Γράφει η Μαρία Παναγιωτοπούλου / Διαιτολόγος – Διατροφολόγος / [email protected]
Αν ναι, τότε θα διαπιστώσετε τα οφέλη που προσφέρετε στον οργανισμό σας. Αν πάλι δεν τις συμπαθείτε τότε μπορεί αυτό το άρθρο να σας πείσει να τις δοκιμάσετε.
Με μια γρήγορη ματιά
Γενικά, οι πιπεριές είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και Α και χρησιμοποιούνται σε διάφορες μαγειρικές παρασκευές. Καταναλώνονται ωμές ή ψητές, προστίθενται σε σαλάτες π.χ. χωριάτικη και σε σάλτσες, μπορούν να γίνουν και γεμιστές. Πιο συγκεκριμένα, η καυτερή πιπεριά προτιμάται ως ορεκτικό, ενώ η σκόνη της χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό. Έχει χαρακτηριστική καυστική γεύση, που οφείλεται στην ουσία καψαϊκίνη. Τα πιο γνωστά προϊόντα που προέρχονται από την καυτερή πιπεριά είναι το τσίλι, το πιπέρι καγιέν, το ταμπάσκο, το μπούκοβο και η πάπρικα. Οι Ινδοί χρησιμοποιούν κατά κόρον τις καυτερές πιπεριές.
Ποιος ο ρόλος της καψαϊκίνης;
Πρόκειται για το βασικό συστατικό της καυτερής πιπεριάς, στο οποίο οφείλει όλες τις ευεργετικές ιδιότητες της. Έχει την ικανότητα να δρα σαν τοπικό αναισθητικό και να ανακουφίζει από τον πόνο, γι’ αυτό και αποτελεί δραστική ουσία πολλών αναλγητικών φαρμάκων, εμπλάστρων, αλοιφών και θεραπειών που αφορούν την ψωρίαση. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι εντόπισαν μια ουσία παρόμοια με την καψαϊκίνη στο ανθρώπινο σώμα, στις περιοχές του πόνου. Αν μπλοκάρουν την έκκριση της ουσίας αυτής, τότε θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τον χρόνιο πόνο που συνδέεται με παθήσεις όπως ο καρκίνος και η αρθρίτιδα. Ειδικότερα, η δράση της καψαϊκίνης έχει συσχετιστεί με την καταπολέμηση του καρκίνου του παγκρέατος και του προστάτη.
Γιατί να δοκιμάσω καυτερή πιπεριά;
Για πολλούς, διάφορους και σημαντικούς λόγους. Αν είστε από αυτούς, που δεν τις προτιμούν, τότε διαβάστε τις παρακάτω επισημάνσεις για να πειστείτε. Καταναλώστε καυτερές πιπεριές για να :
- Ρυθμίσετε την αρτηριακή πίεση.
- Μειώσετε τις τιμές των λιπιδίων του αίματος.
- Προστατευτείτε από την αρτηριοσκλήρυνση.
- Σταματήσετε την αιμορραγία.
- Θεραπεύσετε τον πονοκέφαλο και το κρυολόγημα.
- Βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος.
- Ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα.
- Διευκολύνετε την πέψη.
- Αυξήσετε (σε μικρό βαθμό) τον μεταβολισμό.
- Μειώσετε την όρεξη.
- Αυξήσετε τη λίμπιντο.
Όσοι αντιμετωπίζετε στομαχικές διαταραχές καλό θα ήταν να τις αποφύγετε. Προσθέστε την κόκκινη πιπεριά και τα προϊόντα της σε σούπες, σαλάτες, κρέατα, λαδερά και άλλα φαγητά. Ακόμα και στην πίτσα μπορείτε να τη βάλετε. Φυτέψτε τους σπόρους της πιπεριάς ή ακόμα και το φυτό σε ένα γλαστράκι στο μπαλκόνι σας για να έχετε τη δική σας παραγωγή.