμαι ειλικρινής, δεν γνωρίζω αν η οποιαδήποτε προσπάθεια, ακόμη κι αν είναι οργανωμένη, μπορεί να ανατρέψει την έκβαση αυτή. Για άλλη μία φορά, η ελληνική κυβέρνηση καθυστέρησε να ανταποκριθεί στα ερεθίσματα και όταν αποφάσισε να το κάνει, όταν συνειδητοποίησε πως η ιστορική ταυτότητα της περιοχής της Μακεδονίας απειλείται, αντέδρασε αναποτελεσματικά.

Το veto της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή στην είσοδο της F.Y.R.O.M στο ΝΑΤΟ ήταν μία αξιοπρεπής κίνηση, αλλά δεν παύει να είναι μεμονωμένη. Η δήλωση του Αυστριακού Υπουργού Εξωτερικών της Ε.Ε., την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του, έπρεπε όλους να μας προβληματίσει. ’’Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων δεν πρέπει να εμποδίσει την είσοδο της F.Y.R.O.M. στην Ε.Ε. Ελπίζω η ελληνική προεδρεία να κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση.’’, δήλωνε όταν η ελληνική κυβέρνηση αδυνατούσε να αντιδράσει. Ο Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του, αναφέρθηκε στην εν λόγω χώρα με την ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η αναγνώριση, η υποταγή και η συναίνεση έρχεται αργά, αλλά σταθερά, και από το εσωτερικό της χώρας.

Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν την αναποτελεσματικότητα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και την αδυναμία ανταπόκρισης της ελληνικής κυβέρνησης στα διάφορα, ποικίλα ερεθίσματα στο ζήτημα της ονομασίας. Δυστυχώς, για άλλη μία φορά ο ελληνικός λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με τα αποτελέσματα της κωλυσιεργίας του και την απραγία υπεράσπισης των συμφερόντων του.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.