Το thinkfree ρωτά βουλευτές και πολιτευτές πως βλέπουν με το νέο πακέτο σκληρών μέτρων

0
564

Επιμέλεια: Γ.Θ. Κεσσόπουλος

 

Πιστεύετε ότι, στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο που βρισκόμαστε, μετά από 2,5 χρόνια ύφεση, μέτρα όπως π.χ. κατάργηση δώρων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ή μείωση στην κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ από τα 360 στα 330 ευρώ ή κατάργηση δώρων εορτών και διακοπών δημοσίων υπαλλήλων ή κατάργηση αφορολογήτου για ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι θα φορολογούνται με 35% από το πρώτο ευρώ ή ότι για να λάβει κάποιος δικαιούχος το σύνολο του οικογενειακού επιδόματος θα πρέπει το οικογενειακό του εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ ή περικοπές στα επιδόματα ανεργίας και στους ένστολους, είναι πραγματικά απαραίτητα για την αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους της χώρας; 

Θα ψηφίσετε τα μέτρα που συμφωνήθηκαν χθες από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς (το συγκεκριμένο ερώτημα -εννοείται- για τους βουλευτές);

 

Απευθύναμε το παραπάνω ερώτημα στους βουλευτές και στους πολιτευτές της Θεσσαλονίκης, αμέσως μετά τη ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση και τη συμφωνία για το νέο πακέτο μέτρων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση του σημερινού γ.γ. Δημοσίων Έργων Στρ. Σιμόπουλου. Ας δούμε τι μας απάντησαν τρεις από αυτούς:

 

ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης

«Ο λαός πρέπει να απορρίψει μαζί με τα νέα μέτρα και τα νέα παραμύθια που του σερβίρουν ότι με επιμήκυνση, με ρήτρες αντικατάστασης ή με νέα διαπραγμάτευση μέσα στην ΕΕ θα έρθει κάτι καλό και γι αυτόν.

Η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης αποδεικνύεται ότι είναι ένας ατελείωτος λαβύρινθος για το λαό με πολλούς μινώταυρους.

Καμιά λοιπόν εμπιστοσύνη πια στα κόμματα που κρύβουν από το λαό ότι τα άγρια μέτρα και τα μνημόνια όσο άδικα είναι, άλλο τόσο είναι ωφέλιμα και αναγκαία για την ελληνική πλουτοκρατία και την ΕΕ.

Ο λαός πρέπει να πιστέψει ότι μια Ελλάδα αποδεσμευμένη από την ΕΕ, μια Ελλάδα όπου ο λαός κάνει κουμάντο μπορεί να εξασφαλίσει την κοινωνική ευημερία και να αποτρέψει τα χειρότερα. Απαιτείται οργάνωση στους τόπους δουλειάς και στις συνοικίες, λαϊκή συμμαχία για να βάλουμε τέλος στις θυσίες για τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, τον ‘‘ευρωμονόδρομο’’».

 

ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ, Γ.Γ. Δημοσίων Έργων – υπ. Βουλευτής ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης

«Οι θυσίες αυτές θα έχουν νόημα μόνο αν συνδυασθούν με τις κατάλληλες δράσεις, οι οποίες θα ανακόψουν την ύφεση και θα δημιουργήσουν συνθήκες ανάπτυξης.

Στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών  και Δικτύων και ειδικότερα στο Υπουργείο Υποδομών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του οποίου προΐσταμαι, καταβάλλεται προσπάθεια στην κατεύθυνση αυτή, κυρίως, με την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων (μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι, ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, Λιμάνια Πάτρας και Ηγουμενίτσας, Αεροδρόμια Μακεδονίας και Καστελίου) καθώς και άλλων δεκάδων μικρότερων χρηματοδοτούμενων από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Τέλος, η επίμονη και  μεθοδική προσπάθεια να δοθεί ώθηση  σε δεκάδες μικρές και μεγάλες  επενδύσεις αποτελεί άλλη μια νότα αισιοδοξίας».

 

 

ΜΑΡΙΑ ΜΗΤΣΙΟΥ, υπ. Βουλευτής ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης

«Τα μέτρα προς ψήφιση έπειτα από 2,5 χρόνια ύφεσης δεν εξυπηρετούν την αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους, δεδομένου ότι οι αγκυλώσεις στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας πρέπει να καταπολεμηθούν, ώστε να κατανεμηθούν αξιοκρατικά τα φορολογικά βάρη σε όλα τα υποζύγια ανεξαιρέτως. Οι μοχλοί ανάπτυξης πρέπει να επανεξεταστούν και να λειτουργήσουν προς ανάσχεση της ύφεσης. Πιο συγκεκριμένα, στον παρόντα αναπτυξιακό νόμο που είναι υπό κατάρτιση, πρέπει να δοθούν τα κατάλληλα οικονομικά κίνητρα (επιδοτήσεις φοροελαφρύνσεις κ.α), ώστε να αυξηθεί η απασχόληση, όπου τα διαφυγόντα κέρδη υπολογίζονται  περίπου στα 4 δις ευρώ ετησίως. Η φοροδιαφυγή πρέπει να καταπολεμηθεί με  τον άμεσο εκσυγχρονισμό της μηχανοργάνωσης των εμπλεκομένων φορέων, ώστε να υπάρχει άμεση ταυτοποίηση των συναλλαγών των φορολογούμενων. Η νομοθεσία περί καταθέσεων πρέπει να αυστηροποιηθεί. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να παίζει κυρίαρχο ρόλο αναφορικά με την ανάπτυξη της χώρας, δεδομένου ότι έχει τις κατάλληλες υποδομές: τη ζώνη καινοτομίας, την τεχνόπολη Θέρμης, το λιμάνι, καθώς και καίρια γεωπολιτική θέση στα Βαλκάνια. Πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα με κονδύλια και σχέδια δράσης, ένας φορέας με άμεση εμπλοκή των φορέων της αγοράς, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα. Συνοψίζοντας, η επιστροφή από την απλή επιβίωση στο ευ ζην επιτυγχάνεται με αντισταθμιστικά μέτρα συλλογικού ενδιαφέροντος και όχι με οριζόντιες περικοπές που εγκυμονούν κινδύνους για την διάρρηξη του κοινωνικού ιστού».

 

Προηγούμενο άρθροΚαλημέρα από το Μουσείο της Ακρόπολης!
Επόμενο άρθροΑνέβαινε και γοήτευε… με Γέροντα Παστίτσιο, Μητροπολίτη Πειραιώς και τσίτα τα γκάζια!
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.